Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Olen erittäin eri mieltä luokituksesta" – Isot lihatalot nihkeinä makkaravalmisteiden syöpävaarallisuudesta

Maailman terveysjärjestön punaiselle lihalle ja lihavalmisteille antama syöpävaarallisuusluokitus kummastuttaa lihataloja. HKScan Finland ja Atria kuitenkin neuvovat ihmisiä noudattamaan monipuolista ruokavaliota.

sianliha
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset lihatalot pitävät Maailman terveysjärjestö WHO:n tekemää prosessoitujen lihavalmisteiden syöpävaarallisuusluokitusta "radikaalina" ja "hurjana".

WHO:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC luokittelee prosessoidut lihatuotteet, kuten makkaran ja kinkun, yhtä haitallisiksi kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt.

– Olen erittäin eri mieltä luokituksesta. Kuulostaa aika hurjalta, että tällaiseen luokkaan laitetaan. Liha on kuitenkin monien muiden tahojen mielestä tarpeellinen ravintoaine, sanoo Atrian tuoteturvallisuudesta vastaava johtaja Merja Leino.

Luokitus hämmentää

Leinon mukaan on kysymysmerkki, miksi WHO on antanut prosessoiduille lihavalmisteille näin kovan luokituksen.

Suomalainen lihateollisuus käyttää valmisteissaan nitriittiä vain sen verran, mitä tarvitaan tuoteturvallisuuden takaamiseksi. Määrä on huomattavasti alle lain salliman määrän, Leino kertoo.

– Tästä ei todellakaan pitäisi aiheutua kuluttajan terveydelle ongelmia. En usko, että syynä voi olla nitriitti. Enkä myöskään ymmärrä, että se voisi olla tuotteiden lämpökäsittely.

HKScan Finlandin ravitsemusasiantuntija Soile Käkösen mukaan tuskin kukaan asiantuntija tai tutkija allekirjoittaa väitettä, että yksi yksittäinen ruoka-aine aiheuttaa syöpää. Hänen mukaansa syövän syntyyn on monta tekijää.

– Tuskin kenenkään nyt tarvitsee lihan tai lihavalmisteiden syöntiä tämän uutisen myötä lopettaa. Mutta kyllä varmaan niihin määriin kannattaa kiinnittää jatkossa huomiota entistä enemmän, Käkönen sanoo.

– Kyllähän tämä luokitus radikaalilta kuulostaa meillekin. Mutta tällainen tuomio on nyt tullut ja se on syytä hyväksyä, hän toteaa.

Suosituksena monipuolinen ruokavalio

Lihatalot suosittelevat noudattamaan monipuolista ruokavaliota. Käkösen mukaan suomalaisissa ja pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että punaista lihaa tulisi nauttia korkeintaan 500 grammaa viikossa.

– Kasviksia, lihaa, maitotuotteita ja viljatuotteita sisältävä tasapainoinen ruokavalio on varmasti kaikkien kannalta se paras vaihtoehto, Leino sanoo.

Käkösen mukaan HKScan aikoo nyt jatkaa lihavalmisteiden muokkaamista terveellisemmäksi vähentämällä suolaa ja tuomalla markkinoille lisäaineettomia tuotteita, joissa esimerkiksi nitriittiä ei ole ollenkaan.

Leinon mukaan Atrialla ei ole tarvetta muuttaa mitään, koska yrityksen prosessit ovat turvallisia ja niille on tehty riskianalyysit. Hänen mukaansa tiedottamiselle tasapainoisesta ravitsemuksesta on edelleen tarvetta.

Varoitusteksteille täystyrmäys

Kumpikaan lihatalojen edustajista ei katso tarpeelliseksi lisätä lihavalmisteiden paketteihin varoitustekstiä tuotteiden aiheuttamista mahdollisista terveyshaitoista.

– Minusta se olisi aika rajua sanoa siinä makkarapaketin kyljessä, että  jos syöt tämän niin saat syövän. En usko että kukaan tutkijakaan sitä näin yksiselitteisenä pitää, Käkönen sanoo.

Myös Leinon mukaan kyseessä olisi ylilyönti, jos lihaa sisältäviin elintarvikkeisiin pitäisi laittaa varoitukset. 

Suosittelemme sinulle