Hyppää sisältöön

Katso missä ammateissa nainen tienaa enemmän kuin mies

Naisten keskipalkat ylittävät vain harvoin miesten palkat. Kun näin tapahtuu, on palkkaero yleensä pieni. Miehet sen sijaan kiskaisevat kovapalkkaisissa ammateissa ison eron naisiin.

Apteekin henkilöstöä töissä tiskillä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Marjatta Rautio,
Teemo Tebest

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tilastokeskuksen laskelman mukaan yli kolmensadan ammatin joukossa on nelisenkymmentä ammattia, joissa naisen keskimääräinen kuukausipalkka ylittää miehen palkan. Naiset tienaavat miehiä enemmän pääosin naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla. Palkkaetu on yleensä parista eurosta noin kahteensataan euroon.

Miesten keskimääräiset kuukausipalkat ovat korkeampia lähes 280 ammatissa. Naisen palkka voi jäädä samassa ammatissa jopa yli 1 800 euroa pienemmäksi.

Tulos ei hämmästytä Tilastokeskuksen erikoistutkija Pekka Lainetta.

– En ole ollenkaan yllättynyt tällaisista tuloksista.

Erot ovat ovat pieniä ammateissa, jossa palkat määräytyvät työehtosopimusten mukaan tai ollaan palkkaportaiden alapäässä. Suurimmat palkkaerot kuroutuvat usein miesvaltaisilla aloilla yksityisektorilla. Miesten palkkoja nostaa myös se, että heille kertyy naisia useammin enemmän työtunteja.  

– Miehet pystyvät usein naisia vahvemmin sitoutumaan työhönsä, koska perheeseen liittyvät velvollisuudet jäävät enemmän naisten vastuulle, sanoo Laine

"Bisnesmiesten" palkat peittoavat naisten palkat selvimmin

Naiset tienaavat miehiä enemmän muun muassa opinto-ohjaajina, farmaseutteina, palkanlaskijoina ja sosiaalietuuksien käsittelijöinä. Miesten ja naisten palkat ovat jotakuinkin samat ammatillisen koulutuksen opettajilla, lastentarhanopettajilla, kirjastotyöntekijöillä, hierojilla, kuntohoitajilla, fysioterapeuteilla, osastonhoitajilla ja pesulatyöntekijöillä.

En ole ollenkaan yllättynyt tällaisista tuloksista.

Pekka Laine

Miesten keskimääräiset palkat ylittävät tuntuvasti naisten palkat etenkin rahoitusalalla: rahoitus- ja vakuutuspalvelujen johtajilla, rahoitus- ja sijoitusneuvojilla, arvopaperi- ja valuuttakauppiailla, luotto- ja laina-asiantuntijoilla ja talousjohtajilla. Työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen johtajien palkkavaaka on myös tuntuvasti kallellaan miesten suuntaan.

Tilastokeskus laski vuoden 2014 säännölliset kuukausipalkat yli 320 ammatille kansainvälisen ammattiluokituksen sääntöjen (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti. Luvut ovat vain suuntaa antavia, sillä osa virallisista ammattiluokista koostuu jopa kymmenistä ammateista. Esimerkiksi myyjä voi olla esimerkiksi auto-, huoltamo-, rauta- ja rakennustarvike- tai elintarvikemyyjä.

Ammateissa, joissa työntekijöitä on vähän tai toista sukupuolta on huomattava vähemmistö, luvut eivät ole luotettavia. Esimerkiksi jätteenpoltto- ja vedenpuhdistuslaitosten prosessinhoitajien, rikastustyöntekijöiden ja nosturinkuljettajien joukossa on vain vähän naisia, eikä palkka ole vertailukelpoinen miesten keskipalkkaan. 

Palkat ammateittain

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista. Lähde: Tilastokeskus

Suosittelemme sinulle