Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sisäministeriö pelästyi turvapaikanhakijoiden määrää – pyysi viestintägurut ideoimaan "valtavaa myrskyä"

Sisäministeriö kutsui alkusyksystä viestintäyhtiöitä kehittelemään ministeriön johdolla juttusarjoja ja kampanjoita turvapaikanhakijoista. Viestintäjohtaja Mika Mäkisen mukaan tapahtumassa oli kyse "puolituttujen kyhäyksestä". Lopputuloksena syntyi ainakin "vihapuhevideoita", muista tuotoksista Mäkinen ei kerro. Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan operaation taustalla oli pelko.

Mika Mäkinen
Sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen. Kuva: Sisäministeriö
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

"Meitä tulee paikalle jopa yli 30 ihmistä, ja saamme aikaan valtavan myrskyn".

Näillä sanoilla pohjusti viestintäjohtaja Mika Mäkinen syyskuun alussa järjestettyä sisäministeriön tilaisuutta, johon oli kutsuttu Suomen johtavia viestintä- ja mainostoimistoja, yritysmaailman edustajia ja järjestöjä.

Kutsut lähetettiin nopealla varoitusajalla samaan aikaan, kun turvapaikanhakijoita saapui Suomeen tuhansia ja vastaanottokeskuksia perustettiin eri puolille maata kiihtyvään tahtiin.

Tapahtuman tavoitteeksi Mäkinen kertoi kutsussa: "tilaisuudessa ei voi käynnistää lainsäädäntöhankkeita, lykätä liikkeelle uutta säädösvalmistelua tai linjata suomalaista EU-politiikkaa. Sen sijaan voimme ideoida tapoja, joilla vahvistetaan luottamusta, toivoa, turvallista ja pelotonta ilmapiiriä Suomessa".

Esimerkkinä mainittiin "toimituksellinen juttusarja, joka hioo vaikut korvista tai tietoverkossa liikkuvan kampanjan siemen".

Tilaisuudessa oli paikalla paljon sisäministeriön omaa tiedotusväkeä. Kutsun saivat ainakin Miltton ja SEK&Grey, tuotantoyhtiö Gimme Ya Wallet, Yle ja Radio Helsinki. Kutsulistalla oli myös mm. Supercellin, Suomen Punaisen Ristin ja turvapaikanhakijoita auttavien ryhmittymien edustajia.

"Tämä syntyi nopeasti ja oli tällainen puolituttujen ihmisten nopea kyhäys." 

Mika Mäkinen

Syyskuun 9. päivänä järjestettiin neljän tunnin workshop, jossa ministeriön johdolla ideoitiin esimerkiksi turvapaikanhakijoiden ystävälliseen vastaanottoon ja rasismin vastustamiseen liittyviä projekteja.

Ylen saamien tietojen mukaan osa kutsutuista ilmoitti paikan päällä, etteivät he halua sitoutua mihinkään, mutta voivat kyllä keskustella aiheesta.

"Ministeriön rooli ei ole masinoida kampanjoita"

Tilaisuuden järjestäjä, sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen kiistää kysymyksen siitä, pyrkikö sisäministeriö ajamaan tilaisuudessa omaa agendaansa viestintäyhtiöille ja sitä kautta vaikuttamaan suureen yleisöön – vaikka kutsussa oli  nimenomaan rohkaistu ideoimaan juttusarjoja ja kampanjoiden siemeniä.

– Meillä ei ollut agendaa, eikä ministeriön rooli ole masinoida kampanjoita. Jos olisimme rakentaneet kampanjoita, olisi tilaisuuksista pitänyt rakentaa jonkin sortin jatkumo, ja sellaiseen ei ollut budjettia. Lisäksi normaalin viestinnän voimme tehdä omin voimin tai ostaa sen tueksi palveluja ulkopuolelta.

Olimme silloin härdellin keskellä ja julkinen keskustelu kävi kuumana.

Mika Mäkinen

Tilaisuuden jäljiltä on kuitenkin Mäkisen mukaan syntynyt ainakin "vihapuhevideoita". Tarkemmin hän ei suostu kertomaan, millaisia kampanjoita tai mediatuotteita on tehty tai ketkä niitä ovat tehneet. Hänen mukaansa syntyneet projektit ovat "tosi hyviä".

Tätä juttua laadittaessa Mäkinen kyseenalaisti artikkelin teon moneen otteeseen. Hän kertoi muun muassa, että häntä hymyilyttää, että toimittaja on aiheesta kiinnostunut, eikä asiassa hänen mukaansa ole uutista.

Viestintäjohtaja Mäkinen: Taustasyynä turvapaikanhakijoiden suuri määrä

Mäkinen sanoo, että kokoontumisen taustasyy oli Suomeen pyrkineiden turvapaikanhakijoiden suuri määrä. Hän halusi kutsua markkinointiviestinnän ja viestinnän toimijoita "pohtimaan, miten turvapaikanhakijakysymys pitäisi Suomessa kohdata".

– Halusin kutsua ihmisiä luomaan verkostoja. Kutsuin ihmisiä, joilla tiesin olevan terävä pää ja suuri sydän. Tämä syntyi nopeasti ja oli tällainen puolituttujen ihmisten nopea kyhäys, jossa palloteltiin ajatuksia, Mäkinen sanoo.

Olitteko sisäministeriössä huolissaan siitä, että turvapaikanhakijat tai heidän suuri määränsä vievät yhteiskuntarauhan?

– Ei. Nyt tulkitset ihan väärin. Olimme silloin härdellin keskellä ja julkinen keskustelu kävi kuumana. Syyskuussa turvapaikanhakijoita tuli 11 000, nyt vastaanottojärjestelmämme on stabiilimpi. Halusimme silloin rakentaa luottamusta.

Luottamusta mihin?

– Tilanne, jossa oli suuri määrä turvapaikanhakijoita – meidän piti miettiä, muuttaako se Suomea ja miten siihen valmistaudutaan.

Suomalaisten ei tarvitse Mäkisen mukaan tämän tilaisuuden takia tai muista syistä pelätä turvapaikanhakijoiden suurta määrää tai sitä, etteikö sisäministeriö pystyisi turvaamaan turvallisuutta Suomessa ilman viestintäyhtiöiden apua.

– Tällä hetkellä suurimmat uhat Suomen sisäiselle uhalle liittyvät syrjäytymiseen, eikä todellakaan maahanmuuttoon, Mäkinen sanoo.

Tilaisuus ei hänen mukaansa liittynyt mitenkään sisäisen turvallisuuden selontekoon, jota paraikaa valmistellaan.

Ministeriön kansliapäällikkö Nerg: Taustalla pelko

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan tilaisuuden taustalla oli pelko siitä, miten suomalainen yhteiskunta kestää muutoksen, jossa turvapaikanhakijoita saattaa tulla tuhat päivässä.

– Halusimme lievittää vihapuhetta. Meillä oli tuntu, ettemme pysty tarpeeksi aktiivisesti viestimään, mitä Suomessa on tapahtumassa. Halusimme myös tuoda esiin faktatietoa, koska liikkeellä oli paljon huhuja.

Sisäministeriön strategiassa on Nergin mukaan määritelty, että viranomaiset tarvitsevat tuekseen kolmatta sektoria ja yrityksiä.

Suosittelemme