Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kaupunki taistelee partavesiä vastaan – "Hajujen sinfonia saattaa olla voimakas"

Tällä viikolla on käynnissä Allergia- ja astmaliiton tuoksuton viikko. Tuoksuttoman viikon kampanjassa on mukana kymmeniä eri yhteisöjä ja työpaikkoja.

Hajuvesiä hyllyllä
Parfyymit käyvät helposti tuoksuyliherkän nenään. Tuoksuttomalla viikolla hajusteista on kohteliasta pidättäytyä kokonaan. Kuva: Anne Rahjola / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tällä viikolla monilla työpaikoilla on pistetty hajuvesi-Lasset ja parfyymi-Pirjot kuriin. Käynnissä on Allergia- ja astmaliiton tuoksuton viikko. Tuoksuttoman viikon kampanjassa on mukana kymmeniä eri yhteisöjä. Mukana ovat muun muassa Keravan kaupunki, Saimaan ammattiopisto ja Maanmittauslaitos.

Myös Kouvolan kaupunki osallistuu kampanjaan. Se on ottanut käyttöönsä Tulethan tuoksutta -periaatteeksi nimetyn ohjeistuksen. Periaatteiden avulla kaupunki haluaa vähentää voimakkaista hajuista koituvaa haittaa tuoksuyliherkille.

Kaupunki haluaa hajusteet pois työpaikalta

Kaupungin henkilökunnan toivotaan muun muassa lopettavan hajusteiden käytön työpaikalla. Samaa toivotaan myös kaupungin tilaisuuksiin osallistuvilta. Kaupunki vaihtaa myös käsipesunesteet hajuttomiin.

Kouvolan kaupungin työsuojelupäällikkö Annamaija Saarela kertoo, että työsuojeluun on tullut paljon palautetta hajuista tuoksuyliherkiltä mutta myös muilta työntekijöiltä.

– Esimerkiksi isoissa koulutustilaisuuksissa, missä on paljon työntekijöitä samassa tilassa, hajujen sinfonia saattaa olla aika voimakas, Saarela kuvailee.

Ketään ei voi pakottaa olemaan hajuton

Saarela kertoo tietävänsä työntekijöitä, jotka joutuvat välttelemään tilaisuuksia, joissa hajusteita käytetään paljon. Saarelan mukaan monet niistäkin, jotka eivät saa oireita tuoksuista, kertovat, että he eivät pidä voimakkaista hajuista.

Emmehän me tietenkään voi määrätä ketään olemaan käyttämättä hajustettua pyykinpesuainetta

Annamaija Saarela

– Runsaat tuoksut eivät pelkästään haittaa tuoksuyliherkkiä, vaan ovat ympäristöhaitta ihan jokaiselle, Saarela sanoo.

Saarela muistuttaa, että kaupungin julistuksessa on kyse periaatteesta.

– Se on suositus siitä, että olisimme huomaavaisia työkavereita ja asiakkaita kohtaan. Emmehän me tietenkään voi määrätä ketään olemaan käyttämättä hajustettua pyykinpesuainetta, Saarela lisää.

Saarela kertoo, että tähän mennessä Tulethan tuoksutta -kampanjasta on tullut ainoastaan positiivista palautetta.

Vaiva jota ei voi testata

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo, että vakavimmissa tapauksissa tuoksuyliherkät eivät voi mennä esimerkiksi kauppaan tai teatteriesityksiin. Kaupan hyllyillä voimakkaita tuoksuja levittävät esimerkiksi tuoksukynttilät tai voimakkaasti hajustetut pesuaineet. Tuoksuyliherkän teatterivierailun voi keskeyttää muiden teatterivieraiden käyttämät voimakkaat hajuvedet.

Vuorenmaan lohduttaa, että suurimmalla osalla tuoksuyliherkkyys on lievää. Vain puolella prosentilla tuoksuyliherkistä oireet ovat vakavia. Liiton mukaan koko väestöstä tuoksuyliherkkiä arvioidaan olevan noin 10–40 prosenttia. Arvio on laaja, koska tuoksuyliherkkyydelle ei ole yleisiä kriteerejä, eikä myöskään testiä.

Tuoksuyliherkkien oireet voivat olla hyvin monenlaisia. Ne voivat olla päänsärkyä, silmien punotusta, nuhaa, pahoinvointia, väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta. Tuoksuyliherkkyydellä tarkoitetaan nimenomaan erilaisten hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita

Suosittelemme sinulle