Hyppää sisältöön

Ehdotus: Pohjoismaille yhteinen kansalaisuus – naapurimaahan voisi mennä vaikka sairaalaan

Pohjoismainen kansalaisuus ei korvaisi Suomen kansalaisuutta vaan olisi sen rinnalla. Ehdotuksen pohjoismaisesta kansalaisuudesta on tehnyt Pohjoismaisen neuvoston keskiryhmä. Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että pohjoismainen kansalaisuus helpottaisi naapurimaan terveyspalveluiden, sosiaaliturvan ja koulutuksen hyödyntämistä tarvittaessa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pohjoismainen kansalaisuus voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rajan lähellä asuva voisi saada terveyspalveluita naapurimaasta, jos se olisi hänelle parempi vaihtoehto, kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) selventää Ylelle. Myös työttömyyskassajäsenyys siirtyisi helposti maasta toiseen ja opiskeluun kuuluvat harjoittelut olisi nykyistä helpompaa tehdä naapurimaassa.

Kulmuni ehdottaa myös, että sosiaaliturvatunnukset yhtenäistettäisiin samanlaisiksi kaikissa Pohjoismaissa.

Kulmuni kuuluu Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmään, joka on tehnyt aloitteen, että Pohjoismaiden hallitukset alkavat ajaa pohjoismaista kansalaisuutta.

Tuskin toteutuu hetkessä

EU-kansalaisuuden tapaan pohjoismainen kansalaisuus olisi oman maan kansalaisuutta täydentävä.

– Tavoite tuskin toteutuu hetkessä ja vaatii paljon valmisteluja, mutta jo sen ottaminen asialistalle olisi poliittinen signaali siitä, että tätä yhteistyötä pidetään merkityksellisenä ja sitä halutaan kehittää, Kulmuni sanoo.

Suosittelemme sinulle