Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Presidentti Niinistö infosodasta: Me kaikki olemme maanpuolustajia

Ylen Ykkösaamussa vieraillut tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole huolestunut suomalaisten medialukutaidoista. Niinistö kuitenkin peräänkuuluttaa kriittistä suhtautumista verkossa leviävään tietoon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä 17. lokakuuta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä 17. lokakuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistuttaa jokaista kansalaista omasta vastuusta verkossa lisääntyneen trollauksen ja informaatiosodankäynnin keskellä. Ylen Ykkösaamussa vieraillut Niinistö on samaa mieltä Infosota-kirjan julkaisseen sotatieteen tohtorin Saara Jantusen kanssa siitä, että informaatiosota on käynnissä ja se uhkaa Suomea.

Lisääntyneet pyrkimykset muokata ihmisten mielipiteitä tekevät kriittisestä suhtautumisesta ja lisätietojen hankkimisesta erittäin tärkeitä, Niinistö pohtii.

– Me kaikki olemme maanpuolustajia. Siis kaikki, jotka vastaanotamme informaatiota, me olemme Suomen puolustajia, Niinistö sanoo.

Presidentti ei ole huolissaan suomalaisten puolustuskyvystä trolliarmeijoita vastaan.

– En minä ainakaan ole nähnyt siinä mitään merkittävää huolestumisen aihetta, Niinistö toteaa.

Kansalaisten lisäksi lisääntynyt disinformaatio haastaa median.

– Mediallehan tämä on valtava haaste myöskin. Mikä on totuus, se on monta kertaa ihmiskyvylle mahdotonta absoluuttisesti sanoa, mutta pyrkiä ainakin siihen on äärimmäisen tärkeää.

Suosittelemme sinulle