Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ammunta kiinnostaa naisia – Keskittyminen tyhjää pään

Naisille suunnatuille ammuntakursseille olisi enemmän tulijoita kuin niille on mahdollista ottaa. Naiset ovat tarkkoja ampujia. Täydellinen keskittyminen tähdätessä on myös hyvä rentoutumiskeino.

Naisampuja tähtää pienoispistoolilla ampumaradalla.
Titta Puurunen kokeilee ensimmäistä kertaa pienoispistoolilla ampumista Rajamäen ampumaradalla Laukaassa. Kuva: Markku Uusimäki
Titta Puurunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienoispistooli tuntuu ensikertaa käsiaseella ampuvasta naistoimittajasta käteen sopivalta ja tähtääminen yllättävän helpolta. Muutaman laukauksen jälkeen suorana oleva käsivarsi alkaa kuitenkin täristä aseen painosta ja keskittyminen herpaantua. On levähdettävä hetki ennen seuraavia laukauksia.

Keski-Suomen Ampujista ampujakouluttaja Markku Uusitalo kertoo, että naiset ovat hyviä ampumaan.

– Naiset ovat tarkkoja ja huolellisia. He myös uskovat enimmäkseen mitä ammunnanjohtaja tai tuomari sanoo. Paremmin kuin me vanhat miehet, kertoo Uusitalo hymyillen.

Tähdätessä maltti on valttia

Ampumisen aikana ei Uusitalon mukaan saa ajatella mitään, vaan kaiken on tapahduttava automaattisesti. Asentoa on harjoiteltava niin paljon, että se tulee luonnollisesti. Liipaisinta ei saa nykäistä, vaan sitä pitää puristaa hitaasti ja rauhallisesti.

Ampuessa oppii keskittymään.

Markku Uusitalo

– Kokeneetkin ampujat voivat joskus hätäpäissään tempaista liipaisimesta laukauksen johonkin muuhun kuin kymppiin.

– Ampuessa oppii keskittymään eli siinä mielessä se sopii hyvin koulussa keskittymishäiriöistäkin kärsiville nuorille, sanoo Uusitalo.

Ampumisesta mielenrauhaa

Viime vuosina Keski-Suomen Ampujiin on liittynyt lisää naisjäseniä. Haulikkoammunnassa on jo joukkueen verran naisia, mutta pistoolipuolelle heitä kaivattaisiin edelleen lisää.

Markku Uusitalo kehuu lajia rentouttavaksi, koska tähdätessä ei pysty ajattelemaan mitään muuta.

– Ampumista voisi verrata Budolajeihin, nimittäin siellä kun komennetaan, että mokuso ja otetaan rentoutumisharjoitus, niin kyllä tämä vastaa ihan samaa, pohdiskelee Uusitalo.

Metsästysammuntakurssit täyttyvät naisista

Metsästäjäliiton Keski-Suomen piiri on järjestänyt muutaman vuoden ajan erityisesti naisille suunnattuja ammuntakursseja yhdestä kolmeen kertaan vuodessa. Ampuminen kiinnostaa naisia, sillä kurssit ovat aina täyttyneet nopeasti ja kaikki eivät ole edes mahtuneet mukaan.

Kursseja järjestettäisiin useamminkin, mutta suurin este sille on riittävän ampumarata-ajan puuttuminen Jyväskylässä, harmittelee piirin toiminnanjohtaja Jani Nuijanmaa.

Ampuminen perustuu kehomuistiin ja taito palautuu helposti mieleen.

Jani Nuijanmaa

– Se on todella valitettavaa. Me emme pysty ottamaan kursseille kuin kymmenkunta naista, jotta kaikki mahtuvat ampumaan.

Ikä ei ole este ampumiselle

Kursseilla on mukana kaikenikäisiä naisia, 15–65- vuotiaita Suurimmalla osalla kursseille osallistuneista naisista on jo ennestään oma ase ja metsästyskortti, mutta mukana on myös aivan ensikertalaisia.

– Meillä on seuralla omia aseita, joita voi tulla kokeilemaan. Jotkut haluavat tulla testaamaan, että syttyykö sellainen kipinä, joka kantaisi myöhemmin harrastukseen asti.

Osa vanhemmista naisista on saanut haulikon perinnöksi ja siitä innostuneena lähteneet harjoittelemaan ampumista suoritettuaan ensin metsästystutkinnon.

– Ampuminen perustuu kehomuistiin ja taito palautuu helposti mieleen, kun sitä vähän vaan treenaa, kertoo Nuijanmaa.

Myös pienoispistoolilla ensimmäistä kertaa ampumista kokeillut naistoimittaja saattaa ryhtyä harrastamaan ammuntaa. Osumat tauluun olivat sen verran lupaavia.

Suosittelemme sinulle