Hyppää sisältöön

Tähtitiede ja uskomukset ovat peräisin samasta lähteestä – Horoskoopit ovat kuitenkin vain hupia

Tähtitiede sai alkunsa astrologiasta, jolla peloteltiin ihmisiä papiston haluamaan suuntaan 10 000 vuotta sitten. Vaikka tieto on syrjäyttänyt uskomukset, esimerkiksi tähtien nimistö on edelleen tuon ajan jumalten ja mytologioiden mukainen.

Kuva: Arno Balzarini / EPA

Tähtitieteen ja uskomusten välillä on paljon enemmän yhteistä kuin äkkiseltään kuvittelisi. Tähtitieteen alkujuuri on uskomuksissa, ja tähdet kantavat jumalten nimiä, toteaa Martti Rintala Kajaanin Planeetasta. Yhteisestä alusta huolimatta, astrologia ja astronomia ovat hyvin kaukana toisistaan.

– Tähtitiede alkoi astrologiasta noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Lähinnä sitä harrastivat papit, jotka ohjasivat ja pelottelivat ihmisiä haluamaansa suuntaan uskomusten avulla. Tähtiä ja tähtikuvioita palvottiin.

Muutos tiedon suuntaan tapahtui, kun Kopernikuksen ja Galilein aurinkokeskeinen maailmanmalli hyväksyttiin.

– Käytännössä kävi samoin kuin kaiken muunkin tieteen kanssa. Heitä epäiltiin, kunnes malli pystyttiin varmentamaan. Maailma oli pannukakku, kunnes toisin todistettiin, Rintala toteaa.

Horoskoopit pitää ottaa vain horoskooppeina

Planeettojen ja taivaankappaleiden liikkeiden mukaan kulkee erilaisia uskomuksia, kuten puun käyttö ja horoskoopit. Rintala toteaa olevansa uskomusten suhteen skeptikko, mutta...

Tieteen teossa täytyy olla mukana uskoa ja unelmia, muuten ei asioita viedä eteenpäin.

Martti Rintala

– Saunavastan teen nousukuun aikana ja sillä selvä. Kyllä puun ominaisuudet ovat kuun alkupuolella erilaiset kuin loppukuulla, näin ainakin väitetään.

Martti Rintalan raja kulkee horoskoopeissa. Ne ovat hänen mukaansa hauskaa hupia, mutta niiden ei saisi antaa ohjata käyttäytymistä.

– Kuun huoneita on oikeasti 13, mutta tilanpuutteen vuoksi yksi tähtitaivaan eläinkuvioista vain heitettiin sivuun. Horoskoopin kaava on merkistä riippumatta sama, yksi luonteenpiirre ja kaksi mutta-tekijää. Testasin tätä 30 hengen ryhmässä. Jaoin kaikille saman ennusteen, ja täydestä meni.

Vaikka tiede on vienyt pohjan astrologialta, uskomuksilla on Rintalan mielestä tärkeä tehtävä tieteessä.

– Tähtitiede ja uskonto voivat kulkea rinnakkan, samoin astrologia ja astronomiakin voivat kulkea käsi kädessä. Tieteen teossa täytyy olla mukana uskoa ja unelmia, muuten ei asioita viedä eteenpäin.

Suosittelemme sinulle