Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Venäjä pelottelee Eurooppaa pakolaisilla

Venäjä pelaa länsimaisten ihmisten peloilla, sanoo erityisasiantuntija Antti Sillanpää. Venäjän asevoimien johdon mukaan Syyrian pommituksia on paennut satoja taistelijoita länteen. Sillanpää työskentelee Suomen lähettämänä erityisasiantuntijana Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Antti Sillanpää
Antti Sillanpää Kuva: Marjo Näkki / Yle
Marjo Näkki

Venäjä pyrkii vaikuttamaan Euroopan maihin pakolaiskriisin kautta, sanoo erikoistutkija Antti Sillanpää Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksesta. Sillanpään mukaan Venäjä viljelee tahallaan julkisuudessa pelkoa pakolaisista terroristeina.

Sillanpää kertoo esimerkkinä Venäjän vaikutustoiminnasta maan asevoimien varakomentajan kenraali Andrei Kartapolov lausunnot Venäjän aloitettua ilmaiskut Syyriaan. Kartapolov ilmoitti, että Syyriasta on paennut pommituksia kuusisataa palkkasoturia kohti Eurooppaa. Sillanpään mukaan Kartapolovin lausunto ei ole uskottava.

– Hän ei voinut mistään tietää, että kyse on palkkasotureista tai heidän määräänsä tai heidän määränpäätään, sillä pommitukset vielä jatkuivat, Sillanpää sanoo.

Kartapolovin lausunnon tavoitteena oli lisätä pelkoa massiivisia pakolaisvirtoja vastaanottavissa Euroopan maissa.

Myös jihadistijärjestö Isis on käyttänyt pakolaiskriisiä hyväkseen. Järjestö julkaisi Välimereen hukkuneen pienen kurdipojan kuvan lehdessään ja varoitti, että näin voi käydä niille, jotka yrittävät paeta Isisen riveistä.

Erikoistutkija Sillanpää on Suomen lähettämä erikoistutkija Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa (Nato StratCom COE) Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Suosittelemme sinulle