Hyppää sisältöön

Lännen Media: Tero Pitkämäki mainostaa parannuskonstia, joka ei toimi

Tero Pitkämäen mukaan hänen pakaravammansa parani verisuoniterapian avulla. Fysiikan professorin mukaan koko laite on huuhaata.

Tero Pitkämäki nappasi MM-pronssia. Kuva: EPA

Tero Pitkämäki mainostaa Bemer-verisuoniterapiaa, joka perustuu asiantuntijoiden mukaan huijaukseen, uutisoi Lännen Media.

Artikkeli on julkaistu muun muassa Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suomen ykköskeihäänheittäjä kiinnostui Bemer-yhtön kehittämästä laitteesta 2011, kun hänellä havaittiin rasitusmurtuma istuinkyhmyssä. Lääkärit olisivat halunneet leikata, mutta Pitkämäki turvautui mieluummin laitteeseen.

Vamma parani ilman leikkausta ja Pitkämäen mukaan pääosin verisuoniterapian ansiosta.

- Olisinko pari viikkoa käyttänyt ja kivut alkoivat huomattavasti vähenemään. Leikkausta ei tarvittu. Siitä lähtien olen sitä käyttänyt. Näkisin, että laitteella oli 70–80-prosenttinen merkitys siihen, että vamma parani, Pitkämäki sanoo artikkelissa.

Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas ja lääketieteen dosentti Veijo Saano Itä-Suomen yliopistosta sekä Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä tyrmäävät laitteen toimivuuden. Laitteella on valmistajan mukaan yli 10 000 käyttäjää ja Suomessa sellaisia on hankittu jopa yksityissairaaloihin.

- Laitteen väitetyt hyödyt ovat täyttä huijausta, koska niistä ei ole oikeaa tieteellistä näyttöä, Ala-Nissilä sanoo.

Professori jopa ihmettelee, miten sähköinsinöörin koulutuksen hankkinut Pitkämäki ei ymmärrä tätä.

- Tämä laite on yksinkertainen oskillaattori, sähkökomponentti, jonka pulssin teho on niin pieni, ettei se voi vaikuttaa mitenkään ihmiseen, Ala-Nissilä hämmästelee.

- Ihmisen solukalvon ympärillä oleva sähkökenttä on noin kahdeksan miljoonaa kertaa suurempi kuin Bemerin tuottama kenttä. Signaalilla on sama vaikutus ihmiseen kuin rekan tuulilasiin törmäävän hyttysen vaikutus ajonopeuteen.

Suosittelemme sinulle