Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Prosenttitaide laajenee prosenttikulttuuriksi – Jyväskylä näyttää mallia

Julkisen taiteen hankinta prosenttiperiaatteella on nousussa taantumasta huolimatta. Prosentti rakennuskustannuksista käytetään taidehankintoihin jo muun muassa Oulussa, Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Jyväskylässä prosenttitaide nähdään jo laajemmin: uusi kaupunginosa Kangas toteuttaa prosenttikulttuuria.

Veikko Hirvimäen veistosinstallaatio Ohitus sijaitsee Jyväskylän Yliopiston uudisrakennuksessa Ruusupuistossa.
Veikko Hirvimäen veistosinstallaatio Ohitus sijaitsee Jyväskylän Yliopiston uudisrakennuksessa Ruusupuistossa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Prosenttitaiteen edelläkävijä Salo on luopunut prosenttipäätöksestään. Kaupungin taloudellinen tilanne muuttui oleellisesti, kun yhdeksän ympäröivää kuntaa liittyi Saloon vuonna 2009.

Prosenttitaiteen esittäminen on kirjattu sekä edellisen että nykyisen hallituksen ohjelmiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö on budjetoinut Prosentti taiteelle -hankkeelle viime ja tälle vuodelle yli miljoona euroa.

Prosentti taiteelle –hankkeen takana ovat  Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo, Suomen Taiteilijaseura sekä Ympäristötaiteen säätiö. Yhteistyökumppanina on Taiteen edistämiskeskus.

Hankerahoja on käytetty muun muassa seitsemään kaupunkiin suunnattuun bussikiertueseen. Se on tuonut esille julkisen taiteen parhaita esimerkkejä ja taidehankinnan malleja. Tien päällä -kiertue alkoi keväällä Kouvolasta ja on jatkunut Kuopion, Tampereen, Helsingin, Oulun ja Hämeenlinnan kautta kiertueen päätepisteeseen Jyväskylään.

– Tavoitteena on ollut edistää, juurruttaa ja jalkauttaa prosenttitaidetta sekä jakaa tietoa. Eri puolilla maata on aiemmin järjestetty 14 koulutustilaisuutta taiteilijoille. Tämä bussikiertue on puolestaan suunnattu taiteen tilaajille, suunnittelijoille, kaupunkien virkamiehille ja rakennusalalle, kertoo toiminnanjohtaja Tiina Valpola Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksesta.

Kankaalla toteutataan jo prosenttikulttuuria

Jyväskylässä ei ole hallituksen tai valtuuston päätöstä prosenttiperiaatteesta, mutta kaupungissa on toteutettu erillishankkeita. Tiina Valpola nostaa esimerkiksi lakkautetun paperitehtaan tilalle nousevan uuden kaupunginosan Kankaan.

Prosenttia voidaan käyttää tilapäiseen, esittävään taiteeseen.

Tiina Valpola

– Kankaan suunnitelma on uusi avaus koko tähän prosenttitaiteeseen. On tehty päätös, että toteutetaan prosenttitaiteen sijasta laajempaa prosenttikulttuuria. Eli ympäristötaiteen lisäksi prosenttia voidaan käyttää tilapäiseen, esittävään taiteeseen. Esimerkiksi teatteriin, sirkukseen, musiikkiin ja elokuviin, listaa Valpola.

– Taide käsitetään laajasti rakennetussa ympäristössä. Se voi olla valoa tai jotain muuta aineetonta ja se voi olla tilapäistäkin, esimerkiksi rakennusvaiheeseen liittyvä. Väheksymättä kuitenkaan perinteisiä tauluja tai kuvanveistotuotteita, linjaa Valpola ja uskoo Kankaan mallin innostavan myös muita kuntia.

Tien päällä -kiertueen päätösajelulla Jyväskylässä tutkallaan Kankaan tehdasalueen rakentumista, Äijälänrannan  vuoden 2014 asuntomessualuetta, Jyväskylän yliopistoaluetta ja Huhtasuon yhtenäiskoulua. Omia töitään kierroksen varrella esittelevät muun muassa taiteilijat Kimmo Schroderus, Jukka Silokunnas ja Tuomas Hallivuo.

Suosittelemme