Prosessoidun lihan, kuten makkaroiden, kinkun ja pekonin, syöminen aiheuttaa suolistosyöpää, sanovat Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijat. He pitävät lisäksi todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.
WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt. Se luokittelee ne ryhmään 1, ja asiantuntijoiden mukaan on riittävää näyttöä, että ne aiheuttavat syöpää. IARC:n mukaan samaan luokkaan päätyminen ei kuitenkaan merkitse, että prosessoitu liha olisi yhtä vaarallista kuin esimerkiksi tupakka.
– Yksittäisen ihmisen riski sairastua peräsuolen syöpään prosessoidun lihan kuluttamisen vuoksi on yhä pieni, mutta riski kasvaa, mitä enemmän lihaa kulutetaan, tohtori Kurt Straif IARC:stä sanoo.
– Jokainen 50 gramman annos prosessoitua lihaa päivässä kasvattaa peräsuolen syövän riskiä 18 prosentilla.
Punainen liha, eli naudan-, lampaan-, porsaan-, vuohen- ja hevosenliha, luokitellaan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. IARC luokittelee sen ryhmään 2A, mikä järjestön mukaan heijastelee "rajallista näyttöä" siitä, että se aiheuttaa syöpää.
IARC:n mukaan prosessoitu liha lisää lähinnä paksusuolen- ja peräsuolensyövän riskiä, mutta se voi olla yhteydessä myös haimasyöpään ja eturauhassyöpään. Järjestön mielestä hallitusten ja elintarvikevirastojen pitäisi pohtia lihan syönnin hyötyjen ja haittojen tasapainottamista.
IARC on tarkastellut 800:aa tutkimusta lihan ja syövän välisestä yhteydestä. Tarkasteluun osallistui 22 asiantuntijaa kymmenestä maasta.