Hyppää sisältöön

Suomesta turvapaikkaa hakevat irakilaismiehet: "Ihmiset Bagdadissa ovat vaarassa joka päivä"

Ouluun vastikään saapuneet irakilaiset turvapaikanhakijat eivät pidä Suomen maahanmuuttoviraston tiistaina julkistamaa arviota Bagdadin turvallisuustilanteesta oikeana.

Kuva: Yle

Yle Oulu seurasi nettilähetystä Maahanmuuttoviraston uusista Irak-linjauksista yhdessä kahden Ouluun saapuneen irakilaisen turvapaikanhakijan kanssa tiistaina.

Tiedotustilaisuudessa Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoi, että eräillä Irakin alueilla turvallisuustilanne arvioidaan hieman aiempaa paremmaksi.

Migri katsoo, että Bagdadin turvallisuustilanne on edelleen ongelmallinen, mutta kaikkien sieltä tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa. Lisäksi tilanne on parantunut muun muassa Kirkukin kaupungissa ja Babylonin läänissä.

Uusi turvallisuusarvio Irakista vaikuttaa jatkossa Suomen turvapaikkapäätöksentekoon. Aikaisemmin osalle irakilaisista on myönnetty suojelua pelkästään kotialueen turvallisuustilanteen vuoksi. Suomessa hakemusten käsittelyä odottaa tuhansia irakilaisia.

Bagdadissa miliisiryhmät vaativat lunnaita

Bagdadista paenneet alle 30-vuotiaat insinöörit Mustafa Khalid ja Mohamed Alani ovat Bagdadin tilanteesta täysin eri mieltä Migrin kanssa.

– Ihmiset Bagdadissa ovat vaarassa joka päivä esimerkiksi päivittäisten autopommien takia. Siellä on shiiamiliisejä ja sunnimiliisejä, jotka pysäyttelevät ihmisiä sattumanvaraisesti ja esittävät heille vaatimuksiaan. Olen perheestäni todella huolissani, sillä jouduin jättämään kolme lastani sinne, Mustafa Khalid sanoo.

Myös Mohammed Alani kertoo päivittäisistä räjähdyksistä sattumanvaraisissa paikoissa eri puolilla Bagdadia. Hän muistuttaa, että kaupungissa liikkuu keskenään vihamielisiä aseistettuja jengejä ja miliisijoukkoja, jotka ryöstävät ihmisiä, kidnappaavat heitä ja vaativat perheiltä korkeita lunnaita. Näin on käynyt esimerkiksi hänen omalle isälleen ja serkulleen, joka lunnaista huolimatta surmattiin. 

– Bagdad on yhä äärimmäisen vaarallinen paikka. Maahanmuuttoviranomaisten täytyy arvioida tilanne vielä uudelleen. He eivät käsitä, millaista Bagdadissa on elää.

– Paikallisiin viranomaisiin Bagdadissa ei voi luottaa, Alani sanoo.

Migrin yleislinjaus Bagdadin turvallisuustilanteesta on lopulta vain yksi tekijä kokonaisvaltaisessa turvallisuusarviossa, joka tehdään yksilöllisesti jokaisesta hakijasta. Turvapaikka voidaan myöntää myös muista syistä.

Suosittelemme sinulle