Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Eija-Liisa Ahtilan taide kävi kaupaksi – moni kuvataiteilija kituuttaa pienillä tuloilla

Kuvataiteella vaurastuu vain muutama huippunimi. Yli sadan tuhannen euron ansiotulot oli viime vuonna kahdella kuvataiteilijalla. Tunnettuus ei takaa hyvää toimeentuloa – ilman suurta myyntinäyttelyä Nanna Suden ja Jani Leinosen kaltaisten tunnettujen taiteilijoiden tulot jäivät alle suomalaisten keskiansion vuonna 2014.

Eija-Liisa Ahtila
Eija-Liisa Ahtila Kuva: Yle
Joonas Turunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten kuvataiteilijoiden huippu on kapea. Isoja tienestejä tekivät Eija-Liisa Ahtila 113 020 eurolla sekä Kuutti Lavonen 102 247 euron ansiotuloilla.

Lavonen on taidemaalari ja taidegraafikko, joka on työskennellyt Kuvataideakatemian professorina. Ahtila on Suomen kansainvälisesti menestynein taiteilija, joka on myös toiminut Kuvataideakatemian professorina 2007–2010. Taiteen akateemikoksi hänet nimitettiin vuonna 2009.

Kuutti Lavonen kädessään teos "Creuset"
Kuutti Lavonen ja teos Creuset. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Vain harva kuvataiteilija yltää yli suomalaisten keskipalkan. Taidemaalari ja piirtäjä Elina Merenmiehelle kertyi verotettavaa ansiotuloa 53 462 euroa.

Kuvataiteilijoista tuntuvat pääomatulot oli 320 026 eurolla Riitta Nelimarkalla. Kaj Stenvall sai pääomatuloja 36 767 euroa ja Osmo Rauhala 43 586 euroa.

Kuvataitelijan palkka jää pieneksi

Julkisuus ja suuret näyttelyt eivät välttämättä takaa kuvataiteilijalle kunnollista palkkaa. Nykytaiteenmuseo Kiasman käynnissä olevan näyttelyn tehnyt Jani Leinonen tienasi viime vuonna 35 381 euroa. Merkittävistä nykytaitelijoista Nanna Susi oli Leinosen kanssa samassa tuloluokassa 36 854 euron kokonaisansioillaan.

Jani Leinonen
Kuvataiteilija Jani Leinonen ei enää toisi romanikerjäläisiä osaksi taidenäyttelyä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kuvanveistäjä Jiri Gellerin verotettavat tulot olivat vain 31 677 euroa, vaikka hänen töitään oli viime vuonna esillä Madridin tunnetuilla Arco -messuilla. Gellerin töiden hinnat vaihtelevat 20 000 ja 180 000 euron välillä.

Taiteilija Jiri Geller.
Taiteilija Jiri Geller. Kuva: Yle

Moni kuvataiteilija kuuluu ansiotuloiltaan Suomen vähiten ansaitsevaan luokkaan. Valokuvaaja ja videotaiteilija Elina Brotherus sai viime vuonna palkkatuloja 7965 euroa. Hyvin myyvistä kuvataitelijoista Salla Tykkä ansaitsi viime vuonna vain 13 547 euroa. Miina Äkkijyrkälle verotettavaa ansiotuloa kertyi 11 893 euroa.

Ilman perittyä varallisuutta tai merkittävää mesenaattia on kuvataiteella vaikea elättää itseään Suomessa. Taiteilijoiden etujärjestöt ajavatkin Suomeen Ruotsin kaltaista mallia, jossa taidemuseot maksaisivat taiteilijalle näyttelyn eteen tehdystä työstä.

Suosittelemme sinulle