Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

WHO: Makkara aiheuttaa syöpää, punainen liha aiheuttaa sitä todennäköisesti

WHO luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haitallisuusluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt.

Grilling sausages.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Prosessoidun lihan, kuten makkaroiden, kinkun ja pekonin, syöminen aiheuttaa suolistosyöpää, sanovat Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijat. He pitävät lisäksi todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.

WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt. Se luokittelee ne ryhmään 1, ja asiantuntijoiden mukaan on riittävää näyttöä, että ne aiheuttavat syöpää. IARC:n mukaan samaan luokkaan päätyminen ei kuitenkaan merkitse, että prosessoitu liha olisi yhtä vaarallista kuin esimerkiksi tupakka.

– Yksittäisen ihmisen riski sairastua peräsuolen syöpään prosessoidun lihan kuluttamisen vuoksi on yhä pieni, mutta riski kasvaa, mitä enemmän lihaa kulutetaan, tohtori Kurt Straif IARC:stä sanoo.

– Jokainen 50 gramman annos prosessoitua lihaa päivässä kasvattaa peräsuolen syövän riskiä 18 prosentilla.

Punainen liha, eli naudan-, lampaan-, porsaan-, vuohen- ja hevosenliha, luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. IARC luokittelee sen ryhmään 2A, mikä järjestön mukaan heijastelee "rajallista näyttöä" siitä, että se aiheuttaa syöpää.

IARC:n mukaan prosessoitu liha lisää lähinnä paksusuolen- ja peräsuolensyövän riskiä, mutta se voi olla yhteydessä myös haimasyöpään ja eturauhassyöpään. Järjestön mielestä hallitusten ja elintarvikevirastojen pitäisi pohtia lihan syönnin hyötyjen ja haittojen tasapainottamista.

IARC on tarkastellut 800:aa tutkimusta lihan ja syövän välisestä yhteydestä. Tarkasteluun osallistui 22 asiantuntijaa kymmenestä maasta.

Suosittelemme sinulle