Hyppää sisältöön

Sote-analyysi: Ainakin kolme kysymystä rahasta on yhä ilmassa

Tulevat itsehallintoalueet saavat rahoituksensa valtiolta. Se on ison rahoituspäätöksen valmistelun lähtökohta. Kunnat eivät enää voi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja, koska ne eivät päätäkään niistä. Hallitus lupaa selvittää myös itsehallintoalueiden verotusoikeuden. Se tuskin tuottaa tulosta. Muutoksesta tulisi niin iso, ettei se sovi hallituksen aikatauluihin ainakaan ensivaiheen ratkaisuna. Tulevina kuukausina luvassa on verta, hikeä ja kyyneleitä.

Kuva: Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Hallituksen perusratkaisu valtion rahoitusvastuusta on vasta alku vaikealle rahoituspäätökselle. Muutaman seuraavan kuukauden aikana on ratkaistava lukuisia monimutkaisia ja poliittisesti hankalia päätöksiä. Tässä joitakin.

Miten rahat kerätään?

Nykysysteemissä kunnat ovat rahoittaneet vastuullaan olevat  sosiaali- ja terveyspalvelut ensisijaisesti kuntaverolla. Rahaa kunnat ovat saaneet myös valtionosuuksista ja asiakasmaksuista. Nyt kysymys kuuluu, miten valtio aikoo kerätä itsehallintoalueille menevät rahat. Otetaanko käyttöön esimerkiksi jonkin sairausvakuutusmaksun kaltainen sote-vero, kerätäänkö rahat esimerkiksi tuloverotuksen osana, vai tehdäänkö laajempi verouudistus? Ei mikään pieni päätös. 

Raha ratkaisee. Niin se on.

Miten rahat jaetaan?

Selvää ei ole myöskään se, miten valtio ohjaa rahat itsehallintoalueille. Esimerkiksi viime keväänä mietintönsä jättänyt parlamentaarinen monikanavarahoituksen purkamista selvittänyt työryhmä jätti sen kokonaan oman selvittelynsä ulkopuolelle. Nyt se on selvitettävä.

Jääkö kunnille riittävästi rahaa?

Kunnat eivät enää vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista. Kun itsehallintoalueet ottavat ne kontolleen, niille siirtyy myös sekä kunnallisveron että valtionosuuksien sote-osuus. Se taas tarkoittaa sitä, että valmistelijoiden on tiedettävä kuntakohtaisesti paljonko rahaa kuhunkin kuntaan jää, jotta ne pystyvät hoitamaan niille jäävät tehtävät. Kunnallisvero ei voi olla joissakin kunnissa erittäin korkea ja toisissa taas matala. Kansalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Kunnallisveroa on myös voitava alentaa. Miten se tehdään niin, että perustuslain turvaama kuntien verotusoikeus huomioidaan. Nämä eivät ole mitään pikkuasioita.

Rahoitukseen voi kaatua koko uudistus

Itsehallintoalueiden määrästä päättäminen ei ole ollut hallitukselle helppoa, ja sitä päätöstä tässä nyt seuraavaksi odotellaan. Rahoituspäätökseen verrattuna se taitaa kuitenkin olla pikku juttu. Niin moneen avoimeen kysymykseen on löydettävä muutamassa kuukaudessa ratkaisu. Avoimia kysymyksiä on niin paljon, että monikanavarahoituksen purkamista tai työterveyshuoltoa ei edes uskalla päästää ajatuksiin.

Tämän pohdiskelun loppuun sopii Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen kappale Raha Ratkaisee:

Uskoiko Snellmankaan, mitä kuvallaan saaOnko voima sen niin maagillinen?Raha ratkaiseeSe mittaa syvyyden myös kumarruksenRaha ratkaiseeOnko niin? Niin on

Suosittelemme sinulle