Hyppää sisältöön

Rasistisen kuvan jakanut poliitikko saa tukea puoluetoverilta: "Hän oli euforisessa tilassa"

Kotkan perussuomalaisten valtuustoryhmä ei aio noudattaa kaupunginhallituksen suositusta kotkalaisvaltuutettu Mertsu Merivirran hyllyttämisestä. Puoluetoverin mielestä kaupunginhallitus ylireagoi.

Freddy van Wonterghem.
Freddy van Wonterghem. Kuva: Yle
Miina Sillanpää

Kotkalaisvaltuutettu Mertsu Merivirran hyllyttämistä luottamustehtävistä ei aiota käsitellä perussuomalaisten valtuustoryhmässä.

Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina suosittaa, että valtuustoryhmä pidättäisi Merivirran luottamustoimistaan kunnes poliisin aloittama rikostutkinta Merivirran jakamasta kuvasta on saatettu loppuun.

Merivirta jakoi viime viikolla Facebookissa kuvan konepistoolista, jonka yhteydessä kehotettiin tervehtimään maahanmuuttajia Suomen perinteitä kunnioittaen. Poliisi selvittää syyllistyikö Merivirta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Harkinta petti pyhäinpäivän lähestyessä

Kotkan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Freddy van Wonterghemin sanoo, että kaupunginhallitus ylireagoi.

– Harkitsematon kuvanjulkaisu on saanut suhteettoman suuren huomion. Eihän Merivirta ole edes profiloitunut maahanmuuttokriittiseksi, van Wonterghem sanoo.

van Wonterghemin mukaan Merivirran teko ei ollut fiksu ja hän tuomitsee sen harkitsemattomana, mutta samalla hän uskoo Merivirran selitystä asiasta.

– Hän oli tuolloin nähtävästi jonkinlaisessa euforisessa tilassa, kun pyhäinpäivä lähestyi. Päivityksissä oli samoihin aikoihin tarkka-ampuja Häyhä ja useita Suomi-konepistooliin liittyviä postauksia. Hän ei varmasti ajatellut, tai edes huomannut kytköstä maahanmuuttajiin, van Wonterghem sanoo.

Itsekin tuomittu penää johdonmukaisuutta

Valtuustoryhmän puheenjohtajan mukaan kaupunginhallituksen suositus merkitään valtuustoryhmässä tiedoksi, mutta se ei johda toimenpiteisiin. Merivirta nauttii siis omiensa luottamusta.

– Olen itse saanut syytteen kansankiihottamisesta ja tuomionkin. Olin silloin sekä Kotkan Perussuomalaisten että valtuustoryhmän puheenjohtaja, eikä mitään vaadittu. Nyt kaupunginhallitus ylireagoi. En hyväksy sitä.

Käräjäoikeus tuomitsi van Wonterghemin vuonna 2012 sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli kirjoituksesta, jolla van Wonterghem oli kommentoinut muslimitytön saamaa raipparangaistusta vuonna 2011.

Mikä van Wonterghemin mielestä sitten on muuttanut tilannetta muutamassa vuodessa?

– Ennen juteltiin baareissa, eikä niitä keskusteluja pystytty kaikkia seuraamaan kuten Facebookissa nyt. Tämä menee niin yli. Jään sanattomaksi, van Wonterghem toteaa.

Suosittelemme sinulle