Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Palveluskoiraliitto ärähti eläinsuojelijoiden väitteistä: Nollatoleranssi brutaaleille koulutusmenetelmille

Noin 60 000:ta palvelus- ja pelastuskoiraharrastajaa edustava Suomen palveluskoiraliitto pitää kouluttamista väkivallalla marginaalisena ilmiönä. Myös ongelmakoirien kouluttajat irtisanoutuvat kyseenalaisista koulutusmenetelmistä.

Suorituksen jälkeen odotetaan tuomarin arvostelua
Kuva: Yle
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen palveluskoiraliiton puheenjohtaja Tapio Toivola on harmissaan koirien koulutustavoista nousseesta keskustelusta. Hänen mukaansa marginaalinen ilmiö pilaa kunnollisten koiraharrastajien maineen.

SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan eläinsuojelijoille tulee viikoittain ilmoituksia koirien kyseenalaisesta kouluttamisesta eri puolilta Suomea. SEYn mukaan koirien koulutuksessa käytetään esimerkiksi fyysistä kurittamista ja piikkipantoja.

SEYn mukaan ilmoituksia kyseenalaisista käytännöistä tulee pääasiassa harrastajapuolelta.

Palveluskoiraliitosta kommentoidaan, ettei heidän tietoonsa ole tullut, että väkivaltaisia koulutusmenetelmiä olisi käytössä.

Liiton puheenjohtaja Tapio Toivola arvioi, että jos väkivallalla kouluttamista tapahtuu, sitä tapahtuu ensisijaisesti muualla kuin tavoitteellisessa harrastustoiminnassa.

– Emme hyväksy sähkö- tai piikkipantoja, lyömistä, potkimista tai muutakaan. Niihin on nollatoleranssi. Koetoiminnassa puutumme väkivaltaan välittömästi, jos jotakin havaitaan, Toivola sanoo.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi palveluskoirien koetoiminnassa arvioidaan sitä, miten koiraa on koulutettu.

– Jos eläin on pelolla koulutettu, se näkyy kyllä. Kokeissa joudutaan hyvin harvoin puuttumaan ohjaajan epätoivottuun käytökseen, joka kohdistuu koiraan.

Palveluskoiraliitto: Yksittäisten törttöilyjen ei pitäisi leimata kaikkia harrastajia

Suomen palveluskoiraliitolla on Suomessa noin 250 jäsenyhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 60 000. Puheenjohtaja Toivola huomauttaa, että eläinsuojelu on asiana heillekin tärkeä.

– Jos promille harrastajakunnasta käyttäytyy huonosti joissain tilanteissa, tietyt järjestöt pyrkivät leimaamaan meidät.

Koulutamme koiria yhteiskunnan tarpeisiin, esimerkiksi eksyneiden etsimiseen.

Tapio Toivola

Hän harmittelee sitä, että keskustelussa usein hyvä työ, jota eri harrastusjärjestöt tekevät, unohtuu.

– Koulutamme koiria yhteiskunnan tarpeisiin, esimerkiksi eksyneiden etsimiseen. Aika harvoin hyvät työt ylittävät uutiskynnyksen, Toivola sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen koirankoulutus on kansainvälisestikin punnittuna korkeatasoista, josta kertovat esimerkiksi arvokisamitalit ja ulkomailta tulevat kouluttajapyynnöt.

– Palveluskoirakokeiden arvosteluissa korostetaan koiran iloista ilmettä, paineettomuutta ja halukkuutta suoriutua annetuista tehtävistä. Tällaista suoritusta ei saada aikaan väkivaltaisella koulutuksella. Pelkoon perustuva koulutus näkyisi myös koiran koe- ja kilpailusuorituksissa, Toivola täsmentää Palveluskoiraliiton tiedotteessa.

"Vastakkainasettelu on turhaa"

Myös laumakäyttäytymiseen koulutuksensa perustavat Pevi-kouluttajat irtisanoutuvat väkivallan käytöstä koirien kouluttamisessa.

Pevi-kouluttajat tarjoaa esimerkiksi ongelmakoirakoulutusta. Yhdistyksen puheenjohtaja Virpi Niemi sanoo, ettei hän ole törmännyt väkivaltaan koirapiireissä koskaan.

Hyvä laumanjohtaja ei missään tapauksessa alista tai satuta koiraa.

Virpi Niemi

– Hyvä laumanjohtaja ei missään tapauksessa alista tai satuta koiraa. Emme ikinä käytä koulutuksessa väkivaltaa. Keskeistä on johtajuus. On ikävää, että sen sanan ihmiset mieltävät negatiiviseksi asiaksi. Sanan merkitys on kääntynyt väärinpäin.

Niemi terottaa, että väkivalta ei kuulu ongelmakoirakoulutukseen, tavoitteelliseen harrastamiseen eikä koiratalouksien kotielämään.

Hänestä on harmillista, että osa eri koulutusmuotojen kannattajista keskittyy väittelemään menetelmien paremmuudesta sen sijaan, että voisi nähdä eri tavoissa hyvää.

– Kaikki voivat oppia toisiltaan. Vastakkainasettelu on turhaa.

_Artikkelia muokattu 23.10.2015 kello 11.28. Korjattu Toivolan sitaatista kohta "palveluskoirakokeiden arvostelukokeissa" oikeaan muotoon "palveluskoirakokeiden arvosteluissa". _

Suosittelemme sinulle