Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Elimistössä matkaava älypilleri hakee täsmätietoa terveydestä

Teknologian kehittyminen on viime vuosina tuonut markkinoille aktiivisuusrannekkeita ja erilaisia mittareita, jotka tarjoavat käyttäjälleen hyvinvointitietoa. Pintaa syvemmälle päästään älypillereillä, joilla voidaan hankkia tietoa kehon sisältä.

Älylääkkeitä
Kuva: Proteus Digital Health
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teknologian kehittyminen tarjoaa mahdollisuuden entistä tarkempaan oman terveyden ja hyvinvoinnin seuraamiseen. Saatujen tietojen perusteella käyttäjällä on mahdollista myös muuttaa omia tottumuksiaan ja tapojaan.

Yksi alan tekniikkaa ja yrityksiä kehittävä yhtiö on suomalainen Digital Health Solutions. Toimitusjohtaja Pekko Vehviläisen mukaan uusi teknologia tarjoaa huimia mahdollisuuksia.

– Teknologia ja tekniikka kehittyvät ja pienenevät entisestään, mikä helpottaa laitteiden ja uusien ratkaisujen käyttöönottoa.

Älypilleri mittaa kehon sisäistä tietoa

Älylääkkeet ja -pillerit tekevät tuloaan myös käytännön hoitotyöhön. Ne pystyvät muun muassa seuraamaan ja välittämään tietoa vaikuttavan lääkeaineen liukenemisesta elimistöön.

Sirulle voisi tallentaa vaikka etäluettavan bussikortin tai lähimaksua varten pankkikortin tiedot.

Pekko Vehviläinen

Kehossa matkaavaan älypilleriin pystytään yhdistämään myös laastaria muistuttava vastaanotin, joka voidaan kiinnittää esimerkiksi vatsan ulkopintaan.

– Olin juuri alan suurimmassa konferenssissa Kaliforniassa, jossa esiteltiin raskauden ajan sikiöseurantaa. Älypillerin ja laastarivastaanottimen avulla pystyttiin seuraamaan tarkasti sikiön liikkeitä, ääniä ja muun muassa sykettä, Pekko Vehviläinen kertoo.

Älylääkettä voidaan käyttää myös esimerkiksi hormonihoidoissa, jolloin kehon sisäisellä seurannalla lääkeannosta voidaan määritellä tarkasti henkilökohtaisten tarpeiden mukaan.

Rahasiru kämmenessä ei häiritse arkea

Pekko Vehviläisellä on ollut kohta vuoden ajan kämmenessään mikrosiru. Vehviläisen mukaan siitä ei ole fyysistä eikä henkistä haittaa.

– En muista sirua, kuin erikseen ajatellessani tai kysyttäessä. Sirulle voisi tallentaa vaikka etäluettavan bussikortin tai lähimaksua varten pankkikortin tiedot.

Mikrosiru toimii passiivisesti, eli siinä ei ole mitään virtalähdettä ja se on luettava tai ladattava ulkoisella laitteella, esimerkiksi kännykällä.

Kehitys riippuu ihmisten asenteista

Uusien teknologisten ratkaisujen kehittyminen ja käyttöönotto riippuu ihmisten asenteista.

Digital Health Solutions -yhtiön toimitusjohtaja Pekko Vehviläisen mukaan kuluttajilla voi olla tottumista uusiin ratkaisuihin.

– Insinöörit ja tutkijat kehittävät teknologiaa omasta intohimostaan ja mielenkiinnostaan. Biohakkerit ja biopunkkarit puolestaan ovat valmiita kokeilemaan uusia ratkaisuja, mutta viime kädessä muiden ihmisten asenteet muokkaavat tulevaisuutta.

Vehviläisen mukaan biohakkerit ja biopunkkarit suhtautuvat optimistisesti teknologiaan ja itsensä paranteluun teknisillä ratkaisuilla.

– Minulla ja heillä on kova usko siihen, että uudet teknologiat ja tiede muuttavat maailmaa parempaan suuntaan.

Suosittelemme