Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Kansa on kyllästynyt manipulointiin, kontrolliin ja valehteluun" – tämän vuoksi MV-lehteä luetaan

Yle kysyi lukijoilta, miksi he luottavat mieluummin maahanmuuttovastaiseen MV-lehteen tai antisemitistiseen Magneettimediaan kuin perinteisiin tiedotusvälineisiin. Vastausten perusteella lukijatkaan eivät niele kaikkea mitä julkaisut tuottavat. Toisaalta luotto Yleen ja muuhun "valtamediaan" on vielä alhaisempi.

Vastamedia halveksuu vakiintuneita instituutioita, kuten valtamedian edustajia.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeriön salassa valmistelema pakkolaki pakottaa kunnat ottamaan 25 prosenttia väestöpohjastaan pakolaisia.

Ruotsissa raiskataan 60 000 naista joka vuosi. Suurimman osan rikoksista tekevät maahanmuuttajat.

Inkivääri tappaa syöpäsoluja vaarallisia syöpälääkkeitä tehokkaammin.

Hurjia väitteitä – ja keksittyjä. Siitä huolimatta ne leviävät nopeasti netissä. Kolmea esimerkkiä on luettu 160 000 kertaa ja jaettu pelkästään Facebookissa yli 20 000 kertaa.

Ilmeisen moni juttuihin myös uskoo, ainakin enemmän kuin Ylen, Helsingin Sanomien tai Iltalehden kaltaisiin “valtamedian” edustajiin.

Yle kysyi MV-lehden lukijoilta mistä tämä johtuu. Tulokseksi saatiin 36 liuskaa perusteluja ja kipakkaa palautetta. Valitut palat ja kahden lukijan haastattelut on tiivistetty tähän artikkeliin. Lukijoiden kommentit julkaistaan nimimerkillä tai nimettöminä, sillä nimien paikkansapitävyyttä ei ollut mahdollista varmistaa.

VAROITUS: Teksti sisältää kirosanoja ja rasistista kielenkäyttöä.

"Totuus" maahanmuutosta

Edellä mainittuihin sivustoihin perehtyneelle ei tule yllätyksenä, että ne keskittyvät suurelta osin maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita tai islamia koskevaan negatiiviseen uutisointiin. Siten ei ole ihme, että “maahanmuuttokriittisyys”, tai jopa peittelemätön rasismi yhdistää lukijoita.

Ylen saamissa vastauksissa nousi esille esimerkiksi Ylen A2 -ohjelman pakolaisilta, jonka uskotaan esitelleen yleisölle tekaistua pakolaisperhettä. Ymmärrystä ei saa myöskään tiedotusvälineiden tapa jättää rikoksesta epäiltyjen kasvot ja nimet julkaisematta.

“Maahanmuuttokriittisyys on varmaan tärkein seikka miksi seuraan MV-lehteä. Lehdestä löytyy paljon enemmän sensuroimatonta tietoa kuin valtamediasta. Oikeastaan se täydentää muita medioita. Valtamediassa asiota pimitetään, kaunistellaan, jne”. (Nimetön)

“...islamin maahantunkeutuminen on vakava ongelma johon pitäisi puuttua, yle antaa päinvastaisen kuvan siitä. Miksi seurata mediaa joka on ihan pihalla perusasioista?” (nimetön)

“Maailmalta valuu tänne ihmisiä, jotka eivät tänne sopeudu, tuovat tänne keskiaikaisia tapoja ja lisäksi sotivat keskenään. Jo nyt vaaditaan Suomen lakien muuttamista, tulijoiden tapojen kunnioittamista, jne. Pian Suomi on takaisin keskiajalla, kuten nuo eräät islamistien alueet Ruotsissa ja muuallakin jo on.” (Nimetön)

“Pahin möhliminen on tapahtunut pakolaismyönteisyydessä. Siellä pyritään vähättelemään niitä kustannuksia, joita noista "turisteista" aiheutuu ja näistä aiheutuvia turvallisuusriskejä rasismisyytteiden pelosta ei käsitellä realisitisesti. Myös ne yksittäisitapauksiksi mainitut raiskaustapaukset, ryöstöt, pahoinpitelyt yms. pitkin eurooppa pyritään pitämään pitämään kansalaisilta piilossa”. (Nimetön)

“En minä ollut rasisti esim. 20 vuotta sitten. Ulkomailla olen asunut ja työskennellyt. Nyt huomaan nelikymppisenä olevani rasisti puhtaasti huonojen mamukokemusten vuoksi. Sitten ihmetellään vihapuhetta ja rasismin nousua Suomessa. Jos vaikka ne hiekkaneererit opettelisivat käyttäytymään ja tekemään töitä, mitään ongelmaa ei olisi”. (Hieno Kaveri)

"Ärsyttää se teidän mielten manipulointi"

Lukijoiden keskuudessa vallitsee vahva usko siihen, että valtamedia sensuroi ja kaunistelee ikäviä asioita, etenkin peittelemällä systemaattisesti maahanmuuttajien tekemiä rikoksia. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että perinteiset tiedotusvälineet eivät julkaise rikoksesta epäiltyjen nimiä ja kuvia paitsi poikkeustilanteissa, sillä tuomion antaminen halutaan jättää oikeusistuimen tehtäväksi.

Lukijat ovat tuohtuneet myös uutisten moderoinnista ja kommentointimahdollisuuksien poistosta. Lukijat näkevät, että tämä on Ylen ja muun valtamedian keino sensuroida kansalaiskeskustelua.

“Euroopassa kansalaiset ovat jo nousseet vastarintaan ja useita ns. pakolaiskeskuksia on poltettu. Tämä vastarinnasta uutisointi on täysin sivuutettu.  YLE pitää tiukasti kiinni linjasta, että kaikki rakastavat maahantunkeutuvia laumoja”. (Nimetön)

“Yle ja valtamediat vaikenee säännöllisesti ikävistä asioista. Se antaa liian positiivisen kuvan kaikesta siitä, mitä ajaa ja vaikenee negatiivisista jutuista. Sillon se alkaa vaikuttaa propagandalta. Liian yksisilmäistä uutisointia”. (Nimetön)

“Itse luen vaihtoehtouutisia siksi, että sieltä saa nopeiten tietää totuuden. Ne kuvat ja jutut eivät aina välttämättä ole kovin fiksuja, mutta ne peittoaa YLE:n VALEHTELEMISEN JA PIMITTÄMISEN. Kansa on kyllästynyt manipulointiin, kontrolliin, valehteluun, pimittämiseen ja tästähän seuraa jossain vaiheessa YLEISLAKKO”. (Nimetön)

“Olemme kuin pohjois-koreassa. Mihin helvettiin tämä maa on oikein menossa? Diktatuuriin jossa kansalla ei saa olla mielipiteitä, sananvapaus on viety eikä demokratiakaan toimi. Joten haista sinäkin pitkä vittu”. (Nimetön)

Väitetystä sensuurista on suivaantunut muun muassa nimimerkki Kaitsu64, jonka mukaan Yleisradiolla voi "pyyhkiä perseensä".

Miksi?

– Ärsyttää se teidän mielten manipulointi. Teitä on varmaan kielletty puhumasta aika monesta asiasta. Teillä on varmaan aikamoinen kieltolista mistä saa puhua ja mistä ei, Kaitsu64 vastaa puhelimitse.

Minua ei ole kyllä kielletty puhumasta mistään.

– Miksi sitten ikinä teidän uutisissa ei puhuta maahanmuuttajien raiskauksista ja rikoksista?

Kyllähän niistäkin kerrotaan?

– No ei todellakaan kerrota, älä nyt viitsi väittää. Niistä ei kerrota ettei maahan vaan tule levotonta. Jos rikoksen on tehnyt suomalainen niin hyvä ettei nimeä ja kuvia julkaista. Mutta jos se on mamu niin eipä pahemmin julkaista, Kaitsu64 väittää.

(Toisin kuin Kaitsu64 uskoo, rikoksesta epäillyn etnisyyteen tai ulkomaalaistaustaan vihjaavia tuntomerkkejä julkistaan myös Ylen uutisissa, mikäli poliisi on tiedot antanut ja mikäli niiden julkaisemisen arvoidaan esimerkiksi helpottavan rikostutkintaa. Tämän vuoden osalta niitä on julkaistu esimerkiksi täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä.)

Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja todeta, että esimerkiksi MV-lehden "uutisista" suuri osa on blogeista, Facebook-profiileista, tai mistä tahansa internetistä lainattua tietoa, jota julkaistaan sellaisenaan. Jos tietoja tarkistetaan, lähdekritiikki ontuu välillä pahasti.

Kaitsulta pyydetään kommenttia MV-lehden uutiseen, jossa kerrotaan hurjaa ja täysin tekaistua lukua raiskausrikosten määrästä Ruotsissa.

– No se on kumma juttu, ettei valtamediat lähde korjaamaan sitten näitä väitöksiä. Jos nää asiat ei pidä paikkansa, niin teidän tehtävä on tehdä siitä rikosilmoitus. Mutta jos se pitää paikkansa ,niin se ei ole mitään kiihottamista vaan se on vaan totuuden kertomista, Kaitsu64 vastaa.

"Punavihreää oikeistolaista suvakkipropagandaa"

MV-lehden lukijat korostavat mediakriittisyyttään, ja moni kiistää nielevänsä juttuja sellaisenaan. Usko perinteisiin tiedotusvälineisiin on kuitenkin vielä heikommissa kantimissa. Lukijat uskovat, että valtamedian uutisointia ohjaa vahva poliittinen agenda.

Mihin suuntaan uutisoinnin nähdään vinoutuneen, vaihtelee vastaajasta toiseen. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että valtamedia on valunut niin sanotun suvaitsevaiston käsiin. Toimituksista käsin näiden "suvakkien" katsotaan levittävän propagandaansa, jonka tavoitteena on muun muassa monikulttuurisuuden ideologian levittäminen.

Kiistaton todiste tästä "mokutuspropagandasta" on Yle-lain seitsemäs pykälä, jonka mukaan Yleisradion tehtävä on muun muassa “tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille ”. Tämä on ymmärretty niin, että laki sitoo Ylen toimittajia esimerkiksi näyttämään maahanmuuton aina positiivisessa valossa.

“MV-lehteä ei sido hirttäytyminen "monikulttuurisuuden edistämiseen". Jo pelkästään tämä riittää syyksi valita kyseinen julkaisu Ylen propagandan sijaan”. (Toimintaanne vastentahtoisesti rahoittava)

“Olette täysin asenteellinen,punavihreiden,kokoomuksen äänitorvi..Suomessa ei ole minkäänlaista tutkivaa journalismia.. Luulisi hävettävän! Mutta totuus tulee kyllä ennen pitkää ilmi”. (Nimetön)

“Eli koska näyttää siltä,että Suomen valtamedian toimittajat ovat pääosin kulttuurimarxilaisia vasemmistoanarkisteja, jotka median välityksellä yrittävät tuputtaa omaa utopiaansa Suomen kansaan tai sitten halvalla myyneet sielunsa valtaeliitille (joka on ainoa,joka hyötyy tästä "turvapaikanhakijoiden" tulvasta ja kantasuomalasten hajannuttamisesta),joten valtamediian ei ole luottamista”. (Nimetön)

“Kun vertaa maailmalta saatuun tietoon, on selvää että vaihtoehtomedia tuottaa huomattavasti totuudenmukaisempaa tietoa kuin nämä suuren rahan bisneksiin keskittyneiden kapitalistien korruptoimat isojen talojen mediat huolimatta siitä että ilmaisutapa ehkä onkin provosoiva ja huomattavasti eroava aiemmin totutusta”. (Nimetön)

“Ja kun tiedetään ihan yleisesti, että YLE oli aikanaan Neuvostoliiton propagandatorvi suoraan Moskovasta ja sillonkin kansalaiset tajus, et nyt menee niin yli uutisointi, että järki jo sanoo et ei ihan kaikkee pidä uskoa. Ja mitä enemmän YLE alkaa suoltamaan ajatusta olevansa se ainoa oikea totuus niin siitä tulee mieleen sana PRAVDA”.

“Yleisradiolaki määrää Ylen tuottamaan tietynlaista ohjelmaa. Tästä syystä Yleä voisi sanoa luotettavan epäluotettavaksi. Yle ei lain mukaan siis voi edes julkaista tietynlaista uutisointia”. (Nimetön)

“YLE oli NL:n aikana kieli terveen ruskeana nuolemassa itää ja pyllistämässä länteen, nyt se on tehnyt 180 asteen käännöksen ja ajaa täysin kritiikittä vallalla olevan jenkkipolitiikan propagandaa. Tämän propagandan tavoitteita ovat demokratian tuhoaminen ja isänmaan myyminen - tai oikeammin lahjoittaminen - pala palalta ulkomaiseen (lue: amerikkalaiseen) omistukseen” (Nimetön)

Pieni, mutta äänekäs "suvakkien" joukko on saanut koko valtamedian kontilleen repimällä koko ajan esille rasismikortin ja suomen maineen maailmalla. (Nimetön)

“Valtamedia elää feminismin ja elitismin kuplassa”

Tutkijat ovat kuvailleet MV-lehteä ja Magneettimediaa muun muassa termillä "vastamedia". Termi on osuva. MV-lehden lukijoiden inho ei nimittäin kohdistu vain perinteisten tiedotusvälineiden kaltaisiin vallan saarekkeisiin, vaan oikeastaan kaikkiin suomalaisen yhteiskunnan instituutioihin eduskuntaa, poliisia ja Suomen Punaista Ristiä myöden.Siksi nähtyä vallitsevaa konsensusta vastaan hyökkäävä julkaisu vetoaa, oli aiheena maahanmuutto, feminismi, ruokapyramidi tai ilmastonmuutos.

Valtamedia on liian ns. elistinen ja tuollaisessa ylemmyyden kuplassa elävä, joka haluaa saarnata meille sivistymättömille - tavalliselle kansalle miten kuuluu ajatella ja elää. Etenkin ns. suomalaiset duunarimiehet jotka lukee paljon MV_lehteä ei enää samaistu "valtamedian" kukkahattutätimaiseen linjaan lähes joka asissa. (Nimetön)

..."valtamedia on lähinnä toiminut IPCC:n ja muiden ilmastovouhottajien kritiikittömänä äänitorvena, ja julkaissut jatkuvasti perättömiä uutisia, joista on jouduttu tekemään oikaisupyyntöjä ja jopa kantelu JSN:lle." (Nimetön)

"Marssitatte tv-ruutuun näitä tuho-organisaatioiden edustajia puhumaan potaskaa omaan pussiinsa ja valehtelemaan . SPR, Vapaa Liikkuvuus RY, Diakonissalaitos ym, ym". (Aiemmin YLE:n uutisia seurannut entinen Nokian insinööri)

"Valtamedia selkeästi kumartaa kansanedustuslaitokselle ja SPR:lle huomaamatta sitä, että samalla tulee pyllistäneeksi kansalle". (Nimetön)

"Uskaltaisin väittää, että MV-lehti on ikäänkuin valkoisten heteromiesten voimannäyte, jotka ovat kyllästyneet mainstream median kukkahattutätiin ja kukkahattusetiin. Vaikka lehti kritisoi mm. maahanmuuttoa niin se suhtautuu kieleisesti kaikkeen muuhunkin femininiseen tai feministiseen ym. ja kommenttiosioissa testosteroni tirskuu". (Nimetön)

"Seuraan kaikkea mediaa"

Aiempien kommenttien valossa MV-lehden lukijoista piirtyy yksipuolinen kuva. Lukijoiden joukossa on kuitenkin myös niitä, jotka paheksuvat julkaisun räyhäävää linjaa.

Itse luen niitä, koska se on sensuroimaton, vaikkakin ns yhden asian media. En minä sieltä maailmankatsomustani hae. (Nimetön)

MV-lehden lukeminen vaatii siten ns. tätä nykyajan internetin medialukutaitoa eli käydään katsomassa mistä lähteestä tai blogista juttu on otettu ja sitten sen perusteella tehdään johtopäätökset. (Nimetön)

On totta, että journalistinen taso jättää MV-lehdessäkin paljon toivomisen varaa. Roskaa ja paskaa on yllin kyllin johtuen jo pelkästä formaatista. On kuitenkin huomattava, että jokaisessa uutisessa on moderoimaton kommentointimahdollisuus, jolloin valheellisetkin jutut yleensä paljastuvat nopeasti. (Toimintaanne vastentahtoisesti rahoittava)

Toisin kuin esim. Yle, MV-lehti ei edes yritä teeskennellä objektiivista, vaan on selkeästi ilmoittanut kantansa. (Nimetön)

Yleisössä istuu esimerkiksi Kyuu Eturautti, Piraattipuolueessa ja Muutos 2011 -puolueissa vaikuttanut järjestöaktiivi. Eturautti kertoo seuraavansa MV-lehden uutisoinnin lisäksi muun muassa Russian Todayta, Al Jazeeraa, BBC:tä, France24:ää, Yleä ja Suomen Kuvalehteä.

Kyuu Eturautti Ylen vaaligalleriassa eduskuntavaaleissa 2015.

Kaikkiin julkaisuihin Eturautti suhtautuu varauksella, sillä on "absoluuttinen kyynikko". MV-lehteä Kyuu kertoo seuraavansa, koska haulikolla ammuttaessa "on aina pieni riski, että yksi kuulanpalanen siihen kärväseenkin osuu" ja koska julkaisun suosio kiinnostaa ilmiönä.

– En mene siksi, että näkisin totuutta vaan että näkisin barometrin, Kyuu kuvailee.

Kyuun mielestä kysyntää MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisille julkaisuille on luonut juuri valtamedian varovaisuus, erityisesti maahanmuuttoa koskevissa asioissa.

– Yle ei mieluusti kerro esimerkiksi uutisia, jotka saattaisivat arvionne mukaan johtaa esimerkiksi etnisiin jännitteisiin. Valikoitte juttunne toimintaohjeidenne mukaan ja nämä toimintaohjeet ovat poliittisia, Kyuu vastaa viitaten Yle-lakiin.

MV-lehden foorumeille Kyuu ei astu, sillä "järkevä ihminen ei lähde siihen debattiin".

Itseään Kyuu kuvailee liian "sateenkaariasenteiseksi persuille ja aivan liian konservatiiviseksi vihapuhujaksi vihreille". Istuuko MV-lehden yleisössä paljonkin hänen kaltaisiaan?

– En usko, että olen yksin. Tiedän, että on monia muita, jotka lukee sitä kriittisellä kiinnostuksella.

Kyuu jopa väittää, että osa MV-lehden lukijoista on väsynyt lehden linjaa kohtaan.

– Perinteisellä medialla on yritys pyrkiä parempaan. MV-lehdellä ei.

_Korjaus 2.11.2015 klo 9:07. Jutussa alussa esiteltiin esimerkkejä MV-lehden uutisista. Tässä Ylen jutussa väitettiin että MV-lehden mukaan "Ruotsissa raiskataan yli 60 000 naista joka päivä". Oikea väite kuuluu "Ruotsissa raiskataan 60 000 naista joka vuosi".
_
Yle käsittelee sunnuntaina vastamedioiden ja vaihtoehtoisten uutislähteiden toimintaa ja taustoja laajasti verkossa.

Suosittelemme