Hyppää sisältöön

Terho Tynkkys-kohusta: "Se on jo historiaa"

Sebastian Tynkkystä koskeva kohu on saanut suuret mittasuhteet verrattuna siihen, mikä puolueen kolmannen varapuheenjohtajan rooli on, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

A-Talk ohjelma.
Esa Koivuranta

Perussuomalaisten kolmatta varapuheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä koskeva kohu on saanut suuret mittasuhteet verrattuna siihen, mikä kolmannen varapuheenjohtajan rooli puolueessa on, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Tynkkynen kertoi maanantain vastaisena yönä saaneensa tiedon, että hänet on erotettu perussuomalaisten puolueesta.

Me ollaan oikeastaan jo siirrytty omakohtaisesti eteenpäin.

Sampo Terho

Terho totesi Ylen A-studion Talk-ohjelmassa tänään torstai-iltana, että asia on paisunut isommaksi kuin se puolueelle on.

– Koko asia on saanut varsin suuret mittakaavat verrattuna siihen, mikä on esimerkiksi kolmannen varapuheenjohtajan rooli, missä tahansa poliittisessa puolueessa.

– Me ollaan oikeastaan jo siirrytty omakohtaisesti eteenpäin.

Terho sanoi myös, että "tämä on käsitelty asia" ja "se on jo historiaa".

Putkonen: Puoluehallitus ei tee tyhjän päällä olevia päätöksiä

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä totesi Talk-ohjelman keskustelussa, että tilanne on ainutkertainen: yhtäältä se, että puolueen puheenjohtajistoon kuuluva käy julkista keskustelua puolueen linjasta, toisaalta se, että puolue reagoi siihen erottamalla kyseisen henkilön puolueen jäsenyydestä.

Ei puoluehallitus tee tyhjän päällä olevia päätöksiä.

Matti Putkonen

– Ulkopuolisena tarkkailijana olen hämmästellyt sitä, että nyt perussuomalaisten puoluehallituksen päätöksellä on syntynyt sellainen tilanne, joka puolueen sääntöjen mukaan ei käsittääkseni ole mahdollinen. Heillä on varapuheenjohtajana henkilö, joka ei ole puolueen jäsen, Jokisipilä sanoi.

Perussuomalaisten puoluetoimistossa työskentelevän Matti Putkosen mielestä asiasta on turha käydä tämän enempää keskustelua.

– Ei puoluehallitus tee tyhjän päällä olevia päätöksiä, hän perusteli kantaansa.

– Kyllä se käy läpi kaikki laki- ja sääntöpykälät hyvin tarkasti ja varsinkin näin kova päätös, ei sitä lähdetä huitaisemalla tekemään.

Putkonen kertoi, että erottamistapaus on käyty tuomareiden ja eri asiantuntijoiden kanssa läpi.

Miksi Tynkkynen erotettiin?

Terho selvensi ohjelmassa Sebastian Tynkkysen erottamiseen liittyviä syitä.

Terhon mukaan Tynkkynen oli kerännyt listaa nimistä mutta ei ollut huolehtinut niistä muodollisuuksista, joita listaan ja sen julkistamiseen olisi liittynyt.

Tynkkynen keräsi aiemmin lokakuussa nimilistaa yhteiskokouksen järjestämisestä. Kokouksessa olisi ollut määrä puida perussuomalaisten jatkoa hallituksessa.

– Tämä [lista] oli julkinen, vaikka se ei olisi saanut olla julkinen ilman että henkilöiltä olisi kysytty itseltään, joiden nimi siellä listassa oli, Terho totesi.

Putkosen mukaan perussuomalaisten puoluetoimistoon oli tullut palautetta ihmisiltä, joiden nimi listalla oli ja jotka "olivat todella loukkaantuneita, että heidän nimensä oli listalla".

"Me tulemme aina olemaan liike"

– Jos tällaista samanlaista keskustelua hallituspolitiikan järkevyydestä käytäisiin muiden hallitusryhmien sisällä, esimerkiksi keskustassa tai kokoomuksessa, kyllä sitä yleisesti pidettäisiin erikoisena, Jokisipilä arveli.

Jos tällaista samanlaista keskustelua hallituspolitiikan järkevyydestä käytäisiin muiden hallitusryhmien sisällä, kyllä sitä pidettäisiin erikoisena.

Markku Jokisipilä

Hän katsoi, että Tynkkysen kohtelu ei ole ollut yhteismitallinen sen kanssa, miten puolue on toiminut muiden näkyvien toimijoidensa kanssa.

– Teillä on kuitenkin näkyviä toimijoita, joilla on lainvoimainen tuomio olemassa, ja se ei ole johtanut vastaaviin sanktioihin.

Tällä Jokisipilä viittasi europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon, joka on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tynkkysen erottamista Jokisipilä sanoi pitävänsä perussuomalaisten sisäisenä kipuiluna. Tapausta pidettäisiin erikoisena, jos se olisi tapahtunut jossain muussa hallituspuolueessa, hän arvioi.

Putkonen vastasi Jokisipilälle ja totesi, että perussuomalaisista ei tule koskaan samanlaista puoluetta kuin muista puolueista.

– Me tulemme aina olemaan liike, me halutaan aina olla liike. Meillä on niin erilaiset toimintatavat, hän sanoi.

Suosittelemme sinulle