Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

82-vuotias vuoden lahtelainen vaalii kotiseutuhenkeä ja luontoarvoja

Vuoden lahtelainen on itse sitä, mistä puhuu. Lahden kaupunginvaltuuston vanhin jäsen Onerva Vartiainen on hoputtanut päättäjiä ketteryyteen, asioihin tarttumiseen nopeasti. Samalla tavalla 82-vuotias elää itsekin, päättää ja tarttuu toimeen.

Vuoden lahtelainen Onerva Vartiainen
Kuva: Kirsti Pohjaväre / Yle
Kirsti Pohjaväre
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahti-seura palkitsi Onerva Vartiaisen vuoden lahtelaisena.

Energinen 82-vuotias liikkuu pääosin polkupyörällä. Entisestään vikkelänä tunnettu vuoden lahtelainen sai tittelistä lisää virtaa.

– Ensin olin valinnasta aivan hämilläni. Mutta olen totta kai onnellinen. Pyrin pitämään itseni kunnossa niin, että kykenen hoitamaan luottamustehtävät loppuun asti kunnolla, Vartiainen sanoo ja viittaa pyörällä kulkemiseen.

Vartaisen vahva kotiseutuhenkisyys pilkistää esiin suurissa ja pienissä asioissa. Hän on heittänyt esimerkiksi idean Lahti-heijastimesta, joka on myynnissä museokaupoissa. Myös Lahti-leivos on Vartiaisen ideoima.

Kaupungin 90-vuotisjuhlaan syntyi ensimmäinen versio leivoksesta.

– Ehdotin Lahti-seuran kokouksessa, että Salpauksen kondiittoriopiskelijat suunnittelisivat uuden Lahti-leivoksen. Se on sen verran monimutkainen, että en ole itse sen leipomista kokeillut.

Kotiseututyö tuo vartiaisen mielestä positiivista henkeä paikkakunnalle. Häntä ilahduttaa kaupunginjohtajan viime vuonna aloittama käytäntökutsua omakoti- ja asukasyhdistysten edustajat kaupungintalolle keskustelemaan.

Ensin olin valinnasta aivan hämilläni.

Onerva Vartiainen

– Kun alueen yhdistykset toimivat innokkaasti, luomme kotiseutuhenkeä. Siten välitämme myös  lapsille alueen historiaa ja olemme iloisella ja terveellä tavalla ylpeitä omasta kotikaupungista.

Luonto lähellä sydäntä

Onerva Vartianen teki päätyönsä Lahden kauppaoppilaitoksessa jossa hän toimi yritystalouden lehtorina lähes 30 vuotta. Tarmokkaana tunnettu nainen aloitti vaikuttajana jo vuonna 1989 kaupunginvaltuustossa.

Nyt hän on valtuuston vanhin jäsen ja vihreiden vanhin valtuutettu Suomessa.

Täällä on helppoa toimia vaikuttajana, koska voi mennä suoraan virkamiesten puheille ja tehdä aloitteita.

Onerva Vartiainen

– Täällä on helppoa toimia vaikuttajana, koska voi mennä suoraan virkamiesten puheille ja tehdä aloitteita. Ihmiset tuntevat toisensa.

Vartiainen kiinnostui ympäristöstä 1970-luvulla. Raportti Kasvun rajat sai hänet pohtimaan väestönkasvua ja fossiilisten polttoaineiden loppumista.

Hän puhui valtuustossa ilmastonmuutoksesta jo 1980-luvun lopussa.

Lahti on vihreitä edustavan Vartiaisen mielestä ottanut ympäristöasioista hyvin kiinni.  Helsingin yliopiston ympäristöekologian laitosta hän pitää merkittävänä vahvuutena kaupungille.

– Lahteen on alkanut syntyä yrityksiä, jotka myyvät ympäristöteknologian tuotteita. Luulen, että tämä on yksi Lahden vahvuuksista. Lahti on ehkä nyt jo Suomen johtavia ympäristökaupunkeja, Vartiainen sanoo. 

Suosittelemme