Hyppää sisältöön

Bookwellin kirjapainojen lopetusuhka järkytys henkilöstölle – "Hirveältähän tämä tuntuu, toivon että voimme jatkaa"

Kirjapaino Bookwellin yhteistoimintaneuvottelut eivät yllättäneet henkilöstöä, sillä graafisen alan kilpailu on kiristynyt ja ala on murroksessa. Uhattuna on 159 työpaikkaa.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle
Susanna Pekkarinen

Kirjapaino Bookwell aloittaa ensi viikolla yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat Juvalla ja Porvoossa yhteensä 159 työntekijää. Porvoon kirjapainossa on yli 100 työntekijää, Juvalla noin 50.

Henkilöstö on järkyttynyt kirjapainotalo Bookwellilla käynnistyvistä yhteistoimintaneuvotteluista ja väläytetystä tehtaiden alasajosta. Yt-neuvotteluiden aloittaminen ei tullut työntekijöille yllätyksenä, sillä tehtailla on ollut aiempaa hiljaisempaa. Yt-neuvotteluihin onkin painotalossa viime vuosina totuttu.

Pääluottamusmies Jari Seilonen Bookwellin Juvan kirjapainosta kertoo, että työntekijöiden olisi vaikea löytää uusia töitä Juvalta, jos kirjapainon toiminta lakkaisi.

– Eihän se tietysti mielialalle hyvää tee. Porukka on taas odottavalla kannalla, että mitä tapahtuu. Juvalla ei kuitenkaan noita työpaikkoja ole. Se, että toiminta lakkaisi, kuulostaa ihan hirveältä, toteaa Seilonen.

Juvalla totuttiin huippuvuosina paiskimaan ylitöitä ja tehdas pyöri kolmessakin vuorossa. Nyt töitä ei ole aina riittää kahteenkaan vuoroon, kertoo Seilonen.

– Kyllä henkilökohtaisesti toivon, että jatkettaisiin vielä. Kyllähän meillä nyt jonkun verran on töitä ollut, ja ei tämä ihan toivottomalle näytä.

"Toimintaa supistetaan merkittävästi tai se lakkautetaan"

Bookwellin toimitusjohtaja Vesa Junkkarinen sanoo, että kaikki vaihtoehdot kaivetaan, jotta koko yhtiötä ei tarvitsisi lakkauttaa.

– Tämä on nyt tällainen etappi, että katsotaan, löytyykö tästä nyt järkevä toimintakonsepti. Toimintaa joko supistetaan merkittävästi tai se lakkautetaan.

Kirjapainoala elää murrosta, joka johtuu kilpailun kiristymisestä varsinkin Baltian maiden painotalojen kanssa. Junkkarinen kertoo, että ala keskitty jatkuvasti, ja uskoo, että maakohtaisesti jää vain muutamia pelureita.

– Isot vahvistuvat ja valitettavasti tuotanto siirtyy halpatuotantomaihin, jotka ovat kohtuullisen matkan päässä meistä logistisesti. Kustantajahan hakee edukkaimman ratkaisun omalle palveluketjulleen, ja harva kuluttaja tulee ajatelleeksi, missä kirjat painetaan.

Porvoossa keskitytään tällä hetkellä monivärisiin kirjoihin, lähinnä kovakantisiin tietokirjoihin, harrastekirjoihin ja oppimateriaaleihin. Juvalla toimivilta yksivärilinjoilta tulee pokkareita, romaaneja, tietokirjoja ja luetteloita.

– Kansainvälisesti meillä menee paremmin yksivärituotannoissa, mikä tarkoittaa Juvan tuotteita. Nelivärissä kilpailu on selkeästi vaikuttanut ja on paljon vahvempi ja isompi uhka meille. Yhtiön kannattavuuskriisi on kuitenkin lähtöisin molemmista, sanoo Junkkarinen.

Junkkarinen muistuttaa, että kirjan markkinahinta koostuu markkinatalouden sääntöjen mukaan, ja lopullinen hinta on kiinni monesta muustakin portaasta kuin painotoiminnasta. Painotoiminta on Junkkarisen mukaan kuitenkin selkeästi se kohta, josta kustantajat tällä hetkellä hakevat säästöjä.

Juvalla kirjapaino on merkittävä työnantaja

Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen on huolissaan kirjapainon kohtalosta. Tehdas on kunnan toiseksi merkittävin teollinen työnantaja.

– Juvan kunnalle tehtaan alasajo olisi merkittävä isku. Bookwell on toiminut täällä pitkään. Korvaavaa työtä olisi vaikea löytää. Tietenkin toivomme, että yhtiö ja henkilöstö yhdessä löytävät ratkaisuja toiminnan jatkamiseen, sanoo Laukkanen.

Suosittelemme sinulle