Hyppää sisältöön

Häkellyttävä ilmiö: Sokeria ahmivat lapset voivat sairastua rasvamaksaan

Rasvamaksa ei ole pelkästään juoppojen vaiva, vaan se lisääntyy huolestuttavasti myös lapsilla ja nuorilla. Syynä on tavallisesti lapsen ylipaino, sokerin ahmiminen ja liikunnan puute.

Lapsi syö kermamunkkia.
Kuva: Juha Portaankorva / Yle
Juha Portaankorva

Lasten ja nuorten ylipaino lisääntyy. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) mukaan leikki-ikäisistä pojista 15 prosenttia ja tytöistä kymmenen prosenttia on ylipainoisia.

– Tiedämme, että lapsille voi kehittyä vakavia maksasairauksia. Erityisesti ylipainoiset lapset ovat vaaravyöhykkeessä, koska lihavuus on tärkein syy maksan rasvoittumiseen, kertoo professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Liiat sokerit muuttuvat maksassa rasvaksi. Yksi sokerilimonadi, yksi karkkipussi ja vähän tuoremehua joka päivä voi lisätä maksarasvapitoisuutta 30 prosenttia.

Yksi sokerilimonadi, yksi karkkipussi ja vähän tuoremehua joka päivä voi lisätä maksarasvapitoisuutta 30 prosenttia.

Esimerkiksi pienessä karkkipussissa ja omenoissa on samaa hedelmäsokeria, jonka maksa muuttaa rasvaksi. Karkkipussin energiamäärän saadakseen on kuitenkin syötävä noin 40 keskikokoista omenaa.

– Jos rasvamaksa pääsee kehittymään, niin vuosien varrella on selkeästi lisääntynyt riski saada tyypin 2 diabetes, sydän- tai aivoinfarkti. Lisäksi maksa voi vaurioitua, niin että kehittyy vakava maksasairaus.

– Näiden sairauksien kehittyminen vie vuosia. Siksi olisi erityisen tärkeää, ettei lapsena kehity rasvamaksaa, sanoo Yki-Järvinen.

Lasten ja nuorten lihavuuteen pitäisi puuttua selvästi nykyistä aikaisemmin. Yleensä pelkät kiellot eivät riitä, vaan hyviä työkaluja ovat vanhemman oma esimerkki, asioiden selvittäminen ja muiden vaihtoehtojen tarjoaminen.

Yki-Järvisen mielestä vanhempien tulisi varmistua siitä, ettei lapsi syö karamelleja lohtusyömisenä.

– Lapsen ei pidä syödä karamelleja murheeseensa tai yksinäisyyteensä. Kyllä vanhempien pitää osata rakastaa muullakin tavalla kuin ruualla. Paljon arvokkaampaa on antaa aikaa ja olemalla lasten kanssa ilman karamelleja, sanoo professori Hannele Yki-Järvinen.

Lisää lasten ja nuorten rasvamaksasta tämän iltaisessa Ajankohtaisessa kakkosessa kello 21 TV 2:ssa.

Suosittelemme sinulle