Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Turvapaikanhakija osoittautui huippulupaukseksi: "Hän kepittää todennäköisesti jokaisen pelaajamme nopeudessa"

Irakista Suomeen tullut turvapaikanhakija Sarhang Rauf aloittaa ensi kuussa harjoitukset miesten Ykkösessä pelaavan AC Oulun kanssa. Raufin kanssa on sovittu jo muutaman viikon try out -jakso.

Katso videolta näyte Sarhang Raufin pallonkäsittelystä.
Antti Pylväs
Avaa Yle-sovelluksessa

Sarhang Rauf harhauttaa pallon vastustajan ulottumattomiin ja aitoo eleettömästi palloa tavoittelevien jalkojen yli. Pallo pysyy hallussa, eikä vauhti hyydy. Muhoksen Päivärinteen routaantuvalla hiekkakentällä on menossa hätämajoitusyksikön joukkueen treenit.

Irakin Kirkukista kotoisin oleva Sarhang Rauf pisti AC Oulun silmään Heinäpään palloiluhallissa Oulussa, jossa jalkapalloseuran edustajat vetävät turvapaikanhakijoiden palloiluvuoroa tuntosarvet pystyssä.

Hän kepittää todennäköisesti joka ikisen AC Oulun pelaajan nopeudessa.

Pekka Ukonmaanaho

– Tämä yksi kaveri kun lähti liikkeelle, niin siinä maisemakin vaihtui, kuvailee AC Oulun kakkosvalmentaja Pekka Ukonmaanaho Raufin nopeutta.

– Hän kepittää todennäköisesti jokaisen pelaajamme nopeudessa. Ja kumma kyllä, pallokin totteli vielä siinä vauhdissa, Ukonmaanaho hämmästelee.

Alustavasti onkin sovittu, että Rauf alkaa marraskuussa harjoitella AC Oulun kanssa, kun joukkue aloittaa valmistautumisen ensi kauteen.

– Alkuun sovitaan muutaman viikon try out -jakso, jonka jälkeen tarkennetaan jatkoa, jos sellaista on.

Jalkapallo ylittää kielimuurin

Nuori irakilainen otetaan avosylin joukkueeseen, jos kyvyt ja into riittävät. Kielitaidottoman,  Euroopan ulkopuolelta tulevan pelaajan kanssa on kuitenkin vielä ratkottavana sopimusasiat sekä kielimuuri.

– Maahanmuuttajan integroituminen yhteiskuntaan alkaa välittömästi, jos hän jossain vaiheessa tekee sopimuksen AC Oulun kanssa, Ukonmaanaho uskoo.

– Siinä oppii suomea nopeasti. Kokonaisuutena se olisi win-win-tilanne molemmille osapuolille.

Olen tullut tänne jäädäkseni. Haluan pelata tulevaisuudessa jalkapalloa jossain isossa suomalaisessa joukkueessa.

Sarham Rauf

Sarhang Rauf on pelannut omien sanojensa mukaan ainakin yliopistotason joukkueessa Kirkukissa. Huhujen mukaan hän olisi pelannut jopa Irakin Kurdistanin nuorten maajoukkueessa. AC Oulun valmentajalle asialla ei ole merkitystä.

– Silmää on sen verran, että miehessä on jonkinlaista lahjakkuutta, Pekka Ukonmaanaho sanoo.

Rauf nähdään peleissä viikonloppuna, kun oululaisten hätämajoitusyksiköiden joukkueet pelaavat vastatusten Oulun Heinäpään palloiluhallissa.

– Olen tullut tänne jäädäkseni. Haluan pelata tulevaisuudessa jalkapalloa jossain isossa suomalaisessa joukkueessa, Sarhang Rauf sanoo hieman englantia osaavan toverinsa välityksellä.

Suosittelemme