Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vähennyksiä vai ei? – Yrittäjät syyttävät asiakaskadosta edustuskulujen poukkoilevaa verokohtelua

Viime vuonna katkolla olleella yritysten ja yhteisöjen edustuskulujen verovähennysoikeudella on ollut negatiivinen vaikutus edustuspalveluja tuottaville yrityksille. Etenkin kalleimmat edustusravintolat sekä pohjoisen matkailuyritykset menettivät viime vuonna yritysasiakkaita veromuutoksen takia. Tämän vuoden alussa edustuskulujen 50 prosentin verovähennyskelpoisuus palautettiin takaisin.

Kuvassa lompakko, joka pursuaa luottokortteja.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Riikka Luukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kerran vuodessa verkostoitumis- ja sparrausmatkalle pohjoiseen tapaamaan muita saman alan yrittäjiä. Tälläinen oli espoolaisen kuntosaliyrittäjän P-C Nordensvedin perinne lähes kymmenen vuoden ajan. Perinne katkesi viime vuonna, kun verottaja ei korvannut enää osaa reissukuluista.

–  Vuonna 2014, kun koko vähennysoikeus poistui, niin me lakkasimme osallistumasta näihin tapahtumiiin, kertoo FIT1 Fitnessclub -ketjun perustanut yrittäjä P-C Nordensved.

Viime vuoteen asti yritykset ja yhteisöt saivat vähentää puolet edustuskuluistaan verotuksessa. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti kevään 2013 kehysriihessä poistaa edustuskulujen verovähennusoikeuden yrityksiltä. Viime vuonna yrityksillä ei siis ollut lainkaan oikeutta vähentää edustuskuluja verotuksessa. Päätös osui jo ennestään hankalaan taloustilanteeseen.

Nordensvedin yritys ei ollut ainoa, joka jätti Lappiin suuntautuvan edustusmatkan viime vuonna tekemättä. Tämä näkyi etenkin kalliiden edustusravintoloiden sekä pohjoisen matkailuyritysten tuloksessa. 

Yli 60 prosenttia kotimaisesta yritysmatkailusta vähintäänkin loppui kuin seinään viime vuonna.

ArcticLifestylen toimitusjohtaja Juha-Pekka Mikkola

– Kyllä yli 60 prosenttia kotimaisesta yritysmatkailusta vähintäänkin loppui kuin seinään viime vuonna. Se on kova luku, toteaa tapahtumia tuottavan rovaniemeläisen ArcticLifestylen toimitusjohtaja Juha-Pekka Mikkola.

Saman asiakaskadon on huomannut myös Lapland Hotels Oy:n toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

– Kyllähän sillä negatiivinen vaikutus oli, että se oli viimeinen lupaus yrityksille leikata markkinoinnin ja myynnin edistämiskustannuksia ja välittömästi kysyntä putosi, sanoo puolestaan Lapland Hotels Oy:n toimitusjohtaja Ari Vuorentausta. 

Poukkoileva veropolitiikka ei kerää tyylipisteitä

Verovähennysoikeuden poistamisen arvioitiin lisäävän yhteisöveron tuottoa noin 40 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 yrityksillä oli verotuksessa ilmoitettuja edustuskuluja 384 miljoonaa euroa. Verottajan mukaan vähennyskelpoista tästä oli puolet, eli noin 192 miljoonaa euroa. Noin 115 000 yritystä haki edustuskulujen verovähennystä vuonna 2011. 

Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö MARA pelkäsi, että verovähennysoikeuden poistamisen seurauksena alalta vähenisi satoja työpaikkoja. Osana Alexander Stubbin hallituksen elvytyspakettia verovähennysoikeus päätettiin palauttaa. 50 prosentin vähennyskelpoisuus palautui tämän vuoden alussa, oltuaan jäissä vain vuoden. Veronmaksajien etujärjestöltä ei heru tyylipisteitä poukkoilevalle veropolitiikalle. 

Tälläinen edestakaisin jumppaaminen veroasioissa on erittäin ikävää.

Vesa Korpela, lakiasiainjohtaja, Veronmaksajien Keskusliitto ry

– Vähennysoikeuden poistaminen oli huono asia, sillä kyseessä on tulonhankkimisesta aiheutunut meno ja ne pitää voidaa vähentää verotuksessa. Vähennysoikeuden palauttaminen oli hyvä asia, mutta tälläinen edestakaisin jumppaaminen veroasioissa on erittäin ikävää. On huonoa lainsäädäntöä, jos lainsäätäjä ei ole johdonmukainen,  huomauttaa lakiasiainjohtaja Vesa Korpela Veronmaksajien Keskusliitosta.

Korpela ei tarkalleen halua arvioida veromuutoksen mahdollisia taloudellisia vaikutuksia, mutta arvioi, että menetys oli lakimuutoksen myötä suurempi yrityksille kuin mitä ropoja säästyi valtion säästöpossuun.

–  Veikkaisin, että menetys oli suurempi kuin tulo, Korpela arvioi.

Yrityksille pysyviä vahinkoja?

Sitä minkälaisia vaikutuksia oikeuden poistamisella vuodeksi on ollut, ei vielä tarkkaan tiedetä. MARA:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan tilanne olisi hiukan korjaantunut tänä vuonna, mutta hän pelkää, että osalle yrityksistä veromuutos aiheutti pysyviä vahinkoja. Samaa pelkäävät myös rovaniemeläiset toimitusjohtajat. Heidän mukaansa valoa ei juurikaan ole näkyvissä.

– Ei todellakaan, se on tuollaista kosmeettista, että annetaan puolet vähennysoikeudesta takaisin. Kyllä se on, että kun ne asiakkaat kerran lähti, niin kyllä se on vaikea saada heitä takaisin, harmittelee ArcticLifestylen toimitusjohtaja Juha-Pekka Mikkola.

Kun ne asiakkaat kerran lähti, niin niitä on vaikea saada takaisin.

ArcticLifestylen toimitusjohtaja Juha-Pekka Mikkola

– Vaikka vähennysoikeus on palautettu, niin se ei ole kuitenkaan vielä tuonne kauppaan siirtynyt. Eli tämmöiset äkilliset ratkaisut, joita tehdään pohtimatta, niin niiden vaikutusten korjaaminen kestää helposti paljon kauemmin kuin mitä on ennakoitu, sanoo puolestaan Lapland Hotels Oy:n toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Miesten puheissa voi olla perää. Edustusmatkoja pohjoiseen tehnyt P-C Nordensved myöntää, että kerran katkaistua perinnettä voi olla vaikea elvyttää enää uudelleen eloon.

–  Me emme osallistuneet tänäkään vuonna verkostoitumisreissulle ja harkitsemme osallistumista myös vielä ensi vuoden osalta, toteaa kuntosaliyrittäjä P-C Nordensved.

Suosittelemme sinulle