Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Viranomainen: "Maassa maan tavalla" on keskeinen osa turvapaikanhakijoiden saamaa koulutusta

Suomalaisen yhteiskunnan toimintamallit ja pelisäännöt toistuvat koulutuksen eri vaiheissa, jotta niiden omaksuminen kävisi helpommin.

SPR:n Turun Pansion  vastaanottokeskuksen pihalle pystytettiin telttoja  yhdessä turvapaikanhakijoiden, keskuksen työntekijöiden ja vapaaehtoisten voimin 1. syyskuuta.
Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisissa vastaanottokeskuksissa annettavassa koulutuksessa on huomioitu presidentti Sauli Niinistön Ylen Ykkösaamussa esittämä ajatus "maassa maan tavalla", vakuuttaa Migrin eli Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Uusille turvapaikanhakijoille järjestetään jo hyvin alkuvaiheessa kieliryhmittäin erilaisia informaatio- ja tiedotustilaisuuksia. Aivan aluksi kerrotaan siitä, miten aivan lähiympäristössä eletään ja mitkä ovat pelisäännöt vastaanottokeskuksissa ja suhteessa lähiympäristöön, Kuuluvainen kertoo.

Ensimmäisten asioiden joukossa kerrotaan myös laajemmin yhteiskuntamme toimintamalleista ja pelisäännöistä eli esimerkiksi siitä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia meillä on. Tulijat saavat myös oppia suomalaisesta kulttuurisista ja yhteiskuntaan liittyvistä ominaispiirteistä, kuten demokratiasta ja miehen ja naisen tasa-arvosta.

Myöhemmässä vaiheessa turvapaikanhakijoille järjestetään laillisuuskasvatusinfoja. Niitä käy pitämässä myös poliisi. Pidempään täällä olleille järjestetään erilaisia teemapaketteja, jotka liittyvät suomalaiseen yhteiskuntaan.

Teemoja toistetaan useaan kertaan koulutuksen eri vaiheissa. Useaan otteeseen esille nousee muun muassa kysymys suhtautumisesta naissukupuoleen – siihen, että meillä sukupuolet ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia.

Kuuluvaisen mukaan ajatus "maassa maan tavalla" on hyvin mukana alusta alkaen.

Opin omaksuminen ei ole aina helppoa

Kuuluvainen myöntää, että on vaikea arvioida, kuinka hyvin itse kukin pystyy oppia käytännössä omaksumaan.

Lisäksi arjessa voi tulla monenlaisia mutkia. Esimerkiksi kotirauhan ja yksityisyyden kunnioittaminen merkitsee meillä, ettei kenen tahansa pihalle voi mennä kulkemaan. Ihmisillä on omat reviirinsä. Suomalaisille voi myös pistää silmään se, kun nuoria miehiä kulkee isoina joukkoina kaduilla.

Maahanmuuttovirastoon on tullut palautetta tällaisistakin asioista. Kuuluvaisen mukaan ongelmat pitää vain nostaa pöydälle ja puhua siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei.

Tavat ja kulttuurit ovat erilaisia, mutta kun puhutaan Suomen laista, niin siinä ei voi olla tulkintaa. Tulijoille korostetaan, että Suomessa mennään tietenkin Suomen lain pohjalta. Se on yksiselitteistä, Kuuluvainen korostaa.

Suosittelemme