Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkimus: Leijonien määrä uhkaa vähentyä jyrkästi lähes kaikkialla Afrikassa

Leijonapopulaatiot kasvavat ainoastaan muutamassa eteläisen Afrikan maassa. Tutkijoiden mukaan leijona pitäisi julistaa alueellisesti erittäin uhanalaiseksi Keski- ja Itä-Afrikassa, missä se on nykyisin luokiteltu vaarantuneeksi.

Cecil-leijona.
Zimbabwelainen Cecil-leijona oli Oxfordin yliopiston tutkijoiden seurannassa. Kuva: Zimbabwen kansallispuisto / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan Länsi-, Keski- ja Itä-Afrikassa elävien leijonien määrä uhkaa vähentyä 50 prosenttia seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana. Tutkimus julkaistaan PNAS-tiedelehdessä ja siitä kertoi uutistoimisto AFP.

Tutkijoiden mukaan leijonien määrä lisääntynee vain Etelä-Afrikan, Botswanan, Namibian ja Zimbabwen intensiivisesti hoidetuissa kannoissa.

Afrikassa elää nykyään arviolta 20 000 leijonaa. Tutkijat arvioivat, että 1900-luvun puolivälissä niitä oli vielä noin kymmenen kertaa enemmän, 200 000.

Läntisessä Afrikassa leijonien tilanne on kaikkein kriittisin. Tutkimuksen mukaan alueella elää enää kaksi suurta leijonapopulaatiota, toinen Kamerunissa ja toinen Beninin, Burkina Fason ja Nigerin rajoilla. Sen perusteella, miten kannat ovat pienentyneet vuodesta 1990 lähtien, leijonien määrän ennustetaan vähenevän puoleen nykyisestä 20 vuoden sisällä.

Länsi-Afrikassa leijona on jo julistettu äärimmäisen uhanalaiseksi. Tutkijat sanovat, että leijona pitäisi julistaa erittäin uhanalaiseksi myös keskisessä ja itäisessä Afrikassa, missä se on tällä hetkellä luokiteltu vaarantuneeksi.

Leijonien väheneminen johtuu pääosin ihmisestä: maanviljelyksen leviämisestä ja salametsästyksestä. Tutkijoiden mukaan kissapetojen tehokkaaseen suojeluun tarvitaan ennen muuta rahaa.

– Tuore tutkimus osoitti, että leijonien kunnollinen suojelu maksaa noin 2 000 dollaria neliökilometriä kohden vuodessa, PNASisssa julkaistavan tutkimuksen tekijöihin kuuluva Philipp Henschel kertoi AFP:lle.

Suosittelemme sinulle