Hyppää sisältöön

Työssä oltaisiin mieluusti aikaisin tai myöhään, mutta vapaasti – tiukka virastoaika ei miellytä

Ylen nettikeskustelijoille mieluisin työaika olisi joko myöhemmin päivällä ja illalla tai sitten aikaisin aamulla – tärkeintä olisi, että työ olisi vapaata ja aikaa arkiasioiden hoitamiseenkin jäisi.

Työnteko.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Antti Heikinmatti

Niinsanottuun virastoaikaan eli kahdeksasta neljään tehtävä työ on arkipäivää monelle, mutta ihanteellinen harvalle. Näin voi päätellä ainakin Ylen nettikeskusteluun osallistuneiden mielipiteistä.

Niukka enemmistö kommentoijista aloittaisi työpäivänsä mieluiten selvästi virastojen aukeamista myöhemmin. Useimmille iltavirkuille sopivin töihintuloaika olisi esimerkiksi kello 10 tai 11, jolloin aamuun jäisi aikaa hoitaa muita asioita tai esimerkiksi kuntoilla.

– Jos täysin vapaasti saisin valita, työskentelisin mieluiten klo 10-20 välisellä ajalla. Missään nimessä en halua herätä aamun pikkutunneilla töihin! Olen selkeästi iltaihminen eivätkä aikaiset aamut sovi minulle... Työtehoni ja intoni aamutuimaan ei ole paras mahdollinen, kommentoi nimimerkki Ei aamuja.

Yöihmiselle aamuherätys on tuskaa

Varsinaiset yöihmisetkin kommentoivat työaika-asiaa. Nimimerkki Aza lähtisi töihin vasta kello 17, koska "ihminen ei herää sitä ennen".

– Olen lapsesta asti ollut illanvirkku ja klo 23 virkeimmilläni. Tätä ei ole saanut muutettua millään ja muussa yhteiskunnassa vallitseva n. klo 8 alkava tohina on aina ollut yhtä tuskaa. Onneksi on töitä joita voi tehdä iltaisin, kirjoitti nimimerkki Iltaiseen aikaan.

Osa kommentoijista toivoi, että vapaata aikaa asioida kaupoilla jäisi työpäivän jälkeen. Nimimerkki SA79 toivoisi ehtivänsä töistä kotiin viimeistään iltapäivä kolmelta.

– Joko 7-15 niin pääsisi ajoissa kotiin tai sitten hieman myöhemmällä aloituksella 9-17 koska on aivan sama klo 16 jälkeen. Nykyisen työn saisi hoidettua ilman ruokatuntiakin klo 8-14.

Lyhyempikin työaika riittäisi

Muutamat kommentoijat toivat esiin myös sen, että nykyisen työn ehtisi hyvin hoitaa kahdeksaa tuntia lyhyemmässäkin ajassa. Jos töihin voisi tulla silloin, kun on vireimmillään, riittäisi kuusikin tuntia tehokasta työtä,

– Kuusi tehokasta työtuntia päivässä klo 11-17, olisi nimimerkki Kaapon ihannetyöaika.

Useimmat kommentoijat kaipasivat työaikansa järjestelyyn ennen kaikkea vapautta – joko vireystilan säilyttämiseksi tai esimerkiksi arkimenojen järjestelemiseksi.

– Nykyisessä työssä parhaiten sopisi työkuormituksen ja vireyden säilyttämisen takia tällainen: 07:00-11:00 ja lounaan ja päivälevon jälkeen taas 14-18. Iltapäivisin kun markkinat lepäävät lounaan painosta ja heräävät taas aikavyöhykkeittäin että pääsevät ihmiset töistä kotiin, kommentoi nimimerkki Pohjoista voimaa.

Suosittelemme sinulle