Hyppää sisältöön

SVT: Turvapaikanhakijoita asuttava "meedio" hoitaa sotatraumoja huuhaa-hoidoilla

Ruotsin television haastattelema Frank Hougen kertoo auttavansa sotaa paenneita ihmisiä myös ottamalla yhteyden näiden kuolleisiin läheisiin.

Joukko syyrialaisia turvapaikanhakijoita astui lauttaan Rostockissa, matkalla Ruotsiin. Kuva: Jens Buettner / EPA
Jussi Nurminen

Turvapaikanhakijoille majoitusta Ruotsissa tarjoava yrittäjä on ryhtynyt hoitamaan sodan traumatisoimia ihmisiä erilaisilla huuhaa-hoidoilla. Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan itseään meedioksi, parantajaksi ja guruksi nimittävän Frank Hougenin halukkaille tarjoamiin hoitokeinoihin kuuluvat muun muassa "oikeanlaista energiaa" antavat kivet.

Hougen kertoo SVT:lle ottavansa tarvittaessa myös yhteyttä turvapaikanhakijoiden kuolleisiin sukulaisiin.

Hougen on pyörittänyt erilaisiin uskomushoitoihin ja "yliluonnollisiin kokemuksiin" keskittyvää kurssikeskusta Hallsbergin lähellä jo vuosikymmenen ajan. Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän noustua ennätyslukemiin, päätti Hougen ryhtyä tarjoamaan näille asumispalveluita. Nyt hän pyörittää jo neljää turvapaikanhakijoiden majoitustilaa.

Maahanmuuttovirasto on maksanut tänä vuonna Hougenille asumispalveluiden järjestämisestä jo yli 11 miljoonaa kruunua eli yli 1,1 miljoonaa euroa. SVT:n paljastuksen vuoksi Ruotsin maahanmuuttovirasto aikoo selvittää Hougenin toimet.

– Sopimuksemme mukaan poliittinen ja uskonnollinen vaikuttaminen ei ole sallittua. Meidän on nyt tutkittava tämä, sanoo Björn Andrén maahanmuuttovirastosta.

SVT julkisti tiistaina selvityksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan monet yrittäjät ovat haistaneet turvapaikanhakijoiden asumisjärjestelyissä mahdollisuuden tienesteihin. Ruotsissa toimii ainakin 150 asumispalveluita turvapaikanhakijoille tarjoavaa yritystä, joille maahanmuuttovirasto on maksanut pelkästään tänä vuonna noin 148 miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle