Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vaalirahasotkuista tuomiot liikemiehille, poliitikot pääsivät vähällä

Keskustan Timo Kallin rehellisyyskohtaus kahdeksan vuotta sitten johti ennennäkemättömään vaalirahojen kaiveluun, jossa lopulta yritettiin kaivaa esille pienimmätkin vaaliroposet. Loppujen lopuksi poliitikkojen tuomiot jäivät vähäisiksi, suuremmat rapsut saivat rahaa jakaneet liikemiehet.

Eduskuntatalo liputtaa.
Kuva: Jyrki Valkama / Yle
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli tuli paljastaneeksi suurelle yleisölle vaalirahapuliveivauksen kahdeksan vuotta sitten. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa rahoitustaan olivat peitelleet monet muutkin kansanedustajat ja ministerit. 

Yli 50 lähinnä keskustan ja kokoomuksen ehdokasta oli saanut rahaa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä. Yhdistyksen oli perustanut Kiinteistöyritys Nova Groupin johtaja Arto Merisalo vuonna 2006 liikemies Tapani Yli-Saunamäen ja Toivo Sukarin kanssa.

Kehittyvien maakuntien tuella porvarisvaltaan

Liikemieskolmikko jakoi ilmoituksensa mukaan vaalitukea 400 600 euroa.  Tarkoituksena oli saada maahan yrittäjäystävällinen hallitus.  Todennäköisimmältä pääministeriltä tuntui keskustan Matti Vanhanen.

Rahaa Kehittyvien maakuntien Suomelle (KMS) tuli Nova Groupin ohella muun muassa maakuntien kauppaketjuyrittäjiltä.

Suosituslistan tuettavista ehdokkaista laati Tapani Yli-Saunamäki. Eniten tuettiin keskustalaisia ehdokkaita. Jokaisesta vaalipiiristä valittiin parhaimmiksi uskotut ehdokkaat. KMS:n listalta päätyi eduskuntaan neljä viidestä tukea saaneesta.

Yrittäjien toive saada kaavoittaja suopeaksi uusille kauppakeskuksille sen sijaan epäonnistui, kun asuntoministeriksi nousi Jan Vapaavuori (kok.) joka ei peltomarketeille lämmennyt.

Nova Group ja kuntapäättäjät

Nova Group oli läheisessä tekemisissä Kuntien eläkevakuutuksen, Kevan kanssa. Kevan silloinen toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk.) kestitsi usein Nova Groupin johtoa.

Läheiset suhteet johtivat yhteisiin liiketoimiin.

Keva osti Nova Groupin rakentaman moottorikelkkatehdaskiinteistön yli 20 miljoonalla eurolla.

Alioikeudessa kauppaa pidettiin lahjontana.

Hovioikeudessa Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja selvisi puhtain paperein. Myöskään Nova-liikemiehet eivät hovioikeuden mukaan syyllistyneet lahjontaan.  

Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen sai potkut ja silloinen Kevan hallituksen puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) kolauksen maineelleen.

Tehokasta katumista

Ilmi tulleet vaalirahat nostattivat katumuksen aallon poliitikoissa. Jo muutama viikko Kallin paljastuksen jälkeen puoluejohtajat kokoontuivat pohtimaan tilannetta. Ratkaisuksi keksittiin uusia lainsäädäntöä, vaikkeivät lait olisi estäneet avoimuutta siihenkään saakka.

Myöhemmin puolueet ja kansanedustajat ryhtyivät palauttamaan rahoja sponsoreilleen. Kehittyvien maakuntien Suomelta rahaa saaneista rahoja palautti muun muassa Pandoran lippaan avannut Timo Kalli.

Nova Group oli jakanut vaalirahaa avokätisesti ja törsäsi rahansa niin, että joutui lopulta konkurssiin.  Konkurssipesä ryhtyi karhuamaan rahoja poliitikoilta ja puolueilta. Keskustan lasku oli 175 000 euroa. Pesähoitajat ja keskustan rahoituslähteiden vastaava, puoluesihteeri Jarmo Korhonen sovittelivat summan reiluksi sadaksi tuhanneksi.

Merisalo sai kuuden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen konkurssirikoksista ja lahjusten antamisesta. Tapani Yli-Saunamäki sai kolme ja puoli vuotta vankeutta konkurssirikosten lisäksi lahjusten antamisesta.  Velkojat menettivät viisi miljoonaa Nova-miesten seikkailujen vuoksi.

Hovioikeudessa liikemiesten tuomiot lievenivät tuntuvasti. Lahjusrikossyytteet kaatuivat ja Merisalon vankeustuomio lieveni neljään ja puoleen vuoteen. Yli-Saunamäki vältti vankilareissun, kun tuomio lieveni vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Nuorisosäätiö

Keskustan perustama yleishyödyllinen Nuorisosäätiö oli perinteisesti antanut vaalitukea omilleen. Tukea olivat saaneet aikoinaan säätiön puheenjohtajana toiminut Matti Vanhanen (kesk.) ja myöhempi puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.). Mikä Vanhaselle oli ollut maan tapa, koitui Kaikkoselle viiden kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi.

Nuorisosäätiö oli jakanut rahaa sääntöjensä vastaisesti.

Suuri häly syntyi myös Raha-automaattiyhdistyksen ja Nuorisosäätiön yhteiselosta. RAY tukee yleishyödyllistä Nuorisosäätiötä..

RAY:n hallituksen puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Jukka Vihriälä möi vaalikampanjansa aikana tauluja Nuorisosäätiölle ja muille järjestöille. Nuorisosäätiö oli lisäksi maksanut Vihriälän matkoja. Yhteensä etuja maksettiin 35 000 euron edestä.

Vihriälä odottaa yhä korkeimman oikeuden käsittelyä. Korkein oikeusaste on antanut Vihriälälle valitusluvan hovioikeuden langettamaan kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon.

Demareiden säätiösotku

Vasemmisto pääsi vaalirahajupakassa vähällä. Muutamaa yksittäistä poliitikkoa lukuun ottamatta, yrittäjien rahaa ei vasemmalle herunut.

Sosiaalidemokraatteja lähellä oleva Urheiluopistosäätiö oli myös maan tavan mukaisesti mukana taulukaupassa.  SDP sai kaupoista runsaat 30 000 euroa.

Säätiön toiminnassa ei ollut mukana näkyviä päivänpoliitikkoja. Hovioikeus rankaisi hallituksen jäseniä sakoilla. Tuomion sai ylihintaisen taiteen osto ja se, että säätiön säännöt eivät olisi sallineet vaalituen tai muun poliittisen tuen antamista.

Kanervan syntymäpäivät

Vaikka Merisalon, Saunamäen ja Sukarin tavoitteena oli saada keskustan Vanhanen pääministeriksi, kolmikolla oli erityisen hyvät välit kokoomukseen.

Tämä kulminoitui Varsinais-Suomen suuren pojan, Ilkka Kanervan 60-vuotispäiviin. Kolmikko tuki Kanervan näyttäviä syntymäpäiviä 50 000 eurolla. 

Lahjoitus vietiin oikeuteen, koska Kanerva oli samaan aikaan Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja. Maakuntaliitto päättää muun muassa kauppakeskusten kaavoituksesta.

Syytteet kaatuivat hovioikeudessa. Liikemieskolmikko vapautettiin lahjomissyytteistä ja Kanerva lahjoman vastaanottamisesta.

Tiuran pesukone

Kun ruvettiin tutkimaan, pienimmätkin kivet käännettiin vaalirahaepäselvyyksien löytämiseksi. Kolme vuotta ensimmäisten paljastusten jälkeen Nova Groupin Arto Merisalo paljasti yhteyksiään kokoomuksen kansanedustajaan Marja Tiuraan.

Tiura oli sisäoppilaista ylläpitävän Anna Tapion säätiön hallituksessa. Merisalo ja Yli-Saunamäki havittelivat koulun peruskorjausurakkaa ja olivat lahjoittaneet koululle pesukoneita.

Tiuria oli saanut KMS vaalitukea enemmän kuin kukaan muu, 20 000 euroa. Lisäksi Tiura oli saanut tukea vaali-ilmoituksiinsa ja moniin yksityismenoihinsa, kuten Thaimaan-matkaan, ja kestityksiin.

Tiura ei saanut lahjussyytettä.

Lisätty 20.10. klo 10:40  Hovioikeudessa liikemiesten tuomiot lievenivät tuntuvasti. Lahjusrikossyytteet kaatuivat ja Merisalon vankeustuomio lieveni neljään ja puoleen vuoteen. Yli-Saunamäki vältti vankilareissun, kun tuomio lieveni vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Korjattu 22.10. klo 16.10  Toisin kuin alkuperäisessä jutussa sanottiin, Vihriälän tuomio hovioikeudessa oli kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Suosittelemme