Ympäristöterveysviranomaiset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tutkivat kaikkiaan 141 smoothie-näytettä, jotka otettiin pääsääntöisesti kahviloista ja pikaruokaloista.
Huomautettavaa ei juuri ollut; vain alle 6 prosenttia näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaa välttäviä ja alle prosentti huonoja. Eniten kehnoissa näytteissä esiintyi Bacillus cereus -bakteeria, jonka lisääntymisen elintarvikkeissa voi estää muun muassa oikealla lämpötilanhallinnalla.
Viranomaisten suurin huoli on se, että smoothie-kauppiaat eivät kovin usein kuumena ulkomaisia pakastemarjoja ennen käyttöä, vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sitä suosittelee. Viime vuosina ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet useita noro- ja hepatiitti A -virusepidemioita pitkin Eurooppaa.
Näissä näytteissä viruksia ei löydetty, mutta viranomaisten mukaan tulos ei ole luotettava näytteiden vähäisyyden vuoksi.