Hyppää sisältöön

Freedom House -järjestö: Internetin vapaus kaventui viidettä vuotta peräjälkeen

Järjestön mukaan sananvapaus internetissä on kaventunut 32 maassa, erityisesti Lähi-idässä. Freedom Housen selvityksessä arvioitiin internetin sääntelyä yhteensä 65 maassa.

Kuva: Mauritz Antin / EPA

Yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön selvityksen mukaan internetin sananvapaus on kaventunut jo viitenä perättäisenä vuotena.

Keskiviikkona julkaistussa raportissa todetaan, että 61 prosenttia maailman väestöstä asuu valtioissa, joissa hallituksen, armeijan tai valtaapitävän perheen kritisointia on sensuroitu. Lisäksi 58 prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa on vangittu henkilöitä, koska he ovat jakaneet verkossa poliittisiin, yhteiskunnallisiin tai uskonnollisiin aiheisiin liittyvää sisältöä.

Freedom House kertoo havainneensa verkon sananvapauden kapenemista 32 valtiossa. Selvitystä varten arvioitiin internetin sääntelyä yhteensä 65 maassa. Suomi ei kuulu arvioituihin maihin. Selvityksessä käsitellyistä maista verkon sananvapaustilanne oli paras Islannissa ja toiseksi paras Virossa.

Sananvapautta suitsittiin Freedom Housen mukaan etenkin Lähi-idän maissa, missä arabikevään demokratiakehitys on ottanut takapakkia. "Huomattavaa laskua" havaittiin Libyassa, Ranskassa ja Ukrainassa. Yhteensä 14 maata sääti lakeja, jotka lisäävät elektronista valvontaa.

Suosittelemme sinulle