Hyppää sisältöön

Hillary Clintonilla ratkaiseva päivä Benghazi-iskun kuulemisessa

Entinen ulkoministeri Hillary Clinton istuu koko torstain edustajainhuoneen erityiskomitean kuultavana Benghazin lähetystöiskun tapahtumista. Syyskuussa 2012 Libyassa tehdyssä iskussa kuoli Yhdysvaltain suurlähettiläs ja kolme muuta yhdysvaltalaista. Tutkinta eri komiteoissa on jatkunut kolme vuotta ilman merkittäviä tuloksia. Clintonia kuullaan jo toisen kerran.

Libyan Benghazissa sijainnut Yhdysvaltain lähetystö tuhoutui hyökkäyksessä syyskuussa 2012. Kuva: FBI

Hillary Clintonilla on tänään ratkaiseva kuuleminen, tällä kertaa edustajainhuoneen edessä. Benghazin lähetystöiskun kulkua ja ulkoministeri Clintonin vastuuta tutkiva erityiskomitea haluaa vastaukset siihen, olisiko neljän yhdysvaltalaisen kuolema voitu välttää.

Syyskuun 11. päivänä 2012 Yhdysvaltain Libyan suurlähettiläs Christopher Stevens päätti lähteä pääkaupungista Tripolista itäiseen Benghazin kaupunkiin Yhdysvaltain lähetystön väliaikaisiin tiloihin, ollakseen poissa Tripolin levottomuuksista USA:n terrori-iskujen vuosipäivänä.

Libya oli väkivallan kierteessä diktaattori Muammar Gaddafin kukistamisen jäljiltä ja erilaiset aseelliset ryhmät tekivät iskuja eri puolilla maata.

Suurlähettiläs Stevensille ja kolmelle muulle yhdysvaltalaiselle paikanvaihto oli kohtalokas - räjähtein varustautunut joukko teki kaikkiaan kolme iskua Benghazin lähetystötiloihin ja poltti rakennuksen. Stevens, ulkomaanpalvelun virkailija ja kaksi CIA:n työntekijää kuolivat paikanpäällä.

Tämä kaikki on tiedetty yli kolme vuotta eikä oleellista uutta ole saatu selville.

Oliko Clinton ajantasalla Libyan tapahtumista?

Tänään edustajainhuoneen erityiskomitea yrittää puristaa silloisesta ulkoministeristä Hillary Clintonista irti tiedot, olisiko isku ja kuolemat voitu välttää, jos Clinton olisi määrännyt tekemään jotain toisin.

Jos Clintonin vastaukset kuljettavat tapahtumien kulkua tähän lopputulokseen, alkaa presidentinvaalien kulussa uusi vaihe. Yleinen oletus on, että Clintonista ei irtoa tälläkään kertaa mitään ratkaisevaa uutta.

Komiteassa on 12 jäsentä, kuusi republikaania ja viisi demokraattia. Puheenjohtaja on republikaanien Trey Gowdy. 

Hillary Clinton Kuva: Paul J. Richards / AFP

Poliittinen ajojahti

Hillary Clinton sai henkisen yliotteen tutkintakomiteasta pari viikkoa sitten, yllättäen republikaanien puolelta.

Edustajainhuoneen puhemieheksi pyrkinyt republikaaniedustaja Kevin McCarthy sanoi ääneen, että tutkinnalla republikaanien tarkoitus on ollut vain horjuttaa Clintonin vaalikannatusta.

– Tavoite on saavutettu, ilmoitti McCarthy kameroiden edessä ja joutui saman tien siirtymään sivuun puhemieskilvasta.

Demokraatit ovat koko ajan olleet sitä mieltä, että Clintonin hiillostamisella ei ole muuta tavoitetta kuin hänen mustamaalaamisensa vaalien alla.

Trey Gowdyn johdolla tutkimus on jatkunut jo 17 kuukautta, sivuja on kertynyt 50 000 ja veronmaksajille kuluja 4,5 miljoonaa dollaria. 

Sivutuotteena löytyi yksityinen sähköposti

Merkittävimmän tietonsa Benghazin-tutkinnan yhteydessä republikaanit saivat sattumalta. Kun komitea pyysi nähtäväkseen iskun aikaiset Clintonin sähköpostit, heille paljastui, että Clinton oli käyttänyt ulkoministerikautensa työskentelyssä yksityistä sähköpostiosoitetta ja kotiin sijoitettua serveriä.

Jutun tämä haara elää jo omaa elämäänsä Yhdysvaltain presidentinvaalikilvassa.

Suosittelemme sinulle