Hyppää sisältöön

Enni Rukajärvi kasvoi laskijana Uuden-Seelannin puuterilla

Lumilautailun maailmanmestari ja Sotshin olympiahopeanainen Enni Rukajärvi hakee menestystä kauden isoimmissa kisoissa ja haluaa vihdoin oppia laskemaan kunnolla halfpipea. Laskutaitojaan hän kävi kehittämässä Uuden-Seelannin vuorien puuterilumella.

Enni Rukajärvi
Kuva: Tomi Hänninen.
Nina Vanhatalo

Helikopterilla vuorenhuipulle noin 3 000 metrin korkeuteen. Sieltä lumilaudalla alas puuterilumella laskien. Välillä ei kunnolla näe, mitä eteen tulee.

Lumilautailija Enni Rukajärvi lähti Uuteen-Seelantiin vapaalaskijaksi siirtyneen Antti Autin matkaan haastamaan itseään ennen uuden kauden alkua. Aiemmista poikkeava kauteen valmistautuminen antoi ennen kaikkea myös oppia itsestä.

- Paljon tuli oppia. Opin, miten pitää käyttäytyä vuorilla. Ja opin itsestäni, että miten suhtautuu uusiin tilanteisiin kun esimerkiksi eteen tulee jotain täysin tietämätöntä. Niissä tilanteissa piti olla rauhallinen ja luottaa omiin laskutaitoihinsa. Joten siellä muisti, että pitää vain luottaa siihen, että osaan kyllä laskea, Enni Rukajärvi kertaa silmät loistaen kokemuksistaan saamaansa hyötyä.

- Osa vuorista oli todella jyrkkiä ja muutama oli sellainen, ettei nähnyt yhtään, mihin laskee, Rukajärvi vielä jatkoi matkan haasteista.

Sotshin olympiakisojen slopestylen hopeanainen uskookin Uuden-Seelannin puuterilaskuista olevan hänelle paljonkin hyötyä myös kisarinteillä.

- Kyllä se varmasti vaikuttaa laskutaitoon. Siellä piti osata hallita lautaa, kääntyillä ja laskea lujaakin. Siellä oppi tuntemaan itseään paremmin laskijana. Tunnistamaan heikkoutensa ja vahvuutensa, Rukajärvi listaa hyötyjä.

- En koe, että samojen asioiden tekeminen vuodesta toiseen kehittäisi niin paljon, kuin jos haastaa itseään.

Uudesta-Seelannista saatuun intoon tuli särö, kun Rukajärvi loukkasi nilkkansa Itävallassa, Saas-Feessä ja hyvin alkaneeseen harjoitteluvauhtiin tulee näillä näkymin kuukauden tauko. Kilpailukauden alku saattaa siirtyä joulukuun alusta myöhäisempään ajankohtaan, ja muutenkin lumilautatähti ei tiedä, mitä kausi tuo tullessaan.

- Vähän jännittää kyllä, että miten tämä kausi menee. En osaa odottaa mitään. Haen vähän vaihtelua juttuihin, enkä tiedä toimiiko se vielä tällä kaudella, mutta toivottavasti tulevaisuudessa, Rukajärvi toteaa.

Halfpipe haltuun

Hänen suunnitelmissaan on muun muassa halfpipen eli lumikourun haltuunotto.

- Olen puhunut siitä jo monta vuotta, joten katsotaan milloin se lopullisesti tapahtuu, Rukajärvi naurahtaa.

Vielä tällä kaudella Rukajärvi ei lupaa vielä "paippi"-kisoissa kisata, ellei sitten joissain pienemmissä. Sen sijaan kilpailukalenteriin mahtuvat lajin arvostetuimman eli World Snowboard Tourin isoimmat kisat, Euroopan ja USA:n avoimet sekä maalisuun MM-kisat Kiinassa, Yabulissa. Myös X-Games saa Rukajärveltä myöntävän vastauksen, jos kutsu tulee.

- Muuten mennään sitten laskemaan lisää "putskua" (puuteria) ja kuvataan. Minulla on unelmana kuvata hyvä ja monipuolinen laskupätkä, Rukajärvi suunnittelee.

Suosittelemme sinulle