Hyppää sisältöön

Lähes 300 000 euroa nettituttavaltaan huijannut jäi kiinni

Helsingin poliisi on ottanut kiinni ulkomaalaisen miehen, jonka epäillään huijanneen huomattavan summan rahaa suomalaiselta naiselta.

Poliisin mukaan tyypillinen huijatuksi tullut on auttamishaluinen ja hyväuskoinen. Uhrit ovat sekä naisia että miehiä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Nainen tutustui netin keskustelupalstalla ulkomaalaiseen mieheen, joka kertoi tarvitsevansa rahaa eri tarkoituksiin. Pyydetyt rahasummat kasvoivat vähitellen. Lopulta summa kasvoi lähes 300 000 euroon.

Helsingin poliisin mukaan tapauksesta tekee erikoisen se, että epäilty ja uhri sopivat tapaamisen Suomeen. Uhri ilmoitti tapaamisesta poliisille, joka otti epäillyn kiinni. Helsingissä vangittuna olevaa miestä epäillään törkeästä petoksesta.

Huijaussummat kasvaneet

Helsingin poliisilla on tutkinnassa useita kansanomaisesti "nigerialaiskirjeiksi" kutsuttuja huijaustapauksia. Joissakin tapauksissa huijatut rahamäärät ovat kasvaneet suuriksi. Viimeaikaiset huijaussummat ovat olleet eri uhreilla muun muassa 150 000 €, 170 000 € ja 200 000 €.

Poliisin mukaan tyypillinen huijatuksi tullut on auttamishaluinen ja hyväuskoinen. Uhrit ovat sekä naisia että miehiä. Huijarit käyttävät sitä taidokkaasti hyväkseen ja vetoavat auttajan tunteisiin. He yrittävät saada uhrin samastumaan ja jopa ihastumaan itseensä.

Poliisi kehottaa suhtautumaan nettituttavien rahapyyntöihin varauksellisesti. Jos saat yllättäen sähköpostin, jossa sinun ilmoitetaan voittaneen ulkomaalaisessa lotossa tai sinulle on löytynyt ennen tuntematon ulkomaalainen sukulainen, kyseessä on todennäköisesti huijausyritys.

Suosittelemme sinulle