Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Saako rahaa seinästä tai lottoamalla? Näin opetat lapsellesi talouden perusasiat

Suurin osa perheiden ostoksista maksetaan jo pankkikortilla ja pikkuostot hoidetaan yhä enemmän käteiskortilla. Opastaessaan lapsiaan käyttämään rahaa, useimmat haluavat kuitenkin käyttää käteistä.

Lapsi laittaa kahden euron kolikon säästöpossuun
Kuva: Virginie Lefour / EPA
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Asiantuntijat ja monet vanhemmatkin ovat yhtä mieltä siitä, että viikko- tai kuukausiraha kannattaa maksaa kolikkoina ja seteleinä. He ovat huomanneet, että rahankäytön opettaminen on helpompaa käteisellä.

Vanhemmat maksavat valtaosan ostoksistaan pankki- tai luottokortilla ja moni lapsikin käteiskortilla. Tämä hämärtää lapsen tajua rahasta ja sen riittävyydestä. Kun kukkarossa on rapisevaa paperirahaa tai kiliseviä kolikoita, niin raha konkretisoituu lapselle eri tavalla.

Viikkoraha opettaa suunnittelemaan

Vanhemman tavoitteena on saada lapsi ymmärtämään rahan arvo.

Mitä viikkorahalla käytännössä saa ja mitä ei. Ja voisiko osan euroista laittaa säästöön, esimerkiksi sitä himottua uutta älypuhelinta tai muotivaatetta varten.

Loput viikkorahasta lapsi voi sitten halutessaan pistää vaikka saman tien kiertoon, esimerkiksi karkkeihin tai leluihin ja peleihin.

– Suurin osa lapsista ja nuorista kuitenkin säästää, ainakin osan rahoista, asiaa tutkinut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta painottaa.

Koti antaa perusopit, koululta toivotaan lisää tietoa

Professori  Wilska sanoo, että kouluihin pitäisi saada lisää aikaa taloustaitojen opettamiseen. Myös lapset ja nuoret itse toivovat tätä.

Päävastuu opetuksesta on kuitenkin kodeilla.

"Raha ei kasva puussa" tai "mitään ei saa ilmaiseksi" ovat tuttuja lauseita vanhempien suusta, kun lapsi pyytää rahaa isompaan hankintaan.

Wilskan mukaan yli 14-vuotiaalle voi jo selittää Suomen talouden tilaa ja sen vaikutuksia oman perheen rahankäyttöön.

Pienen lapsen taas voi ottaa mukaan esimerkiksi ruokakauppaan. Siellä hän näkee, mitä eri tuotteet maksavat. Ja että samankaltaisten tuotteiden välillä voi olla suuriakin hintaeroja.

Käteinen katoaa pikku hiljaa

Tutut pankkikonttorit ja käteisautomaatit hupenevat katukuvasta vauhdilla. Sen on moni vanhempi pannut merkille etsiesssän käteistä viikkorahaa varten.

Lasten on siis jatkossa opittava ymmärtämään rahankäyttöä ilman seteleitä ja kolikkoja. Uusia ideoita sekä kotiin että kouluun löytyy esimerkiksi Kuluttajaliiton verkkosivuilta. Siellä voi pelata vaikkapa talousaiheisia pelejä.

Suosittelemme sinulle