Hyppää sisältöön

Talvi lähestyy – 70 turvapaikanhakijaa yöpyy yhä teltoissa

Tilan puute pakotti vastaanottokeskukset telttamajoitukseen Joutsenossa ja Turussa.

Näkymä telttaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa.
Näkymä telttaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Kuva: Yle
Pekka Pantsu

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä pakotti Turun ja Joutsenon vastaanottokeskukset majoittamaan osan tulijoista telttoihin syyskuun alussa. Nyt liki kaksi kuukautta myöhemmin telttamajoitus on edelleen käytössä täpötäydessä Joutsenon vastaanottokeskuksessa.

– Noin 70 henkilöä yöpyy edelleen teltoissa. Parin viikon kuluessa pitäisi viimeistenkin päästä teltoista sisätiloihin, lupaa Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Enimmillään telttayöpyjiä on ollut yli sata, mutta pikkuhiljaa heitä on saatu sijoitettua muihin vastaanotokeskuksin ympäri maata ja myös Joutsenon vastaanottokeskuksen omiin sisätiloihin. Pääosa yöpyjistä on ollut irakilaismiehiä. Naisia ja lapsia ei ole telttoihin majoitettu.

Kähkösen mukaan valituksia telttamajoituksesta ei ole tullut. Teltoissa ei ole tarvinnut palella, vaikka talvi lähestyy ja pakkasöitä on luvassa tällekin viikolle Joutsenoon Etelä-Karjalaan.

– Ei teltoissa kylmä ole. Lämpöpuhallin pitää lämmön yli 20 asteessa yölläkin, Kähkönen vakuuttaa.

Turun vastaanottokeskuksessa telttayöt päättyivät reilu viikko sitten. Enimmillään miehiä nukkui teltoissa noin sata. Sittemmin sisätiloja on saatu järjestettyä, mutta tupaten täyttä on edelleen.

– Väkeä on paljon patjamajoituksessa muun muassa jumppasalissa ja biljardisalissa, Turun vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö kertoo. 

Kun Joutsenokin pääsee eroon teltoista, ei telttamajoitusta ole enää käytössä yhdessäkään maan vastaanottokeskuksia.

Suosittelemme sinulle