Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Öljyisten maiden puhdistukselle tulossa miljoonien eurojen hintalappu Oulussa

Oulun Länsi-Tuirassa alkanut valtava maanvaihtotyö maksaa Oulun kaupungille noin 4,5 miljoonaa euroa. Oulun valtuusto saanee lisämäärärahapyynnön seuraavaan kokoukseensa.

Länsi-Tuirassa sijainnut nk.  Koskitien ramppi on purettu ja uudet liikennejärjestelyt Lipporannan kohdalla rakenteilla.
Länsi-Tuirassa sijainnut nk.  Koskitien ramppi on purettu ja uudet liikennejärjestelyt Lipporannan kohdalla rakenteilla. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Arto Veräjänkorva
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 700 asukkaan Lipporannan asuinkorttelin ja Health-Center-liikentontin tieltä on siirretty öljyisiä maita Ruskon jätekeskukseen jo noin 80 000 tonnia – ja työ jatkuu.

Urakan suuruus on yllättänyt kaikki. Alkuperäisen asiantuntija-arvion mukaan vaihdettavia maita arvioitiin olevan noin 20 000 tonnia. Kyseisellä alueella on aikoinaan varastoitu ja käsitelty öljytuotteita, ja siellä on toiminut huoltoasema.

Puhdistus tehdään aikaisintaan alkutalvesta

Maamassat ovat jo täyttäneet Oulun Jätehuollon öljyllä pilaantuneiden maiden varastokentän, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Markku Illikainen.

– Maamassoja kerätään nyt puhdistuslaitteistoa varten tarkoitetulle alueelle, joten joudumme etsimään sille toisen sijoituspaikan, Illikainen sanoo.

Oulun Jätehuolto on tehnyt ehdollisen aiesopimuksen rovaniemeläisen yrityksen kanssa maamassojen puhdistamiseksi lämpötermisellä laitteistolla. Illikainen kuvaa laitteistoa massiiviseksi, liikuteltavaksi jätteenpolttolaitokseksi.

Alkutalvesta käynnistyvän, useita kuukausia kestävän puhdistuksen jälkeen massat soveltuvat uudelleen maanrakennukseen.

Valtio avustaa hyvin tapauskohtaisesti

Oulun kaupunginvaltuusto saa maamassojen puhdistamiseen tarkoitetun 4,5 miljoonan euron lisämäärärahaesityksen käsiteltäväkseen kuluvan kuun aikana.

Oulu aikoo tutkia mahdollisuutta saada puhdistamiseen myös valtionapua. Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki ei ole tuen saamisesta järin toiveikas, sillä valtionapua on hänen mukaansa myönnetty vain tapauskohtaisesti.

Yksi ongelmista on, että puhdistettavian massojen kokonaismäärä ei vieläkään ole täysin selvillä. Se voi nousta jopa 100 000 tonniin.

– Tutkimme tuen saamisen valtion rahastoista, mutta hakemusta ei voida tehdä vielä, Matinheikki toteaa.

Esimerkiksi valtakunnallisesta Öljysuojarahastosta on myönnetty korvauksia öljyn pilaamien maa-alueiden kunnostamiseen niinkutsutun SOILI-ohjelman puitteissa.

Rahaston tilinpäätöksen 2014 mukaan viime vuonna ohjelmassa aloitettiin kunnostustyöt vain yhdessä kohteessa, ja uusia ympäristöteknisiä perustutkimuksia ei tehty.

Suosittelemme