Hyppää sisältöön

Smoothieita voi lipittää huoletta pääkaupunkiseudulla

Smoothieiden nauttiminen on kohtalaisen turvallista puuhaa pääkaupunkiseudulla, kertovat ympäristöviranomaiset. Tutkittujen juomien laatu oli mikrobiologisesti hyvä. Ainoa isompi murheenaihe on se, etteivät valmistajat läheskään aina kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja, joissa piilee noro- ja hepatiitti-A -virusten riski.

Kuva: morguefile
Sanna Vilkman

Ympäristöterveysviranomaiset Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla tutkivat kaikkiaan 141 smoothie-näytettä, jotka otettiin pääsääntöisesti kahviloista ja pikaruokaloista.

Huomautettavaa ei juuri ollut; vain alle 6 prosenttia näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaa välttäviä ja alle prosentti huonoja. Eniten kehnoissa näytteissä esiintyi Bacillus cereus -bakteeria, jonka lisääntymisen elintarvikkeissa voi estää muun muassa oikealla lämpötilanhallinnalla.

Viranomaisten suurin huoli on se, että smoothie-kauppiaat eivät kovin usein kuumena ulkomaisia pakastemarjoja ennen käyttöä, vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sitä suosittelee. Viime vuosina ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet useita noro- ja hepatiitti A -virusepidemioita pitkin Eurooppaa.

Näissä näytteissä viruksia ei löydetty, mutta viranomaisten mukaan tulos ei ole luotettava näytteiden vähäisyyden vuoksi.

Suosittelemme sinulle