Hyppää sisältöön

20 000 euroa odottaa ottajaansa – paranormaali ilmiö on yhä todistamatta

Miltä kuulostaisi saada 20 000 euroa puhtaana käteen? Ei varmaan hassummalta, mutta sen eteen olisi pystyttävä toteuttamaan paranormaali ilmiö valvotuissa olosuhteissa.

Kuva: Julia Sieppi / Yle
Laura Tolonen

Suomalaisten skeptikkojen tieteellinen yhdistys Skepsis ry (siirryt toiseen palveluun) on jo vuodesta 1989 luvannut antaa rahaa henkilölle, joka pystyy toteuttamaan valvotuissa oloissa paranormaalin ilmiön. Viime toukokuussa yhdistys tuplasi tuon summan, joka on nyt 20 000 euroa. Vielä ei kukaan kuitenkaan ole saanut rahoja.

– Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut vapaamuotoisen kirjeen lähettäminen meille. Ihmisiä on kyllä soittanut, mutta kun tämän kirjeen tekeminen on paljastunut, asia on jäänyt siihen, Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä harmittelee.

Ennen kuin Skepsis lähtee neuvottelemaan ihmisen kanssa siitä, kuinka testi toteutetaan, haasteeseen vastaavan on lähetettävä yhdistyksen hallitukselle kirje. Tuossa kirjeessä tulisi haasteen sääntöjen mukaan käydä ilmi, millaisesta paranormaalista ilmiöstä tai kyvystä on kyse. Lisäksi mukana tulisi olla täysivaltaisen täysi-ikäisen Suomen kansalaisen allekirjoittama vakuutus, että haasteeseen vastaaja on osoittanut kuvatun ilmiön tai kyvyn.

Mikäli Skepsiksen hallitus vastaanottaa vapaamuotoisen kirjeen, testin osapuolet sopivat siitä, mikä on onnistunut testin tulos ja kuinka testi etenee.

– Mielestäni on hyvä saavutus, jos saamme aikaiseksi järjestelyn, jolla ilmiön tai kyvyn pitäisi tulla ilmi. Valitettavasti vastaan ei ole tullut vielä ketään, joka olisi pystynyt osoittamaan ilmiön tai kyvyn todeksi, Mäkelä toteaa.

Kaivonkatsojia ja parantajia

Kovin tiheään haasteeseen vastaajia ei ole ollut, mutta varsinaiseen testiin on päässyt esimerkiksi kaivonkatsojia sekä parantajia.

– Esimerkiksi ihmisen auraa säätävän parantajan kohdalla ongelmaksi muodostui se, mistä tiedämme auran säädön onnistuneen? Niinpä siirsimme testin parantamistoiminnasta taustailmiöön eli sovimme testaavamme auran näkemistä. Parantaja oli vahvasti sitä mieltä, että ihmisen aura tarttuu jatkuvasti käsiteltyihin esineisiin ja että hän pystyy tunnistamaan esineestä, kenelle se kuuluu, Otto J. Mäkelä kertoo.

Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut vapaamuotoisen kirjeen lähettäminen meille.

Otto J. Mäkelä

– Meillä oli 10 koehenkilöä, joita parantaja sai tarkkailla, ja he antoivat kotiavaimensa parantajalle tunnistettavaksi. Valitettavasti tässä kohdassa homma kilpistyi. Lopputuloksena aikaa kului niin paljon, että jouduimme keskeyttämään testin kolmen avaimen jälkeen. Eikä yksikään näistä avaimista osunut omistajalleen, Mäkelä jatkaa.

Mäkelän mukaan tulevaisuudessa mikään ei olisi niin jännittävää, kuin nähdä, kuinka jokin pelkästään harhaluulojen varassa ollut asia saataisiin siirrettyä tutkitun tieteen puolelle.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on James Randin säätiöllä vastaava haaste. Skepsis on sopinut, että jos joku onnistuu heiltä rahan poimimaan, niin sama henkilö pääsee suoraan säätiön testattavaksi. Ja säätiöltä rahaa on mahdollista saada miljoona dollaria.

Suosittelemme sinulle