Hyppää sisältöön

Selvitys: Aurinkopaneelit Helsingin katoilla voisivat kattaa jopa viidenneksen sähkönkulutuksesta

Vuonna 2030 rakennusten katoilta voisi tulla aurinkosähköä tuhatkertaisesti Suvilahden aurinkovoimalaan verrattuna. Jos hinnat laskevat kolmanneksen, määrä kasvaa vielä nelinkertaiseksi. Aalto-yliopistossa kaupungin tilaamia arvioita pidetään maltillisina.

Aurinkosähkö voisi kattaa jopa viidenneksen Helsingin sähkönkulutuksesta, jos aurinkosähköjärjestelmien hinnat laskevat 30 prosenttia. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Petteri Juuti

Aurinkosähköllä on kaikki mahdollisuudet kasvaa merkittäväksi sähkön lähteeksi Helsingissä. Tämä tapahtuisi katutasolta tarkasteltuna liki huomaamatta, sillä paneelit asennetaan rakennusten katoille. Ja siten, että se on aurinkojärjestelmien hankkijoille taloudellisesti järkevää.

– Jo nykyhinnoilla aurinkosähköllä on edellytykset kattaa viisi prosenttia kaupungin sähkönkulutuksesta vuonna 2030. Osuus voi nousta jopa 20 prosenttiin, jos aurinkojärjestelmien kokonaishinta tippuu 30 prosenttia.

Arviot on esitetty konsulttiyhtiö Pöyryn Helsingin kaupungille tekemässä raportissa, joka selvitti hajautetun energiantuotannon mahdollisuuksia.

Aalto-yliopiston tutkija: arviot jopa alakanttiin

Yle Uutiset pyysi Aalto-yliopistoa puntaroimaan Pöyryn arvioita. Aurinkosähkön kannattavuutta tutkivan projektipäällikön Karoliina Auvisen mielestä nykyhintoihin perustuva tuotantoarvio on vahvasti alakanttiin.

– Meidän selvitysten mukaan aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat jo tällä hetkellä paljon alhaisemmalla tasolla. Olemme tehneet kannattavuusselvityksiä ja niiden pohjalta vaikuttaisi siltä, että se 1 000 gigawattituntia voi olla hyvinkin mahdollinen, sanoo Auvinen.

Auvisen mukaan jo nyt edullisimmat aurinkojärjestelmät ovat päässeet samaan hintatasoon, kuin mihin Pöyry laskee päästävän 30 prosentin hintojen laskulla.

Helsingin Suvilahden voimala oli valmistuessaan Suomen suurin. Pöyryn arvion mukaan aurinkosähkön potentiaali kaupungissa on siihen nähden vähintään tuhatkertainen. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Arviot lainojen koroista turhan korkealla

Toinen pessimistinen arvio on lainan korolle tai sijoitetun pääoman tuotolle asetettu viiden prosentin lukema.

– Jos katsotaan, millä kuluilla kunnat voivat saada laina- tai leasing-rahoitusta, sen korko on alle 2 prosenttia. Kysymys on matalariskisestä ja pitkäaikaisesta sijoituksesta, joten myös pankit antavat hyvin edullisia lainoja yrityksille ja muille tahoille, Auvinen sanoo.

Aalto-yliopiston kannattavuuslaskurin mukaan jo koron lasku viidestä prosentista kolmeen lyhentää takaisinmaksuaikaa neljällä vuodella.

Uusiutuvan energian tuet tuskin loppuvat

Kolmas mahdollisuuksia vähättelevä arvio on se, että Pöyryn laskelmiin ei ole otettu mukaan minkäänlaista tukea aurinkosähkölle. Tällä hetkellä kunnat ja yritykset saavat 30% tuen aurinkosähköinvestoinneilleen.

– Uusiutuvan energian tuet ehkä pienenevät, mutta on epätodennäköistä, että ne poistuisivat kokonaan, arvioi Auvinen.

Kaupungin tilaamiin raportteihin voit tutustua tarkemmin kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 9:50: Koron lasku viidestä prosentista kolmeen lyhentää takaisinmaksuaikaa neljällä vuodella, ei kolmella, kuten jutussa aiemmin todettiin. Pöyryn selvityksen lähtökohtana oli, että sähkön markkinahinta nousee nykyisestä.

Suosittelemme sinulle