Hyppää sisältöön

Salaisia Vatikaanin asiakirjoja vuodettiin julkisuuteen – paljastivat rahanpesurikoksia, pappien ökyelämää, miljoonien lahjuksia kirkolle

Vatikaani on pidättänyt kaksi sen hallintokoneiston Kuurian työntekijää salaisten asiakirjojen vuotamisesta italialaistoimittajille. Kirkko ei ole toistaiseksi kiistänyt vuodetuissa asiakirjoissa esiintyviä todisteita laajamittaisesta korruptiosta.

Lokakuussa Vaatikaanissa iloittiin uusista pyhimyksistä. Uusimpien paljastusten mukaan pyhimykseksi julistamiseen liittyy vakavaa korruptiota. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Italiassa Vatileaks 2 -nimen saanut skandaali sai alkunsa, kun Vatikaanivaltion viranomaiset pidättivät viikonloppuna kaksi paavi Franciscuksen kirkon taloushallintoa puhdistamaan palkkaamaansa virkamiestä – espanjalaisen papin Lucio Angel Vallejo Baldan sekä italialaisen viestintäasiantuntijan Francesca Chaouquin.

Vuotoja myös aiemmin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Vatikaanin työntekijät vuotavat julkisuuteen salaisia asiakirjoja. Viimeksi kolme vuotta sitten silloisen paavi Benedictuksen hovimestari toi julkisuuteen paavin henkilökohtaisia kirjeitä, jotka paljastivat kirkon sisäisen riitaisuuden sekä korruption.

Paljastusten arvioidaan osaltaan johtaneen paavi Benedictuksen historialliseen päätökseen erota tehtävästään.

Nyt julkisuuteen vuodetut asiakirjat tullaan julkaisemaan kahdessa italialaiskirjassa, jotka ilmestyvät huomenna. Kirjat ovat kuitenkin jo vuotaneet julkisuuteen, ja niiden kirjoittajat Gianluigi Nuzzi ja Emiliano Fittipaldi ovat lukuisissa haastatteluissaan paljastaneet vuodetuissa asiakirjoissa olleita tietoja.

”Lastensairaalan rahat päätyivät piispan ökyasuntoon”

Tietovuodot maalaavat synkän kuvan Vatikaanin hallinnosta. Julkisuuteen vuotaneet tapaukset kertovat muun muassa Vatikaanin entisen ulkoministerin kardinaali Tarcisio Bertonen käyttäneen 200 000 euroa roomalaista lastensairaalaa tukevan säätiön rahoja oman luksusasuntonsa ehostamiseen.

Tietovuodot paljastavat, miten eri seurakuntien köyhille keräämät varat ovat päätyneet kirkon hallintokuluihin, miten Vatikaanin työntekijät kuluttavat kirkon rahoja yksityislentoihin, mittatilauspukuihin ja kalliisiin huonekaluihin.

"Pyhimykseksi lahjonnalla"

Yksi räikeimmistä paljastuksista Nuzzin Via Crucis -kirjassa (suom. Kärsimysten tie) kertoo tavasta, jolla seurakunnat lahjovat kirkkoa sen nimittäessä pyhimyksiä. Nuzzin mukaan pyhimykseksi pääsee keskimäärin puolella miljoonalla eurolla, mutta joskus hinnat ovat tätäkin korkeampia. Ilman merkittäviä lahjuksia tulevat pyhimysehdotukset jäävät Nuzzin mukaan usein huomioimatta.

Vatikaani uhkaa salattujen asiakirjojen julkaisijoita oikeustoimilla

Kun tieto asiakirjojen vuotamisesta tuli julkisuuteen, vahvisti Vatikaani pidättäneensä molemmat tietovuotoihin syyllistyneet työntekijänsä. Tiukkasanaisessa tiedotteessaan Vatikaani uhkasi asiakirjat käsiinsä saaneita kustantamoja oikeustoimilla ja kertoi niiden pettäneen paavin luottamuksen.

Kirkko ei kuitenkaan suoralta kädeltä kiistänyt salaisten asiakirjojen sisältämiä paljastuksia, mikä olisikin hankalaa, ovathan ne kirkon omia, virallisia dokumentteja. Kirkko kuitenkin väitti, että ”salaisuuksien julkaiseminen ei millään tavalla auta totuuden määrittämisessä ja selkeyden löytämisessä, vaan se johtaa epäselvyyksiin sekä yksipuolisiin ja värittyneisiin tulkintoihin.”

"Kun synti paljastuu, se sattuu"

Paavia lähellä oleva Italian piispainkokouksen CEI:n pääsihteeri Nunzio Galantino kertoi roomalaisen La Repubblica -sanomalehden haastattelussa uskovansa, että kirkko lopulta hyötyy tietovuodoista.

– Kun negatiiviset ja heikot asiat kirkon sisällä paljastuvat, on tämä kaunista. Kun synti paljastuu, se sattuu, mutta tämä on lopulta vain positiivista, Galantino sanoi.

Italialaismedia raportoi tiistaina, että Vallejo Baldaa sekä Chaouquia uhkaisi kahdeksan vuoden vankeustuomio. Vallejo Balda ei ole kiistänyt syyllisyyttään tietovuotoihin, mutta Chaouqui puolestaan on.

– En ole tietovuotaja, enkä ole pettänyt paavia. En ole koskaan antanut mitään papereita kenellekään, hän sanoi tiistaina.

Paavi Franciscuksen vastustajien likaiset keinot

Salaisista asiakirjoista paljastuu myös, että paavi Franciscus on kohdannut laajamittaista vastarintaa useiden Vatikaanin virkamiesten taholta yrittäessään puhdistaa kirkkoa korruptiosta ja nykyaikaistaa sen hallintoa.

Franciscuksen vastainen kampanja on näkynyt muun muassa perättömien huhujen levittämisenä hänen terveydentilastaan, kuten pari viikkoa sitten julkisuuteen tuotu ja sittemmin perättömäksi osoittautunut huhu Franciscuksen aivokasvaimesta.

Asiakirjoista ilmenevät paljastukset eivät itsessään kosketa paavi Franciscusta, vaikka molemmat pidätetyistä tietovuotajista olivatkin hänen nimittämiään.

Paljastukset kuitenkin osoittavat, miten suuri ristiriita vallitsee Franciscuksen toivoman köyhien ja heikkojen kirkon, sekä Vatikaanin todellisen tilan välillä. Vaikka paljastukset kasvattavat väistämättä ihmisten epäluuloa kirkkoa kohtaan, antavat ne lisäpotkua Franciscuksen pyrkimyksille puhdistaa kirkkoa, osoittamalla sen rappeutuneisuuden.

Suosittelemme sinulle