Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Vaikka tiesin koulutustapojen olevan harmillisia koirille, en kehdannut kyseenalaistaa mitään"

Valtaosa lukijoista ei hyväksy koirien kouluttamista kovin ottein. Harva kertoo kuitenkaan puuttuneensa epäkohtaan. Osa koiraihmisiksi tunnustautuvista kummeksuu aiheen esille nostamista, koska ei ole havainnut väkivaltaa.

Koiria talutetaan.
Kuva: Mika Moksu / Yle
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen lukijoiden mukaan toisten ihmisten koirankoulutusmenetelmiin on vaikea puuttua, vaikka näkisikin eläintä kohdeltavan epäreilusti.

Kysyimme Ylen lukijoilta, ovatko nämä nähneet koiria koulutettavan kyseenalaisin keinoin. Keskustelu aiheesta on käynyt vilkkaana ja kommentteja on tullut toista sataa.

Moni kertoo nähneensä lenkkipoluilla ja koirien koulutuskentillä toimintaa, jota ei hyväksy.

– Olen nähnyt koiria 'koulutettavan' lyömällä yms. väkivaltaisesti. Menin puhumaan henkilölle ja kehuin, kuinka kaunis koira on, mutta että siitä kasvaa pelokas aikuinen koira väkivallalla. Sain haukut niskoilleni ja minun käskettiin huolehtia omista asioistani, nimimerkki Huolestunut kirjoittaa.

– On olemassa myös ns. koirankouluttajia, jotka eivät toimi missään yhdistyksissä, mutta vetävät treenejä koiraihmisille ilmaiseksi. Näissä piireissä olen törmännyt rajuunkin väkivaltaan koiria kohtaan. Koiria paiskotaan, revitään ja hapetetaan, jos ne eivät toimi halutunlaisesti. Suorannaista hakkaamista tai potkimista en ole koskaan nähnyt, Koiraharrastaja sanoo.

Nimimerkki TPZ kertoo lopettaneensa harrastusryhmässä käymisen asiattomien koulutusmenetelmien vuoksi.

– En pystynyt enää sivusta seuraamaan siihen asti ihan ok tyyppeinä pitämieni ihmisten tapaa toimia koiriensa kanssa, kun yhteisissä treeneissä huomasin kuinka näitä "tuloksia" oikein tehdään.

Sähköpannat ja muut eläimelle vahingolliset välineet eivät mielestäni kuulu koulutukseen.

Nimimerkki Aro

– Kaikki rankaisuun perustuva koulutus hidastaa eläimen oppimista. Sähköpannat ja muut eläimelle vahingolliset välineet eivät mielestäni kuulu koulutukseen. Ihmisen on helppo muuttua väkivaltaiseksi silloin, kun hän ei tiedä, mitä tehdä, nimimerkki Aro kirjoittaa ja jatkaa:

– Olen törmännyt ongelmakoirakouluttajaan, joka käytti rankaisuja osana koulutusta. Koiraa rankaistiin, jos se murisi toiselle koiralle. Kouluttaja suositteli kuristuspantojen käyttöä (sillä on hyvä "ilmoittaa asioista" koirille) ja tarvittaessa jääkautta. Vaikka tiesin koulutustapojen olevan harmillisia koirille, en kehdannut kyseenalaistaa mitään. Hehän ovat ammattilaisia.

"Ihmeellistä tämä joko tai -keskustelu"

Keskustelu jakautuu voimakkaasti sen mukaan, miten lukijat kokevat, että koiria pitäisi kouluttaa. Moni on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että eläintä ei pidä kouluttaa pelolla.

Pitäisi pelkästään lässyttää ja jakaa nameja, mutta jos omistaja koiraa kieltää jostain, on hän ihan hirviö.

Nimimerkki Tasapaino

– Pelolla kouluttaminen on ääliömäistä ja rikkoo koiran täysin, sillä tavoin luodaan juurikin ongelmakoiria. Koiran pitää kunnioittaa ja luottaa laumanjohtajaan. Pelolla ei luoda luottamusta vaan koiran toiminta perustuu yhteistyön sijaan konfliktin välttelyyn, Hellä ja luja sanoo.

Osa lukijoista huomauttaa, että koiraa pitää myös saada ojentaa epätoivotusta käytöksestä.

– On niin ihmeellistä tämä joko tai -keskustelu. Pitäisi pelkästään lässyttää ja jakaa nameja, mutta jos omistaja koiraa kieltää jostain, on hän ihan hirviö. Jos katsoo emokoiraa pentujensa kanssa, niin kyllä se nuolee mutta myös kurittaa melko napakasti jälkikasvuaan, eikä varmasti tule pennuille tästä traumoja, Tasapaino sanoo ja jatkaa:

– Itsekin annan positiivista vahvistusta niin kauan kuin se riittää, mutta jos koira ei vain halua totella, niin äkäisempi murahdus ja toru tuottaa tuloksen. Eikä tämä tarkoita väkivaltaa vaan sitä, että koirakin huomaa, etten ole tyytyväinen sen käytökseen enkä hyväksy sitä, että se jättää komennon huomiotta.

"Kouluttajassa on pahasti vikaa, jos muita keinoja ei ole kuin väkivalta"

Jotkut lukijoista toivoivat, että koiria ylipäänsä koulutettaisiin.

Suoranaista hakkaamista tai potkimista en ole koskaan nähnyt.

Nimimerkki Koiraharrastaja

– Enemmän ulkopuoliselle on haittaa huonosti koulutetuista koirista kuin kyseenalaisista keinoista. Eläinsuojelulaki ei kiellä kipua, ainoastaan tarpeettoman kivun. Ja jokainen kerta kun koira puree sivullista, on tarpeetonta kipua. Näin useamman kerran koiran puruleluksi joutuneena, en tunne hirveää pistosta sydämessäni, jos joku omistaja joskus kouluttaa omaa koiraansa pelolla. Pääasia että kouluttaa, Jo 3 x puruleluna sanoo.

Moni huomauttaa, että pelko tekee koirasta entistä epävarmemman.

– Kivulla ja pelolla koulutettu koira puree paljon todennäköisemmin, kuin ns. pehmeämmillä keinoilla koulutettu koira. Ei koirasta saa pieksemällä kunnollista sen enempää kuin ihmisestäkään. Tavallisella, onnellisella koiralla on suuri kynnys purra yhtään ketään, Joo kirjoittaa.

– Kouluttajassa on pahasti vikaa, jos muita keinoja ei ole kuin väkivalta, Simme sanoo.

– Pelolla ja kivulla kouluttaminen toimii yhtä huonosti koirien kuin ihmislasten kanssa. Tuloksena on aggressiivinen, epäluuloinen ja arvaamaton yksilö. Tunnen tavallisia ihmisiä, jotka ovat kouluttaneet koiransa lujasti, mutta rakkaudella. Ei koskaan lyömistä ym. Matalalla äänellä puhuminen ja tiukka silmiin katsominen toimivat usein. Nämä koirat suhtautuvat iloisen uteliaasti ihmisiin ja ne voi huoletta päästää telmimään lasten kanssa, Minna sanoo.

"En ole missään nähnyt suoranaista väkivaltaa"

Lukijat muistuttavat, että jokainen koira on yksilö, ja koulutetaan sen mukaan.

Onhan taluttimen käyttö jo jonkinasteista pakottamista.

Nimimerkki Pomo

– 15 vuotta koiraharrastusta takana, enkä ole missään nähnyt suoranaista väkivaltaa koiraa kohtaan tai pakottamista, joka on tosin varsin suhteellinen käsite. Onhan taluttimen käyttö jo jonkinasteista pakottamista. Saatikka, että koiria pelottelulla koulutettaisiin. Mistä ihmeestä nämä käsitykset syntyvät? Pomo sanoo.

– Eiköhän jokainen koira kouluteta sen ns. kovuuden mukaan. Kokenut kouluttaja tietää kyllä, mitä keinoja käyttää. Ja tulee muistaa että oikein käytettynä piikkipanta on erittäin hyödyllinen kontaktin saamisessa yms. Näkee niin valitettavan usein koiria kuristuspannassa jotka hapettavat niin että kurkkutorvi painuu kasaan. Oikein käytettynä piikkipanta jakaa paineen laajemmalle alueelle kaulassa eikä paina torvea kasaan. Vaikka on pahan näköinen väline niin oikeastaan koulutusvaiheessa paras! Koulutettu koirahan kulkee hienosti pannalla kun pannalla, Dober sanoo.

– Piikkipanta aiheuttaa kipua ja seuraus on kahdenlainen; kipu lisää ärsytystä ja aiheuttaa pelkoa. Panehan itse piikkipanta kaulaasi ja anna jonkun nykiä; opitko jotain? Kovaa koiraa ei olekkaan. Toisaalta osaamaton kouluttaja lisää koiran kivunsietokykyä tai sitten alistaa koiran pelkäämään.Huonoja asioita molemmat, Kalle sanoo.

"Vaikeneminen ei asioita paranna"

Osa lukijoista pitää keskustelua koirien kouluttamistavoista turhana, toisten mielestä aihetta on syytäkin nostaa esille.

Koiramaailmassa esiintyy paljonkin asioita, jotka ei välttämättä päivänvaloa kestä.

Nimimerkki Kati

– Olen harrastanut koiria jo pian neljäkymmentä vuotta, ja edelleen saa jatkuvasti kuulla ja nähdä tilanteita, joissa koiria koulutetaan pelolla ja kivulla. Tätä ei tapahdu vain koulutuskentillä vaan myös ihan arkisissa tilanteissa. Ongelma ei siis koske mielestäni vain harrastuskoiria vaan ihan tavallisia kotikoiria. Koiria nostetaan pannasta ilmaan, kunnes niillä menee taju, niitä revitään korvista ja poskista, niitä lyödään selkään tai päähän, koiria potkitaan. Monilla "tosiharrastajilla" on piikkipanta nahkapannan alle piilotettuna. Näitä näkee usein, nimimerkki Marjaana Myy sanoo.

Hänen mukaansa kyse on oikeasta ongelmasta.

– Ongelma ei ole marginaalinen, vaan ihan todellinen. On hyvä että asiasta puhutaan ja kerrotaan, että kivun ja pelon aiheuttaminen on väärin, ja parempiakin tapoja on, _Marjaana Myy _sanoo.

– Koiramaailmassa esiintyy paljonkin asioita, jotka eivät välttämättä päivänvaloa kestä, ja vaikeneminen ei asioita tai koirien asemaa paranna. Koirapiireissä, kuten varmaan muissakin, on hyvin voimakasta porukkaa, ja toiminnan tai toimintatapojen kyseenalaistamisesta joutuu melkoiseen myllytykseen. Moni vaikenee juuri siksi, ettei halua joutua tämän keskelle, _Kati _sanoo.

Suosittelemme