Uusi hitsaussimulaattori saa joensuulaiselta metallialan opiskelijalta Niko Tuppuraiselta pelkkiä kehuja. Ennen oikeaa hitsaamista on hyvä saada käden motoriikka kohdilleen.
– Helppoa, rentoa ja opiskelijaystävällistä. Ei myöskään ole käryä eikä vaaratilanteita. Tässä oppii oikeat asennot ja liikenopeudet, summaa Tuppurainen.
Etuna on myös materiaalin säästyminen.
– Jos oikeasti hitsaisin hallissa ja mokaisin, veisi se aikaa. Pitäisi hakea uudet välineet. Nyt tarvitsee vain painaa ruudulta klik ja pääsee yrittämään heti uudelleen. Todella nopeaa, intoilee Tuppurainen.
Tyytyväiseltä näyttää myös vieressä seisova kone- ja metallialan koulutuspäällikkö Veijo Kurri Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuusta.
– Ensimmäiset oikeat saumat kun päästään hitsaamaan teräslevylle, ne ovat huomattavasti parempia kun on ensin simuloitu, valaisee Kurri.
Apuväline metallialan tuotantoseurantaan
Metallialan ammattikoulutus on juuri keskitetty Joensuussa yhteen paikkaan, Peltolankadulle Penttilään. Uusi hitsaussimulaatioon perustuva oppimisympäristö maksoi yli 100 000 euroa. Hitsaussimulaattoreita on puolenkymmentä. Pakettiin kuuluu myös oikea hitsauskone ja demovälineistöä.
Helppoa, rentoa ja opiskelijaystävällistä.
Niko Tuppurainen
– Tämä on oppilaitosympäristössä koko Suomenkin mittakaavassa suuri kokonaisuus, tietää koulutuspäällikkö Veijo Kurri.
Uusinta uutta on se, että opiskelijoiden hitsaustulokset on mahdollista saada älykännykkään. Mutta tekniikasta on hyötyä myös metallialan yrityksissä, kun tehdään oikeita töitä: niin sanottu teollinen internet soveltuu esimerkiksi tuotantoseurantaan.
Kuinka metalliala sitten voisi työllistää ammattiopiskelijat? Ainakin Pohjois-Karjalassa metallialalla menee varsin hyvin viennin kasvun ansiosta, vaikkakin kotimarkkinoilla on ollut aiempaa hiljaisempaa. Maakunnan metalliteollisuuden liikevaihdosta jo 60 prosenttia tulee ulkomailta, kertoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton uusin Trendit-julkaisu.
Erityisen lujaa on mennyt metallituotteiden valmistuksen toimialalla. Tosin maakunnan metallialan yritysten välillä oli menestyksessä suuria eroja alkuvuonna.