Hyppää sisältöön

Hallitus perui veronkiertäjien tehokkaan katumisen lakiesityksen - hallintarekisterilaki viivästyy kritiikin takia

Ensi vuodeksi kaavailtu veropetoksen rikosseuraamusten välttämisen mahdollistava lakiesitys kaatui valtiovarainministerin mukaan perustuslaillisten ongelmien takia. Hallitus pyörsi myös talousrikostutkintaan tekemänsä miljoonaleikkaukset.

Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Timo Soini.
Hallituksen tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa 10. syyskuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tulikukka de Fresnes

Hallitus on päättänyt eduskunnan kehotuksesta vetää hallituksen esityksen tehokkaasta katumisesta pois eduskunnasta, ilmoitti valtiovarainministeri Alexander Stubb (Kok.).

– Aloite tehokkaasta katumisesta tuli eduskunnasta, ja eduskuntaan tämä myös kaatuu. Olemme keskustelleet tästä myös hallituksen piirissä monta viikkoa ja olimme päättäneet siitä, että tämä esitys vedetään pois. Tähän liittyy perustuslailliset ongelmat, muun muassa siihen, että esityksen olisi pitänyt olla pysyvä ja itse olisin halunnut pitää sen määräaikaisena toimena, Stubb kertoi.

Hallintarekisterilaki venyy

Lausuntokierrokselta tullut hallintarekisterilaki vaatii Stubbin mukaan vielä lisäaikaa noin 40 lausunnon tutkimiseksi. Päätös ei tapahdu Stubbin mukaan "tänään, huomenna eikä ylihuomenna".

Stubb myöntää että hallintarekisterilakiesityksen avoimuutta voidaan vielä parantaa.

– Monissa lausunnoissa on rakentavia ehdotuksia siitä miten avoimuutta voidaan parantaa. Katsomme lausunnot rauhassa, kokoustamme hallituspuolueiden kanssa, ja vedämme johtopäätökset siitä miten edetään.

Hänen mielestään tarvitaan kuitenkin jonkinlainen ratkaisu suuntaan tai toiseen.

– Siellä on oikeutettua kritiikkia ja parannusehdotuksia. Eniten huolestuttaa, jos jäämme välitilaan. Se tarkoittaa, että pääoma tästä maasta virtaa ulos, me jäämme eurooppalaisten pääomamarkkinoiden periferiaan ja me annamme mahdollisuuden EU-tuomioistuimelle tulkita meidän lainsäädäntöä, sen takia tähänkin kysymykseen kannattaa löytää.

Stubbin mukaan hallintarekisterilain yhteydessä kuulee paljon väärinymmärryksiä. Hänen mukaansa hallintarekisteriasetus tähtää siihen, että suomalainen omistus pysyy avoimena.

– Jos joku haluaa kätkeä osakeomistuksensa kansainvälisessä hallintarekisterissä, hän pystyy sen jo tekemään.

Talousrikostutkinnan miljoonat palautetaan

Hallituksen aikaisemmin tekemä päätös 6,4 miljoonan euron leikkaamisesta talousrikollisuuden tutkimisesta palautetaan.

– Tulemme palauttamaan ne rahat, jotka leikkausten hengessä olimme ottamassa pois talousrikosten tutkimisesta.

Stubb kertoi hallituksen valmistelevan harmaan talouden torjuntaa koskevaa kokonaispakettia, joka liittyy kansainväliseen verotietojen vaihtoon ja viranomaisten mahdollisuuteen puuttua harmaaseen talouteen.

Paketti esitellään marras-joulukuussa. Harmaa talous vie valtion varoja neljästä kuuteen miljardia vuosittain.

Suosittelemme sinulle