Hyppää sisältöön

Näin vaalirahakohu eteni, nämä ihmiset olivat mukana

Suomalaisen vaalirahoituksen salattujen kuvioiden paljastuminen ravisteli perin pohjin "maan tapaa" kahdeksan vuotta sitten. Kohu johti vaalirahoituslain kiristämiseen ja lahjoitusten vähenemiseen. Vain muutama poliitikko sai tuomion väärinkäytöksistä.

Kalli myönsi, ettei ilmoita tukijoidensa nimiä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin kommentit vaalituestaan Ylen A-studiossa käynnistivät vaalirahakohun. Kalli myönsi rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkistamisesta, koska siitä ei ole säädetty rangaistusta.

Lain mukaan tuen antaja piti kertoa summan ylittäessä 1 700 euroa. Päättäjien kytköksiä yrityksiin ei pystynyt arvioimaan, koska kaikki kansanedustajat eivät noudattaneet lakia.

Timo Kalli. Kuva: Yle

Kehittyvien maakuntien Suomi jakeli vaalirahaa

Kesällä 2008 kävi ilmi, että aiemmin tuntematon yhdistys Kehittyvien maakuntien Suomi oli tukenut avokätisesti pääasiassa keskustan ja kokoomuksen kansanedustajia. KMS oli perustettu joulukuussa 2006 keskustan puoluetoimistossa. Yhdistys oli rahoittanut poliitikkojen kampanjoita noin puolella miljoonalla eurolla.

Yhdistyksen taustalla vaikuttivat Tokmannin Kyösti Kakkonen ja Ideaparkin Toivo Sukari. Yhdistyksen tukirahoja jakoivat Nova-konsernin liikemiehet Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo sekä keskustan yhteyspäällikkö Lasse Kontiola.

Rahaa virtasi keskustan ja kokoomuksen poliitikoille

Timo Kallin lisäksi KMS oli tukenut keskustan Matti Vanhasen ja Paula Lehtomäen vuoden 2007 eduskuntavaalikampanjoita. Vaalirahaa oli annettu myös kokoomuksen Sauli Niinistölle, Ilkka Kanervalle ja Jyri Häkämiehelle.

Lisäksi SDP:n Eero Heinäluoma sai tukea yhdistykseltä. Nova-yhtiöiden mentyä konkurssiin puhuttiin yhtiön yhdistykselle antamien tukirahojen palauttamisesta, mutta poliitikot eivät lämmenneet idealle.

Nuorisosäätiön vaalituki ja Vihriälän taulukaupat

Vaalirahakohussa paljastui uusia sivujuonia. Keskustan kansanedustajat Jukka Vihriälä ja Mauri Pekkarinen olivat käyneet taulukauppaa rahoittaakseen vaalikampanjansa. Lisäksi keskustan Nuorisosäätiö oli jakanut kymmeniä tuhansia euroja vaalirahaa vastoin lakia ja säätiön sääntöjä.

Säätiön puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen sai käräjillä tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän ei valittanut siitä hovioikeuteen. RAY:n hallituksen puheenjohtajana toiminut Jukka Vihriälä tuomittiin hovioikeudessa lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Antti Kaikkonen (vas.) ja Jukka Vihriälä (oik.). Kuva: Yle

Nova-liikemiehet tukivat Kanervan hulppeita juhlia

Muut Kehittyvien maakuntien Suomen ja Nova-konsernin ympärille kiertyneen skandaalin sivujuonteet liittyivät Ilkka Kanervan 60-vuotisjuhlien sponsorointiin ja Rovaniemen kelkkatehtaaseen.

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Ruotsalaisen (kesk.) epäiltiin vaikuttaneen Nova-yhtiölle mieluisaan kaavaan vaalitukea vastaan. Kanervan ja Ruotsalaisen lahjussyytteet kaatuivat hovioikeudessa vuonna 2013.

Elina Kiikko, ulkoministeri Ilkka Kanerva, Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, valtioneuvos Harri Holkeri ja presidentti Martti Ahtisaari Kanervan 60-vuotissyntymäpäivillä Turussa 29. tammikuuta 2008. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Oikeus pui Nova-yhtiöiden vaalitukea ja talousrikoksia

Kehittyvien maakuntien Suomen rahoituskuvioihin liittyvä oikeudenkäynti alkoi helmikuussa 2012. Syytettyinä olivat yhdistyksen entinen puheenjohtaja Pekka Lind, keskustan ex-yhteyspäällikö Lasse Kontiola sekä Nova-konsernin Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo.

Hovioikeus hylkäsi Merisalon ja Yli-Saunamäen lahjusrikossyytteet vuonna 2013. Pekka Lind sai tuomion kirjanpitorikoksesta, ja Lasse Kontiola rekisterimerkintä- ja kirjanpitorikoksesta. Samaan aikaan käsiteltiin myös Nova-yhtiöiden konkurssiin liittyviä talousrikoksia.

Lasse Kontiola ja Tapani Yli-Saunamäki oikeudenkäynnissä torstaina. Kuva: Yle

Merisalo: Puoluejohtajat tiesivät vaalituesta

Talousrikoksista vankilaan tuomittu Nova-liikemies Arto Merisalo väitti toukokuussa 2010, että suurten puolueiden johtajat tiesivät vaalituesta huomattavasti kerrottua enemmän.  Myös keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoo kirjassaan, että poliitikkojen ja puolueiden saamista vaalituista paljastui kohun aikaan vain jäävuoren huippu. Korhonen hääri Kehittyvien maakuntien Suomen taustalla.

Korkein oikeus ei antanut syyttäjälle ja Nova-yhtiöiden toiminnassa mukana olleille henkilöille valituslupaa huhtikuussa 2014. Hovioikeuden lahjusrikoksista vapauttavat tuomiot jäivät voimaan Ilkka Kanervan, Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen sekä Ari Ruotsalaisen kohdalla.

Arto Merisalo Kuva: Yle

Vaalirahakohun lopputulos

Vaalirahoituslakia (siirryt toiseen palveluun)tiukennettiin vuonna 2010. Lakiin asetettiin ylärajat puolueiden ja ehdokkaiden vastaanottamille lahjoituksille. Eduskuntavaaleissa tukijoiden nimet on ilmoitettava, jos he ovat antaneet yli 1 500 euroa. Ehdokkaan pitää myös kertoa tavarana ja palveluna saadusta kampanjatuesta. Skandaalin seurauksena yritykset ja yksityishenkilöt miettivät tarkemmin mitä puoluetta ja ketä ehdokasta tukevat rahallisesti. Kohua seuranneet vaalikampanjat käytiinkin pienemmillä budjeteilla.

Vaalirahoitukseen liittyvistä väärinkäytöksistä saivat lopulta tuomion vain Antti Kaikkonen, Lasse Kontiola ja Jukka Vihriälä. Korkein oikeus kovensi RAY:n hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän lahjusrikoksesta saamaa tuomiota 7. kesäkuuta 2016. KO tuomitsi Vihriälän vuoden ja kahden kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Korkein oikeus piti lahjusrikosta törkeänä ja korotti hovioikeuden antamaa rangaistusta kuudella kuukaudella. Korkein oikeus piti voimassa määräyksen lahjusrikoksella saatujen varojen menettämisestä valtiolle. Vihriälä joutuu korvaamaan valtiolle yhteensä 35 000 euroa.

Juttua päivitetty 7.6.2016 Jukka Vihriälän Korkeimmassa oikeudessa saaman tuomion osalta.

Kuva: http://www.puoluerahoitus.fi

Suosittelemme sinulle