Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaisten Nato-kannat ennallaan – epävarmojen osuus kasvanut

Myös Ruotsin tulevat ratkaisut vaikuttavat kantoihin, selviää Yle Uutisten teettämästä kyselystä.

Grafiikka Suomen Nato kannasta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Kimmo Henriksson
Avaa Yle-sovelluksessa

Nato-jäsenyyttä vastustaa Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämään mittaukseen osallistuneista vastaajista 55 prosenttia. Vuosi sitten tehdyssä vastaavassa mittauksessa luku oli 58 prosenttia. Myös jäsenyyden kannattajien määrä on laskenut  26:sta 22:een prosenttiin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen ei ole yllättynyt tuloksesta.

– Tämänhetkinen taso on aika lailla normaali taso, mikä se jopa kymmenien vuosien aikana on ollut. Se on varsin vakaa – tietysti tilanteet, joita viime aikoina on ollut, vaikuttavat siihen jonkun verran.

Tällä kertaa kysyttiin myös, vaikuttaako Nato-kantaan Ruotsin kanta. Kyselystä käy ilmi, että Nato-jäsenyyden kannatus nousisi 35 prosenttin, jos Ruotsi liittyisi Natoon. Vastustajia olisi siinäkin tapauksessa silti enemmän, 47 prosenttia. Näissäkin luvuissa on eroa runsas kaksi vuotta sitten tehtyyn lähes vastaavaan kyselyyn.

Grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka.

Selvä enemmistö, 63 prosenttia, on edelleen sitä mieltä, että jäsenyyspäätös vaatisi kansanäänestyksen tuekseen. Kansanäänestystä pitää tarpeettomana vain 30 prosenttia vastaajista.

Eniten mittauksessa on noussut ei osaa sanoa -vastaajien osuus. Se on kasvanut 16:sta 23:een prosenttiin.

– Sellainen iso kuva on todellakin se, että jäsenyyden kannatus on aika lailla ennallaan, mutta vastustajien joukoista on jonkin verran siirtymää epätietoisten joukkoon. Eli se on tässä nyt, jos katsotaan vuosien aikatrendiä, ehkä se päällimmäinen havainto, Jari Pajunen toteaa.

Tutkimus tehtiin viime viikolla 19.–22.10. Siihen osallistui tuhat vastaajaa eri puolelta Manner-Suomea.

Uutista korjattu klo 16.05: Kannastaan epävarmojen osuus on noussut 16:sta 23:een, ei 11:sta 16:een kuten jutun leipätekstissä alun perin väitettiin.

Suosittelemme