Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Mä tunnen ihmisiä" – Jäsenkirjapeli uhkaa syrjäyttää pätevimmät huippuviroista

Korkeimpien virkojen jakaminen ”hyvä veli” -verkostoissa uhkaa syrjäyttää pätevimmät johtajat poliittisesti sopivamman tieltä, sanovat valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ja THL:n ylijohtaja Marina Erhola. Molemmat ovat huolestuneita eritoten tulevien sote-huippujohtajien poliittisista virkanimityksistä. Sekä valtakunnansyyttäjältä Nissiseltä että ylijohtaja Erholalta on joskus penätty puolueen jäsenkirjaa viranhaussa.

Kansanedustajat seurasivat keskustelua eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 24. syyskuuta.
Kansanedustajat seurasivat keskustelua eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 24. syyskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Korruptiota ja lahjontaa työkseen suitsiva valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen haki taannoin korkeaa poliisivirkaa. Syyttäjälaitoksen ykkösmies törmäsi tuolloin entisen kansanedustajan hätkähdyttävän tiedusteluun.

– Kai sulla on jäsenkirja? Mä tunnen ihmisiä.

Myös THL:n ylijohtaja Marina Erholalla on kokemusta siitä, että huippuvirkaa hakiessa penätään puolueen jäsenyyttä. Nykyistä virkaa varten sitoutumattoman Erholan ei ole poliittisia kytkyjään tarvinnut esitellä, mutta aiemmin kyllä.

– Sanottiin vain, että nyt tulee se kysymys.

”Tapana on” – ministerit paaluttavat paikat omilleen

Matti Nissinen.
Matti Nissinen. Kuva: Yle

Rakenteellisena korruptiona pidettyjen poliittisten virkanimitysten ongelma on huippupestin saannista syntyvä kiitollisuudenvelka. Vaarana on, että palveluksesta ainakin odotetaan vastapalvelusta, suosimista tai hyvitystä, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen,

– Poliittisella perusteella saatetaan ohittaa pätevämpi. Mikäli näin käy, ja kyseessä ei ole selkeä poliittinen tehtävä, on syytä olla huolissaan. Tämä myös nakertaa ihmisten luottamusta hallintoon, arvioi valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Maan tavaksi kutsuttu, ”hyvä veli” -verkostoja käyttävä ylimpien valtionvirkojen jako kummastuttaa valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä. Kun valtioneuvostossa pyöritetään nimitysrulettia, on muodostunut tapa, ettei "läänityksistä" ja pätevyyksistä edes keskustella eikä esittelevän ministerin virkanimitykseen puututa. Tämä johtaa siihen, että kukin ministeri vetää vuorollaan kotiinpäin ja paaluttaa paikat oman puolueen väellä.

Supersotevirat ja miljardipallit

Sekä valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen että THL:n ylijohtaja Marina Erhola seuraavat sote-suuralueiden ja niiden tulevien johtajien valintaa kulmat kurtussa. Sote-alueilla uusilla huippujohtopaikoilla istutaan lähes ministeritason rahamassien päällä.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo, että valta pannaan nyt uusjakoon.

– Tilanne on vähän samanlainen kuin jos jaettaisiin tuulivoimatukia tai turvetuotantotukia. Vallanjaon tilanne. Aina kun meikäläisessä systeemissä avautuu tällainen uusi mahdollisuus, niin tältä paikalta katsoen hiukan huolestuttaa. Täytyy toivoa, että jako vaikkapa nimitysten osalta tapahtuisi kaikilta osin asianmukaisesti.

Soteen kohdistuu niin paljon poliittisia intohimoja ja odotuksia, että viime vaalikaudella politiikot eivät aina malttaneet pysyä poissa virkamiesten tontilta. Ylen tietojen mukaan "poliittinen ohjaus" on ollut jopa niin jykevää, että jotkut asiantuntijat kokivat joutuneensa painostetuiksi.

Marina Erhola.
Kuva: Yle

THL:n ylijohtaja Marina Erhola kertoo, että sote-uudistuksen valtaisan vallan eli  sote-alueiden tulevien ykkösjohtajien valinta herättää suurta poliittista mielenkiintoa. Jaossa on virkoja, joissa liikuteltavat rahamäärät ovat miljardeja.

– Pahin uhkakuva on, että hyvin pätevä hakija ohitettaisiin tietyn puoluekirjan omaavan tieltä, sanoo ylijohtaja Marina Erhola.

Ylijohtaja Marina Erhola sanoo, että politiikka on toki mukana ylimmässä päätöksenteossa, kun valtaa käyttävät vaaleilla valitut sote-valtuustot. Mutta esittelijän suurvalta on oltava asiantuntijan käsissä.

 – Jotta kansalaisena saan ne palvelut, joita tarvitsen, minua kiinnostaa, että organisaatio on ammattimaisesti johdettu. Ei se, minkä värinen jäsenkirja ykkösjohtajalla on.

Suosittelemme