Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Halloween-koristeet täyttävät Marikan kodin – "Kaliforniassa sanoisivat, että ihan hyvä harrastelija"

Kurpitsat ja halloweenin oranssi väri tuovat iloa ja väriä muuten synkkään syksyyn, sanoo ilmajokinen Marika Koskimäki-Ketelä. Marika on hurahtanut kurpitsajuhlan viettoon niin, että ensimmäiset koristeet nostetaan esille jo elokuussa. Sunnuntaiaamuna koti riisutaan, koristeet viedään talteen ja Marikalla alkaa kolmen viikon karenssi ennen joulukoristeiden aikaa.

Marika Koskimäki-Ketelä koristaa kodin kauniilla, ei pelottavilla, halloween-koristeilla.
Marika Koskimäki-Ketelä koristaa kodin kauniilla, ei pelottavilla, halloween-koristeilla. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmajokelaisen Marika Koskimäki-Ketelän kotona on sovittu, että ensimmäisen halloween-koristeen saa nostaa esille vasta elokuun alussa.

– Olen joskus tuonut heinäkuun alussa ja se oli vähän liikaa perheelle, Marika Koskimäki-Ketelä sanoo.

Marikan halloween-harrastus alkoi parikymmentä vuotta sitten, kun suomalaisissa kaupoissa ei kurpitsoja vielä näkynyt.

Olen joskus tuonut heinäkuun alussa ja se oli vähän liikaa perheelle

Marika Koskimäki-Ketelä, halloween-harrastaja

– Ei ollut tarvikkeita eikä myynnissä kaupoissa mitään. Ostettiin tai kasvatettiin itse kurpitsa, leikattiin sille silmät ja laitettiin kynttilä sisälle. Pienestä se alkoi.

– Jos iso oranssi pöytäliina oli jossain, se piti heti ostaa. Kirpparit on ollut hyvä lähde, mutta koko vuoden niillä kierrellessä pitää olla halloween-tutka päällä, Marika Koskimäki-Ketelä sanoo.

"Ihan hyvä harrastelija"

Koskimäki-Ketelän kotona on sen verran halloween-koristeita, että Marikalla itselläänkään ei ole niiden lukumäärästä käsitystä. Koristeet kertyvät vähän kerrallaan omina ostoksina, tuunauksina ja ystävien lahjoina.

– Aina ostan, missä kuljenkaan. Nyt kaveritkin ovat alkaneet tuomaan, jos näkevät ulkomailla jotain kivaa. On kiva pikkuhiljaa kerätä eikä kaikkea yhdellä kertaa, Marika sanoo.

Kurpitsa ja kaverit Marika Koskimäki-Ketelän kotona.
Kurpitsa ja kaverit valmiina halloweeniin Marikan kotona. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Vaikka suomalaisissa kaupoissa halloween-hyllyssä roikkuvat veriset nakkisormet ja vampyyrinaamiot, ei Marikan kotoa niitä löydy.

Meillä on sääntö, etten saa heti tuoda tilalle joulua. On sovittu, että kolme viikkoa pitää olla ilman.

Marika Koskimäki-Ketelä, halloween-harrastaja

– Nämä on kauniita tavaroita. Kaunista, sisustuksellista ja vanhan rouvan koristeita. Kauhein täällä sisällä on ehkä arkusta tulevat kädet, mutta nekin on tehty viiniköynnöksestä eikä tunnu lapsistakaan pelottavalta, Koskimäki-Ketelä sanoo.

Marika kutsuu itseään halloween-harrastajaksi. Amerikassa hän on nähnyt spektaakkelit, joita ihmiset juhlaan valmistautuessaan rakentavat.

– Jos Kaliforniaan lähetän kuvia, niin ne katsovat, että ihan hyvä harrastelija, Marika naurahtaa.

Kolmen viikon karenssi

Syy siihen, miksi Koskimäki-Ketelällä koristellaan koko talo lokakuun lopun juhlaa varten, löytyy ihan kotoisesta Suomesta.

– Tämä on väriläiskä syksyn keskelle. Ei joulua voi aloittaa vielä elokuussa, mutta tämän voi. Ja lisäksi oranssi väri piristää, Marika sanoo.

Joko käydään pöytään?
Joko saa istua pöytään? Marika Koskimäki-Ketelän halloween-kattaus Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Halloweenin vietto huipentuu lauantai-iltaan. Sunnuntaiaamuna koko juhla on muisto vain ja Marika luo katseen sekä ensi vuoden halloweeniin että pian koittavaan jouluun.

– Heti sunnuntaiaamuna nämä kaikki koristeet paketoidaan tarkasti talteen. Meillä on sääntö, etten saa heti tuoda tilalle joulua. On sovittu, että kolme viikkoa pitää olla ilman ja sittenkin alan tuoda yhden koristeen kerrallaan.

Suosittelemme sinulle