Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomalainen "infosoturi" Janus Putkonen nousi Ukrainan kapinallismedian johtohahmoksi

Suomalaisen Janus Putkosen rooli Donetskissa Itä-Ukrainassa kasvaa. Suomessa vähän tunnettu henkilö johtaa nykyään kapinallisalueen lehdistökeskusta ja uutistoimistoa. Hänen kauttaan kulkevat kontaktit suurten kansainvälisten medioiden ja kapinnalisten välillä. Ukrainassa Putkonen luetaan Itä-Ukrainan aktiivikapinallisten joukkoon.

Ukraina.
Venäjä-mielisten kapinallisten panssareita Luhanskissa viime viikon tiistaina. Kuva: Alexander Ermochenko / EPA
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen Janus Putkosen rooli Donetskin kapinallisalueella Itä-Ukrainassa on kasvanut. Putkonen johtaa kapinallisalueen lehdistökeskusta ja järjestää ulkomaisille toimittajille kontakteja sekä haastatteluja Itä-Ukrainassa.

Lisäksi Putkosen johtamat uutissivustot Dnipress ja Doni News julkaisevat materiaalia Itä-Ukrainan tapahtumista yhteensä seitsemällä kielellä, myös suomeksi. Sivustot julkaisevat muun muassa kapinallis- ja Venäjä-myönteisiä uutisia sekä säännöllisiä tilannekatsauksia rintamalinjalta.

Putkosen mukaan toiminnan laajeneminen on hänen oma hankkeensa. Yle tavoitti Putkosen videopuheluhaastatteluun Donetskista.

– Tämä on hallinnon virallisesti tukema yksityisrahoitteinen hanke. Alueelta on ollut tiedotusmuuri lännen suuntaan, Putkonen kertoo.

– Tarjoamme ulkomaisille toimittajille kontakteja, haastatteluja ja käyntejä rintamalinjoilla. Tavoitteena on vähentää hotellihuonekirjoittelua ja antaa heille mahdollisimman omakohtainen kokemus tapahtumista.

Donetskin mediakoneisto

Putkonen on asunut Donetskissa heinäkuusta lähtien, ja hänen roolinsa on tänä aikana kasvanut. Putkosen mukaan lehdistöpalvelu- ja uutistoimintaan aletaan nyt yhdistää myös avustustoimintaa ja aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa paikallisen yliopiston opiskelijoiden avustuksella.

– Kannan neljää puhelinta ja seuraan kuutta sähköpostia. Kontaktien määrä on suuri, Putkonen sanoo.

Putkosen alaisuudessa on noin kymmenen työntekijää. Toimisto sijaitsee Donetskin keskustan hallintorakennuksissa. Putkosen mukaan toimisto on viime viikkoina palvellut useita suurien kansainvälisten mediatalojen toimittajia.

Videopuhelun kuvassa Putkosen takana näkyy vaalea seinä, jolle on ripustettu Itä-Ukrainan kapinallisalueen eli niin sanotun Donetskin kansantasavallan johtajan Aleksandr Zahartšenkon kehystetty kuva.

Janus Putkonen
Janus Putkonen Kuva: Yle

Putkonen kertoo tavanneensa Zahartšenkon "pari kertaa" ja saaneensa uutistoiminnalleen kapinallishallinnon hyväksynnän.

Yle Uutiset saa vahvistuksen Putkosen roolista merkittävässä brittiläisessä mediatalossa työskentelevältä toimittajalta, joka on lähiaikoina käynyt Donetskissa. Toimittaja vahvistaa, että Putkonen hoitaa alueen mediatoimintaa, ja kertoo olleensa myös henkilökohtaisesti tekemisissä tämän kanssa "quite a bit" eli melko paljon. Toimittaja ei halua arvioida Putkosen toimintaa, sillä aikoo palata alueelle ja olla jatkossakin tekemisissä Putkosen kanssa.

Putkonen asui tähän vuoteen asti Thaimaassa, josta käsin hän toimitti vuonna 2011 perustamaansa Verkkomedia-lehteä. Miksi Putkonen muutti Donetskiin?

– Donetsk on uhri geopoliittisessa taistelussa. Asia valkeni mulle, kun kävin täällä ensimmäisen kerran lehdistömatkalla maaliskuussa. Näin, että tämä paikka tarvitsee tiedottamista ja kansainvälistä mediatoimintaa, hän sanoo.

– Kävi hyvä säkä, että ympärille löytyi liikemiesryhmä, jotka näkivät saman tarpeen ja ryhtyivät rahoittamaan toimintaa.

Venäjän lakeija?

Vastapuoli arvostelee Putkosta Venäjän lakeijaksi. Virallisen Ukrainan puolella Putkosen toimintaa pidetään Venäjä-myönteisenä eli Ukrainalle haitallisena.

Putkosen nimi on mukana Ukrainan sisäministeriön ja turvallisuuspalvelun sekä kansalaisaktiivien keräämällä Peacemaker-listalla. Siihen on kerätty tuhansia nimiä Itä-Ukrainassa toimivista kapinallisaktiiveista.

Listalla mainitaan, että Putkonen on tullut Itä-Ukrainaan suoraan Venäjältä eli ylittänyt Ukrainan virallisen hallinnon laittomana pitämän rajan. Lisäksi mainitaan, että Putkonen kirjoittaa Venäjä-mieliselle yleisölle.

Puolustusvoimien tutkija, sotatieteen tohtori Saara Jantunen liittää Putkosen tuoreessa Infosota-kirjassaan dosentti Johan Bäckmanin leiriin. Bäckman kertookin elokuussa julkaisemassaan blogikirjoituksessa matkastaan Donetskiin ja kehuu Putkosta "mediakeskuksen uupumattomaksi päälliköksi", joka uhraa "24 tuntia vuorokaudessa Donbassin puolustamiselle".

Jantunen muistuttaa Infosota-kirjassa, että Putkonen on avoimesti kertonut käyvänsä informaatiosotaa.

"Putkonen seuraa Bäckmanin jalanjälkiä ammattipropagandan verkostoihin, joita on viritelty niin julkisesti kuin piilossa muodostuvissa rihmastoissakin", Jantunen kirjoittaa.

Putkosen uutiskoneiston rahoituksen on myös epäilty tulevan suoraan Venäjältä. Putkonen itse kiistää Venäjän-rahoituksen ja sanoo toimivansa vain kansainvälisen liikemiesryhmän ja lahjoitusten avustuksella. Putkosen mukaan ryhmään kuuluu "patriootteja", mutta hän sanoo olevansa heistä yhteyksissä vain yhteen henkilöön.

"Tänäänkin kuunneltiin, kun kranaatit iskivät"

Putkonen kertoo vaikuttimikseen sen, että läntinen media antaa Itä-Ukrainan tapahtumista vääristyneen kuvan.

– Voi voi, kun tietäisit totuuden. Ei voi kuin huokaista, Putkonen sanoo läntisestä uutisoinnista.

Putkosen antama kuva taas kytkeytyy venäläisen median kuvaan, jossa Itä-Ukraina on venäläinen osa Ukrainaa ja virallisen Ukrainan kansalliskaartin yksiköt lähellä äärioikeistoa, osa jopa sotarikollisia.

– Tänäänkin kuunneltiin toimistossa, kun kranaatit iskivät voimakkaasti. En tiedä, kuinka kauan täällä olen, mutta varmasti niin kauan kuin tilanne vaatii.

Pitkään ulkomailla asunut Putkonen on Suomessa melko vähän tunnettu.

Ulkoministeriössä tunnetaan Putkosen toiminta Donetskissa. Ulkoministeriö ei yleensä kuitenkaan ota kantaa yksittäisten suomalaisten tekemisiin ulkomailla.

– On olemassa erilaisia tahoja, jotka ilmoittavat edustavansa Donetskin kansantasavaltaa. Mutta sellaista tasavaltaa ei ainakaan Suomen tunnustamana ole olemassa", UM:n ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen sanoo.

– Toki Suomen viranomaiset voivat ottaa kantaa, jos toiminta ulkomailla on laitonta myös Suomen lainsäädännön näkökulmasta. Maa, jossa toimitaan, valvoo toiminnan laillisuutta paikan päällä. Tässä tapauksessa maa on Ukraina, hän jatkaa.

Yle käsittelee sunnuntaina vastamedioiden ja vaihtoehtoisten uutislähteiden toimintaa ja taustoja laajasti verkossa.

Suosittelemme sinulle