Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Professori: Makkara päivässä lisää syöpäriskiä

Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mielestä Maailman terveysjärjestön WHO:n linjaus lihavalmisteiden syöpäriskistä vahvistaa jo tiedossa ollutta tutkimustietoa.

Mikael Fogelholm
Mikael Fogelholm Kuva: Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman terveysjärjestön terveysasiantuntijoiden mukaan prosessoidun lihan syöminen aiheuttaa suolistosyöpää. Myös punainen liha mitä todennäköisimmin aiheuttaa syöpää.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo, että terveysjärjestö ja sen alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) eivät perusta linjaustaan uuteen tutkimustietoon. Lihavalmisteiden yhteys syöpään on ollut esillä jo vuonna 2007 julkaistussa laajassa elintapojen ja syövän yhteyksiä kuvanneessa raportissa.

– Tästä yhteydestä on ollut tietoa jo toistakymmentä vuotta. Ilmeisesti näyttö on nyt niin vahvaa, että voidaan puhua syy-seuraussuhteesta.

Fogelholmin mukaan lihavalmisteet hyvin runsaasti syötynä lisäävät suolistosyövän riskiä. Tämä tarkoittaisi vähintään yhtä makkaraa päivässä.

– Sata grammaa päivässä pitäisi ainakin syödä. Ja lihavalmisteiden osalta se on tietenkin paljon. Siinä saa laittaa todella paljon kinkkua leivän päälle.

Mikael Fogelholm ei kuitenkaan sanoisi pekonia yhtä vaaralliseksi kuin tupakkaa.

– Jos verrataan hyvin paljon lihavalmisteita käyttäviä niihin jotka eivät käytä lainkaan, niin silloin syöpäriski on puolitoistakertaistunut. Tupakka lisää riskin kymmenenkertaiseksi. Jos kahdesta pahasta pitäisi valita, niin se olisi pekoni.

Suosittelemme sinulle